utanpotlassport.hu 2018.03.03 21:49 Frissítve: 2018.03.03 21:50

Atlétika: a 21 éves Kozák Luca a vb-szereplését értékeli

A birminghami felnőtt fedett pályás világbajnokságon pénteken a súlylökő Márton Anita megnyerte Magyarország első atlétikai világbajnoki címét. A még utánpótláskorú Kozák Lucának is volt mit ünnepelnie, hiszen biztosította helyét a női 60 méteres gátfutás középdöntőjében. A finálé ugyan elérhetetlen távolságban maradt, de a debreceni atléta a célkitűzését így is elérte és tanult hibájából, amelyet a harmadik gáton követett el.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon nem tartozott az esélyesek közé a még utánpótláskorú Kozák Luca, de végül örömet okozott a magyar szurkolóknak. A 21 éves debreceni sportoló a 60 méteres gátfutásban 8.16-os idővel harmadik helyen végzett pénteken előfutamában, és a szombat esti középdöntőbe jutott. A folytatásban ugyan nem sikerült javítania, hiszen 8.24-et futott, ám neki egyelőre nem a helyezések a legfontosabbak. A kitűzött célt, hogy a felnőttmezőnyben jusson túl az előfutamon, magabiztosan teljesítette. A 16. idővel biztosította helyét a világ legjobb 24 gátfutónője között.

Az indulás előtt saját bevallása szerint is csak reménykedett abban, hogy ez sikerülhet. Közvetlenül a középdöntő után értékelte a szereplését a honlapunknak:
− Az én időeredményem körül nagyon sűrű volt a mezőny, így nem mehettem biztosra. Szerencsére, a többieknek nem jött ki a lépés, ezért jutottam ilyen simán tovább. Elég hideg volt a teremben, talán az is közrejátszhatott. A pénteki időmmel nagyon elégedett vagyok, ahhoz képest kellett volna ma javulnom, ahogy azt a többiek tették. Minden nagyon jól is ment a harmadik gátig, amelyet azonban sajnos letalpaltam. Időt vesztettem és lendületet, amikor javítanom kellett volna. Igazából még örülhetek is neki, hogy ilyen komoly technikai hibával is képes voltam ezt az időt megfutni.

Közák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt világbajnokságon Fotó: MASZ Róth Tamás

Kozák Luca számára siker volt a középdöntős szereplés a felnőtt-világbajnokságon  •  Fotó: MASZ Róth Tamás

Luca a világbajnokságra készülve a szokásosnál jóval több versenyen indult az elmúlt két hónapban. Az országos bajnokságon és a színvonalas külföldi viadalokon egyaránt javuló formában versenyzett, s remek időket futott. Birminghambe tehát kirobbanó formában érkezett, aminek a középdöntős szereplést is köszönhette. Most technikai hibát elkövetve futott 8.24-et, miközben tavaly csak egyetlen egyszer tudott ennél jobbat teljesíteni. A hosszútávú fejlődés, amely a debreceni egyetemista célja, világosan nyomon követhető az eredményeiben.

− Úgy érzem, túlságosan is akartam, mert nagyon jó formában érkeztem a versenyre. De levontam a tanulságot, nem tudok mindig pontosan úgy futni, ahogy szeretnék vagy elterveztem. Magát a versenyt iszonyúan élveztem, a csarnok megtelt nézőkkel, remek volt a hangulat. Hiába, még mindig rengeteg tanulni valóm van a versenyzésben. Idén kezdtem el egyedül utazni a külföldi viadalokra, meg kellett szoknom, hogy teljesen magamra vagyok utalva. De hát ilyen a felnőtt profik élete, és én nagyon élvezem. Most is arra gondoltam, amikor lejöttem pályáról, hogy milyen szívesen futnék még egyet, de kár, hogy vége. Ez nagyon sok motivációt ad a nyárra, a következő erőpróbára, a júliusi Európa-bajnokságra. Most pici pihenő következik. Lazsálásra persze nincs idő, de kicsit azért fel kell töltődnöm.

A középdöntőben futott 8.24-es eredménye az összesítésben a 23. helyre volt elegendő.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.