Sportlövészet: tíz éven belül Európa-bajnokot neveltek Zalaegerszegen

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 20:44
null
A ZTE Sportlövész Klubban az első között ragadott puskát az idén junior Európa-bajnoki aranyérmet nyert Kálmán Bálint.

A ZTE Sportlövész Klub hivatalosan 2011-ben alakult meg, az érdemi munka, azzal együtt az utánpótlás-nevelés viszont csak 2015-ben kezdődött az egyesületben. Ebben az évben csatlakozott a zalaegerszegi műhelyhez is a nemrégiben a győri 10 méteres Európa-bajnokság junior légpuskás mezőnyében egyéni aranyérmet kiérdemlőKálmán Bálint.

„Amikor 2015-ben elkezdtük a munkát, akkor családias, hatékony csapat kialakítása volt a tervem – mondja Somogyi Péter, a ZTE Sportlövész Klub alapítója, elnöke, vezetőedzője. – A csapat az elképzelésem szerint öt-hat főből állt volna, és ez néhány hétig így is volt, majd nem tudtam nemet mondani a jelentkezőknek. Mára idősávokat kell kiszabnunk a lőtéren, hogy elférjünk az edzéseken. Nagyjából negyven fő az, aki folyamatosan jár lőni. Büszke vagyok rá, hogy

és szeretnénk is megtartani ezt a pozíciónkat.”

Kálmán Bálint az elsők között kezdett lőni a ZTE Sportlövész Klubban Forrás: MSSZ

Somogyi a junior Európa-bajnok tanítványáról, a nem egészen 19 éves Kálmán Bálintról úgy fogalmazott, hogy:

„Emlékszem, amikor a nagypapája kíséretében, csillogó szemekkel először lépett be a lőtérre. Most sem egy vastag fiatalember, de akkor annyira vékony volt, hogy a puskát sem bírta el. Úgy voltam vele, hogy tegyünk egy próbát, egy esélyt mindenki megérdemel. Pedig konkrét elképzelésem volt az ideális versenyzőről. Elgondoltam a számomra megfelelő testalkatát, erőnlétét. Aztán Bálint ezt keresztül húzta, mert bár egyik előzetes kritériumomnak sem felelt meg, nagyon profin állt a sportlövészethez. Mindent végrehajtott, amit kértem és kezdőként is szép szórást lőtt. Megláttam benne a lehetőséget, elkezdtünk dolgozni, és ez lett belőle.

„Amikor megalakult a klub, és csak néhányan voltunk, már akkor is érződött, hogy Somogyi Péter egyedi kapcsolat kialakítására törekszik a versenyzőivel – nyilatkozta Bálint. – Mindenben segít, ugyanakkor mindenkit enged kibontakozni is. Az Eb-győzelmemben hatalmas szerepe van neki és a klubnak is; mindig igyekszik megteremteni a szükséges szakmai, valamint anyagi hátteret, pedig az edzősködést munka mellett csinálja.”

Somogyi Péter (középen) és Kálmán Bálint (jobbra) van, hogy egymás ellen versenyez Forrás: MSSZ

Persze, a klub sem tud egyből mindent megadni az ígéreteknek. Bálint nemrégiben elmondta, hogy:

„Csak remélhetem, hogy az Eb-aranyérem hatására sikerül több támogatót találnom, mert anyagilag sajnos nem vagyunk eleresztve. Az 50 méteres versenyszámban például 60 éves puskával versenyzem, amely nem könnyíti meg a dolgomat.”

„Az a puska még az enyém volt, és amikor én kaptam, már akkor sem volt fiatal – reagál Somogyi. – Technikai sportágat űzünk, amelyben lépést kell tartani a fejlesztesékkel. Ha lemaradunk, akkor nem tudjuk felvenni a versenyt a világgal, de még az országhatáron belül sem. Nekünk mindent önerőből kell megoldanunk és elengedhetetlen a szülők közreműködése. Amit az egyesületünk tud, azt megadja, de csak az induláshoz, mert kezdő kategóriás felszereléseink vannak raktáron. Most azon dolgozunk, hogy Bálint ebben a tekintetben is tovább tudjon lépni, mert

a 10 méteren elért Eb-cím már indokolja, hogy az 50 méteres versenyszámban is a lőállásban álljon.

Az 50 méterhez is jó érzéke van, hiszen ezzel a régi puskával is ott szokott lenni a döntőkben.”

(Kiemelt képünkön a ZTE Sportlövész Klub versenyzői: Varga Botond, Kálmán Bálint, Somogyi Péter Forrás: ZTE Sportlövész Klub)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik