Úszás: 31 magyar érem Grazban és Szkopjéban

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 14:59
null
Parádésan teljesített serdülő és ifjúsági úszóválogatottunk a hétvégi nagyszabású nemzetközi erőpróbán, a Multi Nations elnevezésű utánpótlás-viadalon, amelyen 16 ország korosztályos csapatai vettek részt Európából: az ifjabbak Szkopjéban, az idősebbek pedig Grazban versenyezték végig a szombatot és a vasárnapot.

Közös néven meghirdetett eseményen (Multi Nations), de különböző helyszínen mutatták meg magukat a mögöttünk hagyott víkenden a 13-15, illetve a 16-18 évesek alkotta úszócsapataink: előbbiek az észak-macedón fővárosban, utóbbiak Stájerország székhelyén igazolták vissza, hogy a magyar úszósport utánpótlása nagyon rendben van. Állításunk igazát „tételesen” azzal bizonyították a hazai hátország legjobbjai, hogy

serdülőink elsők lettek, az ifik pedig a második helyen végeztek az összesített pontversenyben.

Utóbbiak is – amint azt Selmeci Attila, a honi úszószövetség szakmai alelnöke honlapunknak adott gyorsértékelésében hangsúlyozta: – előrébb végeztek volna, vagyis szintén győznek, ha ott van Grazban az ifi válogatottnak már a felnőttek mezőnyében is jócskán bizonyított olyan oszlopos tagja, mint Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Kakuk Koppány és Kárpáti Máté. Az említett négyes azonban a hétvégi ausztriai viadalt két nappal később követő magyar felnőttbajnokságot részesítette előnyben, az ob-t választva a korosztályos verseny helyett.

Akadtak ugyanakkor, akik a duplázást is vállalták, s még a Duna Arénában rájuk váró csobbanás előtt a grazi erőpróbára is igent mondtak. Közülük is az élre kívánkozik, sőt egyenesen kiköveteli magának, hogy elsőként említsük a nevét: Komoróczy Lora. A 18. születésnapját nemrég ünneplő kiválóság valósággal parádézott a nemzetközi viadalon.

Nem pusztán egyéni csúcsokkal rukkolt elő, hanem az ifjúsági Európa-bajnokságon való indulást megalapozó szintet is megúszta, s összesen öt medált gyűjtött, három arany és két ezüst megoszlásban. 

 

Különösen meggyőző alakítást nyújtott fő számaiban, 50 és 100 háton, de 50 pillangón is csak a hátát nézte a teljes mezőny.

Az ifi válogatott Grazban remekelt Forrás: musz.hu

Hozzá hasonlatosan szárnyalt a vízben az ifi Eb-s szintet szintén hozó, s két egyéni aranyat nyerő Abonyi-Tóth Glenda, aki különösen 800 gyorson bizonyult ellenállhatatlannak. A fiúknál Kováts Alexet is kétszer szólították a dobogó tetejére, Antal Dávid pedig főképpen azért kiemelendő a többiek közül, mert az egyik legfiatalabbként, 16 évesen nyert egy ezüstöt és két bronzot.

Maga a nyolc lány és nyolc fiú alkotta magyar csapat egésze együttesen 15 medált gyűjtött, hat-hat aranyat és ezüstöt, s három bronzot, a pontversenyben pedig 65-tel szorult a 355 ponttal győztes lengyelek mögé. A további sorrend így fest: 3. Törökország (288), 4. Görögország (273), 5. Horvátország (180), 6. Ukrajna (176). A házigazda Ausztria hetedik lett (168). 

A serdülőválogatott Szkopjéban – hadd ismételjük meg: – minden vetélytársat megelőzve diadalmaskodott a pont- és az éremgyűjtő vetélkedésben egyaránt. A medálok közül nyolc aranyat, öt ezüstöt és három bronzot érdemeltek ki a mieink, akik közül a legszorgosabb „numizmatának” Szabó Lilla bizonyult.

A női mezőny legeredményesebbjeként egymaga öt első helyet szerzett, kettőt a két sprintváltó tagjaként, hármat pedig szólóban, a 200, a 400 és a 800 gyorsot megnyerve.

A stafétasikerekben vállalt szerep mellett szólóban Barta Bianka egy első és egy második hellyel is szolgált, s további egy arannyal gyarapította a magyar gyűjteményt Megyesi Vanda. A fiúk részéről egy szólóelsőséggel járult hozzá az összkollekcióhoz Nemes Ármin, Pápai Olivér pedig négy medált – három ezüstöt és egy bronzot – akasztatott a nyakába.

Köszönet és elismerés érte valamennyiüknek, nem különben mestereiknek!

(Kiemelt képünkön: A serdülők Szkopjéban jeleskedtek elismerésre méltó módon Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik