utanpotlassport.hu 2018.01.30 12:00 Frissítve: 2018.01.30 12:09

Atlétika: négy korosztály versengett Pozsonyban és a BOK-csarnokban

A junior, az ifjúsági és a serdülő atléták Pozsonyban jártak a hagyományos, fedett pályás ORV-n, míg Budapesten, a BOK-csarnokban az újoncok országos bajnoksága nyitotta meg a szövetség a 2018-as versenyévet. Mindkét viadalon a tapasztalatszerzés és az önfeledt sportolás volt a cél. A Sport XXI. utánpótlás-programból kilépő 2005-ös korosztály a hétvégi viadallal lett igazán „újonc”.

Gy. Szabó Csilla –utanpotlassport.hu Zsúfolt hétvégét zártak fiatal atlétáink, hiszen kisebb küldöttség Pozsonyba utazott a hagyományos Olimpiai Reménységek Versenyére, Budapesten pedig a hazai szövetség versenyévét nyitotta meg az újoncok fedett pályás országos bajnoksága.

A pozsonyi ORV-n kiemelkedő eredmények nem születtek, nagy csatákban viszont sokszor volt részük a versenyzőknek

A pozsonyi ORV-n kiemelkedő eredmények nem születtek, nagy csatákban viszont sokszor volt részük a versenyzőknek

A visegrádi négyek találkozójára, ahol tíz számban, három korosztályban mérték össze tudásukat a junior, az ifjúsági és a serdülő atléták, a szokásosnál kisebb létszámú magyar csapat szerepelt a pozsonyi Elán csarnokban. Kámán Bálint szövetségi koordinátor ennek ellenére hasznosnak értékelte a részvételt, hiszen sok fiatal élete első nemzetközi viadalán vett részt. Előzetes igényeket nem támasztottak a versenyzőkkel szemben, kizárólag a tapasztalatszerzés volt a cél.

−Nagyszerűen helytálltak a gyerekek, még akkor is, ha kiemelkedő eredményekről ezúttal nem tudok beszámolni – értékelte az ORV tapasztalatait Kámán Bálint. – Nagy örömmel töltött viszont el a fiatalok visszajelzése, mindenki elégedetten, s főként pozitív tapasztalatok birtokában térhetett haza. Ha mindenképpen ki kell emelnem valakinek a szereplését, akkor az a kétezernégyes születésű Poharanszki Anna, aki a korosztályában elsőként ért célba 60 méteren, távolugrásban pedig a második helyen végzett. De a többiek is a tudásuk legjavát adták, amiért dicséret illeti őket.

Ahogy Pozsonyban, Budapesten is az önfeledt, különösebb igények nélküli versenyzés volt a cél. Az újoncok esetében ez különösen indokolt is, hiszen ez az a korosztály, amely frissen lép a versenyrendszerbe. Nem véletlen tehát, hogy Spiriev Attila, a hazai szövetség sportigazgatója is részt vett az eseményen, ezzel is hangsúlyozva, hogy az utánpótlás-nevelés a sportág legfontosabb feladatai közé tartozik. A lelkes gyereksereg jó része „újonc lettem” feliratú pólót viselt, amelyet a Sport XXI. program utolsó versenyén kaptak. Lengyák György utánpótlás-szakreferens a megnyitó beszédében azonban kiemelte:  ebben a pillanatban, a korosztályos fedett pályás országos bajnokságon való részvétellel lettek csak igazán újoncok, ahol már nem csapatban, hanem egyéni versenyzőként álltak rajthoz.

− Jónéhány ügyes gyerekkel találkoztam a hétvégén, a legfontosabb azonban most is a jó hangulat és a fiatalok lelkesedése volt – mondta a szakember. – A duplázókat azonban érdemes kiemelni, a leányok közül a csepeli Babinyecz Annát, aki kétezer méteren és hatszázon nyert, a tapolcai Fekete Júlia pedig háromszázon és ötösugrásban. A fiúk között csak az újpesti Földi Gergőnek sikerült hasonló bravúr, ő a háromszáz és hatszáz méteres síkfutásban győzedelmeskedett. Az indulók létszáma a betegségek miatt picit kisebb volt a nevezőkénél, ám így is meghaladta a tavalyit, aminek nagyon örültünk. Nagy csatáknak lehettünk szemtanúi a váltóversenyek során. A lányoknál tizennégy csapat állt rajthoz, s a fiúknál is emelkedett a létszám.

Lengyák György megnyitójában a szülőktől azt kérte, hogy bízzanak meg gyermekeik edzőiben, és soha ne legyenek a szakemberekénél nagyobb igényeik a gyermekeikkel szemben.

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".