Úszás: Ábrahám Minna majdhogynem végigúszta születésnapját

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 19:51
null
Különlegesnek mondható módon vált nagykorúvá az Egyesült Államokban tanuló Ábrahám Minna: az amerikai egyetemek közötti legrangosabb viadal közben ünnepelt úgy, hogy gyakorlatilag „agyonúszta” magát 18. születésnapján.

A párizsi olimpiára készülő magyar úszóválogatott 2006-os évjáratú tini különítményének oszlopos tagjaként vágta ki a rezet Ábrahám Minna a georgiai Athensben, ahol iskolája, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) színeiben az összes váltóban remekelt, egyéniben pedig bronzérmes lett 200 yard gyorson az év legfontosabb egyetemi viadalán, a csaknem félszáz tanintézmény legjobbjait felvonultató NCAA-döntőn.  Az itthon az UTE-ben versenyző tehetség március 23-án, 18. születésnapján még javában úszott, majd másnap gépre szállt és hazarepült, hogy családja körében töltse el az ünnepi suli szünetet.

A budapesti napok az aktív pihenés jegyében telnek, s mielőtt húsvét hétfőn ismét Amerika felé venné az irányt, reggelente itthoni edzője, Magyarovits Zoltán irányításával edz, a yardos uszoda után ötvenes medencében végezve el a karbantartást szolgáló feladatokat.

– mesélte honlapunk érdeklődésére Minna, aki tavaly augusztusban kezdte meg tanulmányait Los Angelesben, s elsőéves újonc létére már novemberben letette sportolói névjegyét: 1:41.38 perccel USC-rekordot úszott 200 yard gyorson.

„A mostani NCAA-döntős harmadik helyemet az iskolai csúcsomhoz közeli eredménnyel, 1:41.96-tal szereztem meg.

– válaszolta a „milettvolnás” felvetésre, hogy ha nem yardos, hanem méteres medencében teljesíti a kétszázas sprinttávot. Minna tagja volt mindkét gyorsváltónak, mely megúszta az olimpiai A szintet az év eleji dohai vb-n, de szólóban még várat magára a párizsi limitidő elérése.

„Erre a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon nyílik majd mód leginkább, akkorra tervezzük azt a formát, amivel meglehet a szükséges idő. Az Eb előtt, az egyetemi vizsgáim után már itthon leszek, de hogy pontosan mikor, nem tudom, ez ügyben még konzultálok a kinti edzőmmel, és itthoni mesteremmel, Zoli bácsival.”

A korosztályos világ- és Európa-bajnok elmondta még, hogy bár jelenleg mindkét gyorsváltóban benne van, újból szeretné bizonyítani, hogy megérdemelt a helye, ehhez pedig további jó időket akar úszni még. Arra is kitért, hogy jelenleg négy évre szól a kinn léte, addig tud sportolni, egyetemi színekben úszni ösztöndíjasként.

(Kiemelt kép forrása: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik