Birkózás, U23-as vb: két európai arany a nők versenyében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.25. 00:30
Címkék
Csaknem egyéves, keserű kényszerpihenő után tért vissza a birkózószőnyegre, illetve húsz hónap múltán világversenyre Dénes Mercédesz. Nevezetesen a bydgoszczi U23-as vb-re, ahol érmet ugyan nem nyert, de a kiállása és a küzdőkedve sikeres folytatást ígér. A japánok a női verseny első napjának négy aranya után a másodikon „csak” kettőt nyertek, míg két világbajnoki cím Európának jutott.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Hát, ezt is megéltük!... A japánok a női birkózás négyaranyos, első napja után mérkőzést vesztettek a bydgoszczi Artego arénában, az U23-as világbajnokságon. Már délelőtt. A 48 kilósok negyeddöntőjében a török Evin Demirhan 3–1-re győzött Rina Okuno ellen, és ez persze annyira feldobta, hogy az esti döntőt is megnyerte, igaz, a lehető legszorosabb küzdelemben, az indiai Ritu ellen.Szekeres István – utanpotlassport.hu Hát, ezt is megéltük!... A japánok a női birkózás négyaranyos, első napja után mérkőzést vesztettek a bydgoszczi Artego arénában, az U23-as világbajnokságon. Már délelőtt. A 48 kilósok negyeddöntőjében a török Evin Demirhan 3–1-re győzött Rina Okuno ellen, és ez persze annyira feldobta, hogy az esti döntőt is megnyerte, igaz, a lehető legszorosabb küzdelemben, az indiai Ritu ellen.

A két magyar szereplő közül a tatabányai újonc, Kyparissi Vassiliki túl nehéz feladatot kapott elsőre a sors(olás)tól, az idei U23-as Eb aranyérmesét, az orosz Vetoskinát. Az első menetben intették ugyan, de egész jól állta a sarat, mígnem beleragadt a saját indításába, az orosz levitte, hídba billentette, és a második perc vége előtt két vállra is fektette. Az ellenfelet később az azeri Naszirova 12–11-re megverte, így a magyar kiesett.

Dénes Mercédesz Fotó: MBSZ
Dénes Mercédesz Fotó: MBSZ

Dénes Mercédesz  •  Fotó: MBSZ

Dénes Mercédesz még rosszabbul járt a sorsolással, hiszen japán ellenfelet kapott. Elárulhatom: a későbbi világbajnokot, Miho Igarasit. Az érdi kiválóság keményen, vagányul kezdett. Megintették ugyan, de az első menet végén már a japánt figyelmeztették. Sőt, a második elején – tessék megkapaszkodni! – meg is intették. Az ellenfél kikapta Merci fél lábát, de nem tudta levinni, a magyar ugyanis spárgázva hárított, és a japán csak tolta kifelé a szőnyegről. A magyar kispad azt követelte, hogy a vezetőbíró állítsa már fel őket, és állásból menjen tovább a meccs. De Igarasi két pontot kapott (1–3), mert Mercédesz hátul megtámaszkodva védekezett, amit olybá vettek, hogy a levitel megtörtént. Hát, a fene tudja!...

A szakvezetés challenge-et kért, azt elvesztettük, 1–4. Hogy mégse maradjon bennünk kétely, keserűség, Igarasi egyértelművé tette a mérkőzés sorsát. Levitellel 1–6-ra módosította az állást. Az is lett a vége.

A japán a következő ellenfeleit jobban elverte. Az orosz Poljescsukot öt perc alatt technikai tussal, 12–2-re, majd az ukrán Berjoza ellen kilenc pontot csinált.

Döntőbe jutott, így Mercédesz a vigaszágon folytathatta. Az ellenfele Jekatyerina Poljescsuk, az orosz bajnokság kétszeres bronzérmese lett, aki – mögékerüléssel és pörgetéssel – elég hamar elhúzott, 0–4. A leányunk a második menet elején még nagyobb sebességre kapcsolt, sikerült is kitolnia a szőnyegről az ellenfelét, 1–4. Attól kezdve az orosz jószerivel csak bekkelt, őrizte az előnyét, és néhány látszat lerántással azt is megelőzte, hogy megintsék. Igaz, egyetlen intés csak csökkentette volna különbséget.

Dénes Mercédeszt tehát kiesett. A magyar női birkózás első aranyérmese egyben az utánpótláskorszakától is elbúcsúzott. Jövőre már csak felnőttversenyen indulhat, ahova „a mi kezünk” a honlapunk rendeltetésének megfelelően már nem ér el. De a szemünket rajta tartjuk, hiszen „a mi gyerekünk”, akinek a pályafutása eddig összefonódott az utanpotlassport.hu történetével.

Tapsolni persze fogunk neki. Mert tudva, hogy most a világbajnoktól és a bronzérmestől szenvedett vereséget, és látva a bydgoszczi kiállását, birkózását, egészen biztosan lesz okunk rá.

A bydgoszczi vb egyik sztárja, a francia Koumba Larroque a hetedik aranyát nyerte Forrás: UWW
A bydgoszczi vb egyik sztárja, a francia Koumba Larroque a hetedik aranyát nyerte Forrás: UWW

A bydgoszczi vb egyik sztárja, a francia Koumba Larroque a hetedik aranyát nyerte  •  Forrás: UWW

Véget ért a nők kétnapos versenye is az első U23-as világbajnokságon. A második napon Európa javított a mérlegén. A döntő nyolc szereplője közül öt volt ázsiai (három japán, egy-egy indiai és kínai), három pedig az öreg kontinenst képviselte: egy-egy török, ukrán és francia. Az összesen nyolc aranyéremből a Japánok végül tehát hatot nyertek el, volt mellette egy ezüstjük és egy ötödik helyük is, miáltal nagy fölénnyel nyerték meg a pontversenyt.

A két európai világbajnok a török Demirhan (48 kg) és a francia Larroque (69 kg). Külön szót érdemel – és ezúttal, kivételesen a teljes nevét leírjuk: – Koumba Selene Fanta Larroque, aki már előzetesen is a világbajnokság egyik sztárjának számított, hasonlatosan a kötöttfogás grúz nehézsúlyú képviselőjéhez, Zvjadi Pataridzéhez. Csakhogy míg a grúz nem gyűjtötte be a hatodik utánpótlás-világbajnoki címét, Larroque győzni tudott Bydgoszczban is, és most már három vb- és négy Eb-aranya van.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG)
Női birkózás, 2. nap: 48, 53, 60, 69 kg
A nap magyar szereplői
48 kg (15 induló): Kyparissi Vassiliki (Tatabányai SC). 53 kg (18): Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus). 60 kg (15) és 69 kg (18): magyar induló nincs
A magyar mérkőzések
Selejtező. Anzselika Vetoskina (orosz)–Kyparissi tus, hídba billentés után, 4–0-nál, az 1:56. percben. Nyolcaddöntő. Miho Igarasi (japán)–Dénes 6–1. Vigaszág. Jekatyerina Poljescsuk (orosz)–Dénes 4–1
A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
48 kg: Evin Demirhan (Törökország), …12. Kyparissi Vassiliki
53 kg: Miho Igarasi (Japán), …11. Dénes Mercédesz
60 kg: Jui Szakano (Japán), magyar induló nem volt
69 kg: Koumba Larroque (Franciaország), magyar induló nem volt
Pontverseny: 1. Japán 75 pont, 2. Ukrajna 47, 3. Oroszország 34, …21. Magyarország 4

Az első szabadfogású nap sorsolása

57 kg (25 induló). Román Tamás selejtezőt vív az ukrán Andrij Jacenko ellen, aki már jelentős felnőttsikereket ért el, Eb-n második, vb-n harmadik volt. A nyolcaddöntőbe grúz vagy német birkózó érkezik, a Ramaz Turmanidze–Viktor Lyzen összecsapás győztese. A grúz 7. volt az idei U23-as Eb-n, a német pedig (aki Viktor Viktorowitsch Lyzen néven szerepel a nevezési listán) junior Eb-bronzérmes. A negyeddöntőbe a félelmetes iráni, japán, azeri, amerikai négyesből érkezik a legjobb.

86 kg (21). Tóth Bendegúz első ellenfele – a selejtezőben – a felnőtt és U23-as Eb-ötödik, svájci Stefan Reichmuth lesz. A következő pedig két U23-as Eb-érmes mérkőzésének győztese lehet: a grúz Irakli Mcituri tavaly ezüstöt, a török Murat Ertürk az idén aranyat nyert. A negyeddöntőbe a lengyel, türkmén, ukrán hármas legjobbja érkezik.

125 kg (17). Nagy Mihály a 15-ös sorsolási számmal a nyolcaddöntőben kezd, mégpedig az egyetlen selejtező győztese ellen. A választék: Vitali Pjasznyak (fehérorosz), U23-as Eb-ezüstérmes vagy Marian Todorov (bolgár), junior Eb-bronzérmes. A folytatásra ellenfélnek minden bizonnyal a tavalyi és az idei junior Európa-bajnokság aranyérmese, az orosz Magomedamin Gyibirov érkezik.

Amit eddig írtunk a versenyről
Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes)
1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg
2. nap, kötöttfogás 59, 66, 80, 130 kg
3. nap, női birkózás 55, 58, 63, 75 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik