utanpotlassport.hu 2018.03.03 21:49 Frissítve: 2018.03.03 21:50

Atlétika: a 21 éves Kozák Luca a vb-szereplését értékeli

A birminghami felnőtt fedett pályás világbajnokságon pénteken a súlylökő Márton Anita megnyerte Magyarország első atlétikai világbajnoki címét. A még utánpótláskorú Kozák Lucának is volt mit ünnepelnie, hiszen biztosította helyét a női 60 méteres gátfutás középdöntőjében. A finálé ugyan elérhetetlen távolságban maradt, de a debreceni atléta a célkitűzését így is elérte és tanult hibájából, amelyet a harmadik gáton követett el.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon nem tartozott az esélyesek közé a még utánpótláskorú Kozák Luca, de végül örömet okozott a magyar szurkolóknak. A 21 éves debreceni sportoló a 60 méteres gátfutásban 8.16-os idővel harmadik helyen végzett pénteken előfutamában, és a szombat esti középdöntőbe jutott. A folytatásban ugyan nem sikerült javítania, hiszen 8.24-et futott, ám neki egyelőre nem a helyezések a legfontosabbak. A kitűzött célt, hogy a felnőttmezőnyben jusson túl az előfutamon, magabiztosan teljesítette. A 16. idővel biztosította helyét a világ legjobb 24 gátfutónője között.

Az indulás előtt saját bevallása szerint is csak reménykedett abban, hogy ez sikerülhet. Közvetlenül a középdöntő után értékelte a szereplését a honlapunknak:
− Az én időeredményem körül nagyon sűrű volt a mezőny, így nem mehettem biztosra. Szerencsére, a többieknek nem jött ki a lépés, ezért jutottam ilyen simán tovább. Elég hideg volt a teremben, talán az is közrejátszhatott. A pénteki időmmel nagyon elégedett vagyok, ahhoz képest kellett volna ma javulnom, ahogy azt a többiek tették. Minden nagyon jól is ment a harmadik gátig, amelyet azonban sajnos letalpaltam. Időt vesztettem és lendületet, amikor javítanom kellett volna. Igazából még örülhetek is neki, hogy ilyen komoly technikai hibával is képes voltam ezt az időt megfutni.

Közák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt világbajnokságon Fotó: MASZ Róth Tamás

Kozák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt-világbajnokságon  •  Fotó: MASZ Róth Tamás

Luca a világbajnokságra készülve a szokásosnál jóval több versenyen indult az elmúlt két hónapban. Az országos bajnokságon és a színvonalas külföldi viadalokon egyaránt javuló formában versenyzett, s remek időket futott. Birminghambe tehát kirobbanó formában érkezett, aminek a középdöntős szereplést is köszönhette. Most technikai hibát elkövetve futott 8.24-et, miközben tavaly csak egyetlen egyszer tudott ennél jobbat teljesíteni. A hosszútávú fejlődés, amely a debreceni egyetemista célja, világosan nyomon követhető az eredményeiben.

− Úgy érzem, túlságosan is akartam, mert nagyon jó formában érkeztem a versenyre. De levontam a tanulságot, nem tudok mindig pontosan úgy futni, ahogy szeretnék vagy elterveztem. Magát a versenyt iszonyúan élveztem, a csarnok megtelt nézőkkel, remek volt a hangulat. Hiába, még mindig rengeteg tanulni valóm van a versenyzésben. Idén kezdtem el egyedül utazni a külföldi viadalokra, meg kellett szoknom, hogy teljesen magamra vagyok utalva. De hát ilyen a felnőtt profik élete, és én nagyon élvezem. Most is arra gondoltam, amikor lejöttem pályáról, hogy milyen szívesen futnék még egyet, de kár, hogy vége. Ez nagyon sok motivációt ad a nyárra, a következő erőpróbára, a júliusi Európa-bajnokságra. Most pici pihenő következik. Lazsálásra persze nincs idő, de kicsit azért fel kell töltődnöm.

A középdöntőben futott 8.24-es eredménye az összesítésben a 23. helyre volt elegendő.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.