3X3-as kosár, ifjúsági olimpia: biztató helyen a kvalifikációban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.05. 09:52
Címkék
Az U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatottaink közül a világranglistát hatalmas fölénnyel vezető lányok gyakorlatilag biztosan eljutnak a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, de a fiúknak még küzdeniük kell a részvételért. A helyzetük ugyanakkor egyáltalán nem reménytelen.

L. G. A jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpia programjában szerepel a 3x3-as kosárlabda, amelyre a hazai szövetség évek óta hangsúlyt fektet, ennek megfelelően – elsősorban a női szakágban – rendre nagyszerű eredményeket sikerül elérni. Az érintett, U18-as korosztályban a magyar leányválogatott zsinórban három Európa-bajnokságon – amelyet az idén átkereszteltek Európa-kupára – is döntőbe jutott, ebből kettőt megnyert, egyszer pedig ezüstérmes volt. Így joggal reménykedhetünk abban, hogy jövőre Dél-Amerikában is jól szerepel a társaság.L. G. A jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpia programjában szerepel a 3x3-as kosárlabda, amelyre a hazai szövetség évek óta hangsúlyt fektet, ennek megfelelően – elsősorban a női szakágban – rendre nagyszerű eredményeket sikerül elérni. Az érintett, U18-as korosztályban a magyar leányválogatott zsinórban három Európa-bajnokságon – amelyet az idén átkereszteltek Európa-kupára – is döntőbe jutott, ebből kettőt megnyert, egyszer pedig ezüstérmes volt. Így joggal reménykedhetünk abban, hogy jövőre Dél-Amerikában is jól szerepel a társaság.

Magyar öröm Debrecenben Forrás: FIBA
Magyar öröm Debrecenben Forrás: FIBA

Magyar öröm a legutóbbi siker után  •  Forrás: FIBA

A kvalifikációra minden reménye megvan a leányválogatottnak, hiszen az U18-as világranglista első nyolc helyezettje az április elsejei állás alapján – és ez nem tréfa – biztosan szerepelhet Buenos Airesben. A leánycsapatunk hatalmas fölénnyel vezeti a világranglistát, előnye pedig több mint behozhatatlan a jelenleg kilencedik helyen álló oroszok előtt. A kvótaszerzést április elsejéig nem lehet hivatalosan kimondani, de a leányok gyakorlatilag már készülhetnek az ifjúsági olimpiára.

A fiúválogatott jelenleg a kilencedik, egyenesági kvalifikációt nem érő helyen található. Hátránya minimális a hetedik szlovének és a nyolcadik észtek mögött, áprilisig bőven ledolgozható tehát. Amennyiben nem sikerül az első nyolcba kerülni, még akkor sincs veszve a kvóta, hiszen a ranglista alapján még tíz helyet osztanak ki az ifjúsági olimpiára.

Ugyanakkor egy kontinensről maximum tíz csapat játszhat a tornán, és legalább harminc ország válogatottjának kell szerepelnie legalább egy csapattal. Így az első nyolc után nem automatikusan a következő tíz válogatott jut el az ifjúsági olimpiára, tehát sok feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki a nyolcon kívül indulhasson Buenos Airesben.

A legtisztább az, ha a fiúválogatott áprilisig tovább gyarapítja ranglistapontjait, és legalább egy riválist megelőz a rangsorban.

Két-két csapat ugyanakkor már biztosan készülhet a játékokra, a házigazda argentinok mindkét nemben automatikus résztvevői a tornának, a tavalyi világbajnokságot megnyert belga fiúk és amerikai lányok pedig már megváltották a jegyüket Buenos Airesbe.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik