utanpotlassport.hu 2017.12.01 14:20 Frissítve: 2017.12.01 14:26

Atlétika: 14-15 évesek összetartása, példaképek társaságában

A székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban négy szakág legjobbjai tartják szokásos, háromnapos összetartásukat. A gerelyhajítók, gátfutók, súlylökők és rúdugrók programjának sajátossága, hogy a 14-15 éves reménységek együtt gyakorolhatnak a legjobbakkal. Dr. Baji Balázs, Márton Anita és edzőik részvétele nemcsak motivációs erő az ifjú atlétáknak , de sokat tanulhatnak is a példaképektől.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A szövetség egyik utánpótlás-nevelési programjának gyakorlati megvalósítását példázza a péntektől vasárnapig Székesfehérvárra meghirdetett, atlétikai szakági összetartások sora. A Tehetségből felnőttet kezdeményezés keretében a gerelyhajítók, a gátfutók és a súlylökők rendezik háromnapos összetartásukat, de éppen az ARAK vendéglátását élvezik a rúdugró program résztvevői is. A hétvégi eseményen a sportág fiatal reménységei a felnőttválogatott legjobbjaival együtt készülhetnek. S hogy miért éppen Székesfehérváron? A válasz prózai, Budapesten pillanatnyilag nincs olyan fedett létesítmény, amelyben a szakágak képviselői magas színvonalon készülhetnének.

Tölgyesi Előd, az ARAK utánpótlás-akadémia vezetője vendéglátóként örül a fehérvári sportkomplexum népszerűségének, a magyar atlétikáért felelős szakemberként viszont elszomorítja a pillanatnyi létesítményhelyzet.

Márton Anita világbajnoki ezüstérmes súlylökőtől és edzőjétől Eperjesi Lászlótól tanulhatnak a hétvégén a szakág legjobb fiataljai Forrás: atletika.hu

Márton Anita világbajnoki ezüstérmes súlylökőtől és edzőjétől Eperjesi Lászlótól tanulhatnak a hétvégén a szakág legjobb fiataljai  •  Forrás: atletika.hu

− Nagyon örülünk annak, hogy ennyi neves atlétát láthatunk vendégül, hiszen a székesfehérvári regionális központ így tudja ellátni a tényleges szerepét – vélekedik Tölgyesi Előd. – Amikor a létesítményünk épült, valójában edzőközpontról álmodoztunk, ahol a legjobb magyar versenyzők ideális körülmények között készülhetnek. És íme, megvalósult. Szerencsére, egyre többen és többen jönnek hozzánk rövidebb-hosszabb időre, az már csak hab a tortán, hogy az utóbbi időben versenyeket is rendezünk. Viszont szomorú vagyok amiatt, hogy nagyon kevés hasonló komplexum van az országban, minden régióban és Budapesten is szükség lenne legalább egy hasonlóra. Az EYOF kapcsán Győrben szerencsére bővült a paletta, de ez még mindig elenyészően kevés.

− Hogy zajlanak önöknél a hétvégi edzőtáborok és szakmai összetartások?

− Sok szervezést igényel, ez igaz, de nagy örömmel tesszük. Több száz atléta gyűlik ilyenkor össze nálunk, akiknek tényleg profi körülményeket kell teremtenünk. S bár hatalmas motivációs erő fiatal atlétáinknak, hogy láthatják a világbajnoki érmeseket, mint például most Márton Anitát és dr. Baji Balázst, azért mégiscsak arra törekszünk, hogy válogatott atlétáink nyugodtan készülhessenek. Itt ugyanis a minőségi munka az igény mindenkivel szemben. Természetesen nem lehet kikerülni azt, hogy a gyerekek autogramot kérjenek tőlük, és a helyi média interjúkat készítsen velük. Ám ezeket a megjelenéseket megpróbáljuk normális keretek között tartani, hogy semmiképpen se menjenek az edzések kárára. Figyelünk a részletekre, s azt hiszem, emiatt is jön hozzánk vissza mindenki elégedetten.

− A programok résztvevői különböző korosztályokból kerülnek ki.

− A szakági programoknak éppen ez a nagy erősségük. A legfiatalabbak tizennégy-tizenötévesek szoktak lenni, és a technikai edzések nagy részét közösen csinálják a nagyokkal. Például a súlylökésben ezt úgy kell elképzelni, hogy egymás után dobnak a versenyzők, ám mindenki a korcsoportjának megfelelő súllyal. Így lehetséges, hogy Márton Anita után mondjuk tizenhat éves válogatott következik. A gyakorlást Eperjesi László, a világbajnoki ezüstérmes edzője vezényli, így az ő szakmai tanácsait követik a fiatalok is. Három nap alatt akár életre szóló tapasztalattal is gazdagodhat az a serdülő, aki figyelmesen követi a nagy tudású mesternek és a stábjának az instrukcióit.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.