utanpotlassport.hu 2017.08.11 09:31 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Cselgáncs: Varga Brigitta ifjúsági világbajnok, Özbas Szofi bronzérmes

Varga Brigitta aranyérmet nyert a Chilében zajló ifjúsági cselgáncs-világbajnokságon, Özbas Szofi pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szeredás Botond és Kármán Andrea a pontszerző, hetedik helyen zárt a második napon.

L. G. A Chilében zajló ifjúsági cselgáncs-világbajnokság második napján négy magyar versenyző lépett tatamira. Az alaphangot a nyitónapon Feczkó Csanád bronzérme adta meg, így bízhattunk a hasonló folytatásban.

Varga Brigitta

Varga Brigitta (fehérben) a világ tetejéig menetelt  •  Forrás: IJU

A négy magyar közül három erőnyerőként kezdett, egyedül a 48 kg-ban szereplő, EYOF-bronzérmes Varga Brigittának kellett tatamira lépnie már az első fordulóban. Ennek ellenére roppant magabiztosan menetelt a KSI versenyzője, aki úgy jutott el a fináléig, hogy egyetlen mérkőzése sem ment végig. Sorrendben az ausztrál Sophie Robins, az olasz Chiara Palanca, a német Jana Gussenberg és a szerb Anna Sztojadinov ellen is ipponnal nyert a magyar fiatal. A negyeddöntője 36, az elődöntője 21 másodpercig tartott…

A fináléban a Kanusban egyéniben és csapatban is Európa-bajnoki címet begyűjtő Mascha Ballhaus következett, aki jóval nehezebben jutott el a döntőig, mint magyar ellenfele. Érdekesség, hogy bár világbajnokságról beszélünk, Brigi egyedül az első mérkőzésén került szembe Európán kívülről érkező versenyzővel. A döntőben a négyperces küzdelem alatt nem bírtak egymással a felek, így jöhetett a ráadás, amelyben 14 másodperc elteltével Varga Brigitta vazari értékű akcióval megszerezte az aranypontot.

Ez most szó szerint aranyat ért!

És az éremtermésnek még nem volt vége, az 52 kg-osok között az Európa-bajnok és szintén EYOF-bronzérmes Özbas Szofi újra kitett magáért. A Ceglédi VSE versenyzője három ippongyőzelemmel robogott át a csoportján, a brazil Nicole Franzoi, a német Annika Wurfel és a japán Kobajasi Mina is kapitulált ellene. Az elődöntőben a francia Fazia Mokdar ellen hosszabbításba torkollt a küzdelem, amit aztán a bírák döntöttek el. A ráadás második percében Szofi megkapta a harmadik figyelmeztetését, azzal ellenfele jutott a fináléba.

Szofi azonban nem az a típusú versenyző, akit könnyű megtörni, így a bronzmérkőzésre természetesen felszívta magát. A vigaszágról érkező, többek között Kármán Andreát is legyőző észak-koreai Szonghi Mun ellen egészen az utolsó pillanatra hagyta a döntést, de földharc végén ipponnal győzött, így a harmadik nyári világversenyén is dobogóra állhatott.

A nap másik két magyarja egyaránt a hetedik helyen zárt, Kármán Andrea (52 kg) és a betegen versenyző Szeredás Botond (60 kg) is dicséretet érdemel a pontszerzésért. Pénteken is négy magyar fiatalnak drukkolhatunk, Nerpel Gergely (73 kg), Tóth Benedek (81 kg), Maróti Alexandra és Nyíri Nikolett (egyaránt 57 kg) lép szőnyegre.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, SANTIAGO DE CHILE
A nap győztesei és a magyar helyezettek
Fiúk
60 kg: 1. Kazbek Nagucsev (Oroszország)… 7. Szeredás Botond
66 kg: 1. Kacura Ranto (Japán), magyar induló nem volt
Lányok
48 kg: 1. VARGA BRIGITTA
52 kg: 1. Seija Ballhaus (Németország)… 3. Özbas Szofi… 7. Kármán Andrea

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.