Birkózás, junior Eb: Vida Csaba (bronz)érmet nyert a szabadfogásban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 20:53
Címkék
Akárcsak – majdnem napra pontosan – egy éve, Vida Csaba bronzérmet nyert a szabadfogás 66 kg-os súlycsoportjában a junior Európa-bajnokságon. Ez a szépségtapasz a nagyon gyenge első nap és az erősen vegyes második után. A nyolc aranyérmet három szovjet utódállam sajátította ki: négyet nyertek az oroszok, hármat az azeriek, egyet a grúzok.

Szekeres István Vida Csaba birkózása úgy hatott még a sportágat kevésbé ismerő érdeklődőkre is, mint amikor friss szellő érkezik a nehezen viselhetően fülledt levegőjű szobába. A dortmundi junior-Eb második szabadfogású napján a Csepeli BC versenyzője fogta magát, és elkezdte szórni az akciókat, miközben előző nap a három magyar közül egyedül Egyed Balázsból jött ki egyetlen kétpontos…Szekeres István Vida Csaba birkózása úgy hatott még a sportágat kevésbé ismerő érdeklődőkre is, mint amikor friss szellő érkezik a nehezen viselhetően fülledt levegőjű szobába. A dortmundi junior-Eb második szabadfogású napján a Csepeli BC versenyzője fogta magát, és elkezdte szórni az akciókat, miközben előző nap a három magyar közül egyedül Egyed Balázsból jött ki egyetlen kétpontos…

A boldog bronzérmes
A boldog bronzérmes

A boldog bronzérmes

Nos, Vida az első mérkőzésén 20-9-re (!) verte izraeli ellenfelét, hat másodperccel a meccs vége előtt érve el a technikaitus-győzelemhez szükséges pontkülönbséget. Ahhoz tíz is elég, de az ifjú – nyilván jókedvében – rátett még egyet.

Nem az övé volt a szabadfogású magyarok első győzelme Dortmundban, hanem az U23-as Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúzé. Kicsit nyögvenyelősen jutott el 5-1-ig a litván vetélytárs ellenében, de akkor mindjárt két vállra is fektette.

A negyeddöntőben aztán mindkét győztesünk alulmaradt. Vida az orosz Zakujevtől kapott ki, aki később döntőbe jutott, miáltal vigaszágra tette a magyart, míg Tóth megállt, és végül a már jegyzett, nyolcadik helyen végzett.

Ha június vége, akkor bronzmérkőzés – moldovai ellenféllel… Ez a junior Eb-k Vida-programja.
Tavaly június 26-án Bukarestben 15-4, technikai tusgyőzelem a 4:00. percben a moldovai Maxim Sacultan ellen.
Most, június 28-án Dortmundban 12-2, technikai tusgyőzelem a 2:26. percben a moldovai Nicolai Grahmez ellen.
Ami tény: Vida Csaba a 66 kg-ban újra fényezte a tavalyi junior Eb-n szerzett bronzérmét.

Ami pedig még külön is a történethez tartozik: a versenyző a 20-9-es sikere után a vigaszágon 14-4-re verte a lett Pjotrs Golubevset, majd a bronzmérkőzésen 12-2-re a moldovait. A három meccsen negyven pontot (!) csinált, míg az ellenfelek rajta tizenötöt.

A bronzmérkőzésen elért technikai tus bűvészmutatványra is hasonlított. Az elején Grahmez levitte (0-2), de Csaba kisvártatva – ugyancsak levitellel – egyenlített (2-2). Mögékerülés következett (4-2), amelynek a végén csomót kötött az ellenfél lábára… De hogy szakszerűek legyünk: befogta az úgynevezett orsót, és négyszer megforgatta a moldovait, á 2 pontért (12-2).
Volt egy vereség is közben. 0-10, technikai tus a későbbi győztes, Zakujev ellen. De hogy némileg árnyaljuk a képet, és érzékeltessük az orosz nagy fölényét a súlycsoportban: nemcsak a moldovai Grahmez ellen nyert szintén technikai tussal (12-2), hanem a döntőben, az azeri Novruzov ellen is (11-1).

A fogásnem második napjára lett hivatalos és végleges az adat: 28 országból 135 versenyző indult szabadfogásban a dortmundi junior Eb-n. A magyar csapat – köszönhetően Vida Csaba látványos sikerének – végül is jól jött ki a nagyon nehéz küzdelemből.

Az azeri Gadzsimurad Magomedszajdov a döntőben szinte a végső gonggal egyidejűleg szerezte az aranyat érő akcióját a döntőben Forrás: unitedworldwrestling.org
Az azeri Gadzsimurad Magomedszajdov a döntőben szinte a végső gonggal egyidejűleg szerezte az aranyat érő akcióját a döntőben Forrás: unitedworldwrestling.org

Az azeri Gadzsimurad Magomedszajdov a döntőben szinte a végső gonggal egyidejűleg szerezte az aranyat érő akcióját a döntőben  •  Forrás: unitedworldwrestling.org

A hagyományos birkózószöveggel élve: ő nyitotta ki az esernyőt a csapat fölött. Hogy a többiek megbújhassanak alatta. Van miért. Mert az ellenfelek könnyedén kapkodják ki a versenyzőink fél lábát, majd csinálják meg simán a leviteleket, mert a mieink túlnyomó többsége nem a támadóbirkózás híve, és még vészhelyzetben sem indítja el azokat az akciókat, amelyekről pedig mi is tudjuk, hogy tudja…

De ne legyünk ünneprontók! Mindezen az edzőtermekben lehet segíteni, csendes, de elmélyült beszélgetéseken és csatazajtól hangos, még keményebb edzéseken.

A szabadfogásúak tehát befejezték az Eb-küzdelmüket. A végeredmény a fogásnemre jellemző lett. A zárónapon a négy aranyból kettőt-kettőt nyertek az oroszok és az azeriek. Az összes bajnoki címet a szovjet utódállamok hódították el, a nyolcból négyet az oroszok, hármat az azeriek, egyet a grúzok. A máskor főszereplő törökök most mindössze két bronzot szereztek, és pontszámban az élhármastól messze lemaradva, az ötödik helyen végeztek.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND
Szabadfogás, 2. nap: 55, 66, 84, 120 kg
A nap magyar szereplői
55 kg (16 induló): Román Tamás (Kecskeméti TE), 66 kg (17): Vida Csaba (Csepeli BC), 84 kg (20): Tóth Bendegúz (ESMTK), 120 kg (16): Atkári Tamás (ESMTK)
A nap magyar mérkőzései
Nyolcaddöntő. Alik Hadarcev (orosz)–Román technikai tus, 10-0 a 2:59. percben. Vida–Jakov Gelman (izraeli) technikai tus, 20-9 az 5:54. percben. Tóth–Domantas Pauliuscenko (litván) tus, 5-1-nél az 5:22. percben. Parisz Karepi (albán)–Atkári 7-0. Negyeddöntő. Anzor Zakujev (orosz)–Vida technikai tus, 10-0 a 2:57. percben. Pavel Untila (moldovai)–Tóth 10-5
Vigaszág. Vida–Pjotrs Golubevs (lett) technikai tus, 14-4, a 2:29. percben
Bronzmérkőzés. Vida–Nicolai Grahmez (moldovai) technikai tus, 12-2 a 2:26. percben
A nap Európa-bajnokai és a magyar szereplők helyezése
55 kg: Afgan Hasalov (Azerbajdzsán), …13. Román Tamás
66 kg: Anzor Zakujev (Oroszország), 3. VIDA CSABA (MAGYARORSZÁG)
84 kg: Gadzsimurad Magomedszajdov (Azerbajdzsán), …8. Tóth Bendegúz
120 kg: Magomedamin Gyibirov (Oroszország), …15. Atkári Tamás
Pontverseny: 1. Oroszország 67 pont, 2. Azerbajdzsán 58, 3. Grúzia 52, …11. Magyarország 11

Amit eddig írtunk a junior Eb-ről
1. nap: szabadfogás 50, 60, 74, 96 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik