Birkózás, junior Eb: Réczi Bianka bronzérmet nyert a 48 kg-ban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.30. 22:22
Címkék
Ismét összejöhet az, ami az utánpótlás-világversenyeken sorozatban: mindhárom fogásnemben születik magyar érem. A szabadfogásban Vida Csaba nyert bronzot, míg pénteken, a női birkózásban Réczi Bianka állhatott fel a dobogó harmadik fokára a dortmundi junior Európa-bajnokságon. Most már a kötöttfogásúakon a sor, hogy teljes legyen az éremgyűjtemény.

Szekeres István Többször kifejtettem már ugyanitt, a birkózástól kicsit távol álló olvasók kedvéért, hogy képben legyenek: könnyű sorsolás a mai erőviszonyok közepette nincs. A könnyebbnek látszóval viszont csakis úgy lehet éremközelbe jutni, hogy a versenyző legalább egy nagy győzelmet, és ha kell: bravúrt produkál.Szekeres István Többször kifejtettem már ugyanitt, a birkózástól kicsit távol álló olvasók kedvéért, hogy képben legyenek: könnyű sorsolás a mai erőviszonyok közepette nincs. A könnyebbnek látszóval viszont csakis úgy lehet éremközelbe jutni, hogy a versenyző legalább egy nagy győzelmet, és ha kell: bravúrt produkál.

Réczi Bianka ez utóbbit valósította meg a dortmundi junior Európa-bajnokságon, a női birkózás második versenynapján. Szemre jó sorsolás jutott neki: a tizenkét fős mezőnyben a sors a felső ágra tette, ahol mindössze négyen voltak, és mindnyájan a negyeddöntőben kezdték a küzdelmet. Az alsón nyolcan zsúfolódtak össze, és keltek versenyre a két elődöntős helyért.

Martin Gábor éremmel debütált edzőként a junior Eb-n Forrás: MBSZ
Martin Gábor éremmel debütált edzőként a junior Eb-n Forrás: MBSZ

Martin Gábor éremmel debütált edzőként a junior Eb-n  •  Forrás: MBSZ

A magyar versenyzőnek a román Maria Cioclea, a tavalyi kadet Eb-győztes és vb-bronzérmes lett az első ellenfele. A másik párban lépett szőnyegre a német Lisa Ersel, az egy évvel korábbi kadet-kontinensbajnok, akinek ráadásul a dortmundi Helmut Körnig-sportcsarnok mégis csak hazai terep. Ha Bianka kikap a romántól…

Ezt azonban nem kellett továbbgondolni, mert a tatabányai versenyző nagyon elverte a gömbölyded Ciocleát. Mindjárt az elején lecsavarta (2-0), mire a románok challenge-et kértek, de azt elvesztették (3-0). Látványos ledöntés következett (7-0), amelyből Bianka már ki sem engedte az ellenfelét. Egy perc öt másodpercet mutatott az óra, amikor a vezetőbíró leütötte a tust.

Ezzel Réczi Bianka az elődöntőbe került. Laikusok azt szokták mondani, hogy a legjobb négybe, csakhogy az nem igaz. Mert ha bronzmérkőzést kénytelen vívni, és kikap, akkor bizony csak ötödik lesz.

Nos, végül bronzmérkőzést vívott, mert a hazai szőnyegen villogó német, Ersel tussal legyőzte. Éremközelbe a román bravúros legyőzésével került, de a bronzérem megszerzéséhez a fehérorosz Anasztaszija Ramanjukot kellett megvernie. (Hát, ennyit a könnyű sorsolásról!...)

Mosolygós, kedves figura
Mosolygós, kedves figura

Mosolygós, kedves figura

Tavaly, még a 44 kilósok között, már vívott Eb-bronzmeccset, és akkor a lengyel Beata Kośla 4-2-re legyőzte. Most is kemény csatára számítottunk, bár nem tudtuk, ki ellen birkózik. Csak a nevét ismertük, de az meg nem szerepel a nemzetközi adatbázisban. Még az is felmerült, hogy netán férjhez ment, ami húszévesen előfordulhat a hölgyek életében. No, majd meglátjuk…

De nem láttuk meg. A junior Eb-n a streaming eddig kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egészen jól működött. A 48 kiló első bronzmérkőzésén azonban nem volt se kép, se hang….

Felhívtam Katona Gézát, a tatabányai birkózás első emberét, hátha Dortmundban van, és be tud számolni a találkozóról. Nem volt ott, de itthon szerencsésebbnek bizonyult: „Nálam a mérkőzés végén megjelent a kép. Bius 6-5-re vezetett, és még egy perc volt hátra. Megőrizte az előnyét, bronzérmes lett. Hihetetlen boldogság!”

Természetesen utólag kiderítjük, hogyan is zajlott az az örömteli meccs.

A nap másik két magyar szereplője a sorsolás áldozata. Dollák Tamara kikapta a tavalyi junior Eb aranyérmesét és vb-bronzérmesét, a német Bruggert, Nagy Bernadett pedig Sumovát, aki nagy tetteket eddig nem hajtott végre a szőnyegen, de éppen elég az, hogy orosz… Két vereség lett a vége, de balszerencsénkre mind a két ellenfél kiesett, nem segítve vigaszágra a mieinket.

A nők versenyének második napján két ukrán, egy orosz és egy francia arany született. A francia Koumba Larroque megszerezte a harmadik junior Eb-aranyát, de már világbajnokságot is nyert a korosztályban. Ahogy azt már menet közben jeleztem, a szovjet utódállamok nem telepedtek rá olyan mértékben a versenyre, mint tették azt a szabadfogásban. De a fölényük itt is jelentős volt: az oroszok három, az ukránok két aranyat nyertek, ugyanakkor viszont kontinensbajnokot ünnepelhetnek a franciák, a norvégok és a románok is.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND
Női birkózás, 2. nap: 48, 55, 63, 72 kg
A nap magyar szereplői
48 kg (12 induló). Réczi Bianka (Tatabányai SC). 55 kg (16): Dollák Tamara (Újpesti TE). 63 kg (14) – magyar induló nincs, 72 kg (12): Nagy Bernadett (Újpesti TE)
A nap magyar mérkőzései
Selejtező. Krisztyina Sumova (orosz)–Nagy technikai tus, 10-0 az 5:35. percben. Nyolcaddöntő. Elena Brugger (német)–Dollák tus az 1:34. percben, 6-0-nál. Negyeddöntő. Réczi–Maria Cioclea (román) tus az 1:05. percben, 7-0-nál. Elődöntő. Lisa Ersel (német)–Réczi tus a 3:39. percben, 8-0-nál
Bronzmérkőzés. Réczi–Anasztaszija Ramanjuk (fehérorosz) 6-5
A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése
48 kg: Okszana Livacs (Ukrajna), 3. RÉCZI BIANKA (MAGYARORSZÁG)
55 kg: Alina Akobija (Ukrajna), …14. Dollák Tamara
63 kg: Marija Kuznyecova (Oroszország) – magyar induló nem volt
72 kg: Koumba Larroque (Franciaország), …12. Nagy Bernadett
Pontverseny: 1. Oroszország 66 pont, 2. Ukrajna 51, 3. Fehéroroszország 45, …15. Magyarország 11

Amit eddig írtunk a junior Eb-ről
1. nap: szabadfogás 50, 60, 74, 96 kg
2. nap: szabadfogás 55, 66, 84, 120 kg
3. nap: női birkózás: 44, 51, 59, 67 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik