Amerikaifutball: a 19 éves Zilai János a tengerentúli egyetemi bajnokságba készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.23. 15:12
Címkék
Már tizenhárom évesen a felnőttek között edzett, két év múlva pedig be is mutatkozott az élvonalban Zilai János, aki sporttörténelmet írna azzal, hogy a magyar amerikaifutballisták közül elsőként sportösztöndíjjal tanulna, játszana az Egyesült Államok egyik egyetemén.

G. G. – utanpotlassport.hu A remek fizikai felépítésű, 190 centiméter magas, 90 kilós védőjátékos az idén már a felnőttválogatottba is meghívót kapott, miután kulcsszerepe volt a Dunaújváros Gorillaz amerikaifutball-csapatának védelmében, amely a hazai kiemelt bajnokságot – a HFL-t – a legkevesebb kapott ponttal zárta. Annak érdekében, hogy álmát valóra váltsa, a nyáron Szerbiába, a Vukovi Beograd együtteséhez szerződött, s ott a juniorok között edződött.G. G. – utanpotlassport.hu A remek fizikai felépítésű, 190 centiméter magas, 90 kilós védőjátékos az idén már a felnőttválogatottba is meghívót kapott, miután kulcsszerepe volt a Dunaújváros Gorillaz amerikaifutball-csapatának védelmében, amely a hazai kiemelt bajnokságot – a HFL-t – a legkevesebb kapott ponttal zárta. Annak érdekében, hogy álmát valóra váltsa, a nyáron Szerbiába, a Vukovi Beograd együtteséhez szerződött, s ott a juniorok között edződött.

zilai
zilai

Zilai itt éppen belgrádi színekben  •  Forrás: Vukovi Beograd

„Ugyan úsztam, és néhány küzdősportot is kipróbáltam, rendszeresen nem igazán sportoltam soha, mindig hiányzott valami – elevenítette fel a kezdeteket a 19 éves szekszárdi születésű játékos. – A nővérem barátja akkoriban Debrecenben játszott, nekem pedig nagyon megtetszett a sportág. Szeptemberben kezdtem el, s abban maradtunk, hogy ha kitartó, na meg jó leszek, akkor egy év múlva megkaphatom az ő felszerelését. Először kisírtam, hogy egyezzünk ki a karácsonyban, de végül már novemberben az enyém lett a sisak és a vállvédő. És hamar rájöttem, hogy mi az, ami hiányzott. Szükségem volt egy csapatra, elsősorban azért, hogy versenyezzek a többiekkel, és megmutassam, képes vagyok mindenki közül a legjobb lenni. Persze tizennégy évesen ez még nem sikerült, ám nagyon sokat tette azért, hogy így legyen” – magyarázza a vagány védő.

A fiatal játékos két évvel ezelőtt döntötte el, hogy szerencsét próbál az Egyesült Államokban. Persze már a „kísérlet” sem volt egyszerű, de edzői és társai segítségével csak-csak belevágott a kalandba. Először feltöltött egy videót, amelyben a legjobb megmozdulásait válogatta össze, s azt szétküldte különböző egyetemeknek. Aztán egyszer csak megérkezett az első levél, majd jó néhány másik is...

„Utólag bevallhatom, eleinte nem gondoltam volna, hogy lesz ebből az egészből bármi is, de amikor megláttam a megjött az első válasz, konkrétan elsírtam magamat. Leírták, hogy látják bennem a tehetséget, és azt is, hogy komolyan veszem a játékot.”

Az akadályok ettől persze még nem hárultak el.

Álmaiban Amerika
Álmaiban Amerika

Álmaiban Amerika

„Mivel odakinn nem tudják megítélni, hogy a magyar vagy éppen a szerb bajnokság milyen nívót képvisel, ki kellene mennem próbajátékra, és csak ott dőlhet el, hogy kaphatok-e sportösztöndíjat. Ugyanakkor kizárólag akkor van realitása az Amerikába költözésnek, ha teljes ösztöndíjat kapok, hiszen ha csak a fele költséget is nekem kell fizetnem, az is több millió forintos kiadást jelent.”

János – egy német fiatal példáját követve – összeállította előzetes tervét, hogy a lehető legkisebb anyagi megterhelés mellett a leghosszabb időt tölthesse el az Egyesült Államokban azokban az intézményekben, amelyektől pozitív visszajelzést kapott. Ennek érdekében gyűjtést szervezett, hogy a feltétlenül szükséges, mintegy 3000 dollárt (nagyjából 800 ezer forintot) összekalapozza áprilisig. Reménykeltő fejlemény, hogy a pénz harmada máris összegyűlt a hazai amerikaifutball-szurkolóknak köszönhetően.

Zilai János úgy érzi, minden oka megvan a bizakodásra, és valóban ő lehet az első magyar játékos a tengerentúli egyetemi ligában.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik