HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.03.03 21:49 Frissítve: 2018.03.03 21:50

Atlétika: a 21 éves Kozák Luca a vb-szereplését értékeli

A birminghami felnőtt fedett pályás világbajnokságon pénteken a súlylökő Márton Anita megnyerte Magyarország első atlétikai világbajnoki címét. A még utánpótláskorú Kozák Lucának is volt mit ünnepelnie, hiszen biztosította helyét a női 60 méteres gátfutás középdöntőjében. A finálé ugyan elérhetetlen távolságban maradt, de a debreceni atléta a célkitűzését így is elérte és tanult hibájából, amelyet a harmadik gáton követett el.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon nem tartozott az esélyesek közé a még utánpótláskorú Kozák Luca, de végül örömet okozott a magyar szurkolóknak. A 21 éves debreceni sportoló a 60 méteres gátfutásban 8.16-os idővel harmadik helyen végzett pénteken előfutamában, és a szombat esti középdöntőbe jutott. A folytatásban ugyan nem sikerült javítania, hiszen 8.24-et futott, ám neki egyelőre nem a helyezések a legfontosabbak. A kitűzött célt, hogy a felnőttmezőnyben jusson túl az előfutamon, magabiztosan teljesítette. A 16. idővel biztosította helyét a világ legjobb 24 gátfutónője között.

Az indulás előtt saját bevallása szerint is csak reménykedett abban, hogy ez sikerülhet. Közvetlenül a középdöntő után értékelte a szereplését a honlapunknak:
− Az én időeredményem körül nagyon sűrű volt a mezőny, így nem mehettem biztosra. Szerencsére, a többieknek nem jött ki a lépés, ezért jutottam ilyen simán tovább. Elég hideg volt a teremben, talán az is közrejátszhatott. A pénteki időmmel nagyon elégedett vagyok, ahhoz képest kellett volna ma javulnom, ahogy azt a többiek tették. Minden nagyon jól is ment a harmadik gátig, amelyet azonban sajnos letalpaltam. Időt vesztettem és lendületet, amikor javítanom kellett volna. Igazából még örülhetek is neki, hogy ilyen komoly technikai hibával is képes voltam ezt az időt megfutni.

Közák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt világbajnokságon Fotó: MASZ Róth Tamás

Kozák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt-világbajnokságon  •  Fotó: MASZ Róth Tamás

Luca a világbajnokságra készülve a szokásosnál jóval több versenyen indult az elmúlt két hónapban. Az országos bajnokságon és a színvonalas külföldi viadalokon egyaránt javuló formában versenyzett, s remek időket futott. Birminghambe tehát kirobbanó formában érkezett, aminek a középdöntős szereplést is köszönhette. Most technikai hibát elkövetve futott 8.24-et, miközben tavaly csak egyetlen egyszer tudott ennél jobbat teljesíteni. A hosszútávú fejlődés, amely a debreceni egyetemista célja, világosan nyomon követhető az eredményeiben.

− Úgy érzem, túlságosan is akartam, mert nagyon jó formában érkeztem a versenyre. De levontam a tanulságot, nem tudok mindig pontosan úgy futni, ahogy szeretnék vagy elterveztem. Magát a versenyt iszonyúan élveztem, a csarnok megtelt nézőkkel, remek volt a hangulat. Hiába, még mindig rengeteg tanulni valóm van a versenyzésben. Idén kezdtem el egyedül utazni a külföldi viadalokra, meg kellett szoknom, hogy teljesen magamra vagyok utalva. De hát ilyen a felnőtt profik élete, és én nagyon élvezem. Most is arra gondoltam, amikor lejöttem pályáról, hogy milyen szívesen futnék még egyet, de kár, hogy vége. Ez nagyon sok motivációt ad a nyárra, a következő erőpróbára, a júliusi Európa-bajnokságra. Most pici pihenő következik. Lazsálásra persze nincs idő, de kicsit azért fel kell töltődnöm.

A középdöntőben futott 8.24-es eredménye az összesítésben a 23. helyre volt elegendő.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.