Labdarúgás: mi várható a fiataloktól az NB I tavaszi szezonjában?

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.01. 09:00
null
A labdarúgó NB I tavaszi szezonja pénteken kezdődik, ezért átvesszük, kik azok a fiatalok, akikre érdemes figyelni a hátralévő tizenhat fordulóban.

Pénteken folytatódik a labdarúgó NB I, a tavaszi szezon rajtja előtt pedig áttekintjük, mit várhatunk az utánpótláskorú játékosoktól a hátralévő tizenhat fordulóban, valamint a legfontosabb és már biztosnak mondható átigazolásokról is szót ejtünk.

Valószínűsíthetően hosszú ideig az utolsó szezonját kezdi a magyar élvonalban a Ferencváros 18 éves támadója, Lisztes Krisztián, aki 2024 nyarán csatlakozik a német Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurthoz. A zöld-fehérek ígérete már hat gólnál jár a 2023/24-es évadban, ám kérdéses, hogy

mennyi játéklehetőség jut majd Lisztesnek a Fehérvárból szerződtetett Kenan Kodro érkezésével és Varga Barnabás felépülésével.

Nem biztos viszont, hogy Lisztes távozásával a fiatal játékos nélkül marad a Fradi, hiszen arról szólnak a pletykák, hogy a Puskás Akadémia 19 éves támadója, Gruber Zsombor nyáron csatlakozhat a fővárosi klubhoz. Hogy ez valóban így lesz-e, meglátjuk, annyi viszont biztos, hogy Gruber őszi teljesítményének köszönhetően Marco Rossi, valamint Gera Zoltán is felfigyelt a felcsúti fiatalra, utóbbi pedig be is hívta az U21-es válogatottba. A Puskás Akadémiának a dobogó elérése reális cél lehet az évad végén, amihez Gruber gyorsaságára és hatékonyságára is szüksége lesz.

Ha már az U21-es válogatottak említettük, a Nemzeti Sport információi szerint az MTK Budapest 21 esztendős csapatkapitányát, Kata Mihályt figyeli a Heerenveen, valamint az a City Group, amellyel Vancsa Zalán eladása kapcsán már együttműködött a budapesti csapat. Nem mellesleg a City Group klubjai közé tartozik Európában az angol Manchester City mellett a spanyol éllovas Girona, a francia másodosztályú Troyes és Vancsa klubja, a belga másodosztályú Lommel is.

A legidősebb utánpótlás-válogatottnál maradva,

Kocsis Dominik szerdán jelentette be, hogy közel egy évtized után elhagyja az NB II-ben szereplő Budapest Honvédot, és az élvonalbeli Debrecenbe igazol.

szerdán jelentette be, hogy közel egy évtized után elhagyja az NB II-ben szereplő Budapest Honvédot, és az élvonalbeli Debrecenbe igazol.

Az elmúlt két évben a kispestiek alapemberévé vált szélső úgy fogalmazott a honvedfc.hu-nak, hogy az első osztály jobban fekszik a játékának.

Kocsis Dominik a DVSC-ben folytatja Forrás: dvsc.hu

Nagy játékosmozgás zajlik Mezőkövesden: kölcsönbe érkezik a DAC-ból a 20 éves Szolgai Máté, valamint a vele egyidős Szilágyi Szabolcs a Vasasból. Az őszi idény első felében több lehetőséghez jutott Artem Nahirnij, viszont az utolsó hét fordulóban összesen tíz percet volt a pályán, így nem meglepő, hogy a vezetőség a kölcsönadás mellett döntött – a 20 éves védő az NB II-es Csákvárban erősödhet.

A Fehérvár áll a legrosszabbul a fiatalpercekkel, viszont Pető Milán felépülésével, valamint a 20 éves Simut Mario leigazolásával ez megváltozhat. A székesfehérvári csapat a fiatalok fokozatos beépítésére esküszik, és a klubhonlapon és a sajtóban megjelent nyilatkozatok alapján a jövőben nagyobb hangsúlyt fog fektetni a saját nevelésű játékosokra az élvonalbeli együttesben is. A még csak 16 éves Kovács Patrikot is a téli átigazolási időszakban szerződtette a Vidi, az azonban még kétséges, mikor mutatkozhat be a felnőttcsapatban.

Az ősszel több csapat is a kapusposzton igyekezett teljesíteni a fiatalszabály feltételeit. Ilyen volt Kovács Marcell Kisvárdán, Molnár Zsombor Újpesten vagy egy-egy epizód erejéig Simon Barnabás az éllovas Paksban. Érdemes figyelni, hogy melyikük tud majd tartósan megragadni a kapuban, de Kovács, valamint Simon esélyei nem túl jók, hiszen a kisvárdai sportigazgató, Révész Attila kijelentette, hogy ősszel a klub teljesítette a fiatalperceket, a paksi vezetőedző, Bognár György pedig emlékezetes nyilatkozatot adott arról, mit gondol a fiatalokról. A Diósgyőr szándékai nem ismertek, annyi viszont biztos, hogy

a Borsodból indult, a Red Bull Akadémiát is megjárt 19 éves kapust, Tóth Balázst leigazolta a miskolci együttes.

leigazolta a miskolci együttes.

A Zalaegerszeg a Ferencvárosból leigazolta a 20 éves Vogyicska Patrikot, viszont az NB II-es Szegednek kölcsön adta a ZTE-ben hat meccsen pályára lépő 18 éves Klausz Milánt. A Puskás Akadémia is így tett a 18 esztendős Dusinszki Szabolccsal, aki fél évig Csákváron gyűjthet tapasztalatot a másodosztályban.

És kire érdemes még figyelni? Továbbra is Kecskeméten játszik a még U21-es válogatott Horváth Krisztofer, aki csapata egyik legfontosabb embere lett. A fiataloknak a legtöbb lehetőséget adó MTK két labdarúgója, a 20 éves Kovács Mátyás és a 18 esztendős Kovács Patrik is bizonyára végérvényesen a kezdőbe szeretné verekedni magát, ahogyan az Újpest ígérete, a 20 éves Varga Balázs, vagy a Debrecen 19 esztendős játékosa, Vajda Botond.

(Kiemelt képünkön: Gruber Zsombor gólöröme Forrás: Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik