Labdarúgás: a később érőknek nyújt lehetőséget a perspektív válogatott

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 09:05
null
A Magyar Labdarúgó Szövetség két korosztályban létrehozta az úgynevezett perspektív válogatottat abból a célból, hogy lehetőséget adjon a kétségtelenül jó képességű, ám fizikálisan később érő fiataloknak. A program részleteiről Szalai László, az U16-os válogatott szövetségi edzője nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Az MLSZ január végén megtartotta az első edzőtábort a perspektív válogatottaknak, amelyekben az ígéretes, de fizikálisan később érő fiatalok kapnak lehetőséget. A programot két korosztálynak hozta létre a szövetség: a 2009-es születésű U15-ösöknek és az egy évvel idősebb U16-osoknak. A válogatási elvekről, a célokról és a nemzetközi példákról az U16-os válogatott szövetségi edzője, Szalai László beszélt.

Egyelőre a klubok segítségét kértük abban, hogy javasoljanak a programba gyerekeket, akik még nem annyira erősek, de technikailag és taktikailag megütik a válogatott szintjét. Természetesen kikötöttünk bizonyos paramétereket, és a jövőben mi is figyelni fogjuk az utánpótlás-bajnokságokban azokat a srácokat, akik beleillenek a projektbe.”

 A fizikálisan kevésbé erős játékosok sok esetben nem kapnak annyi lehetőséget a klubjukban, mivel az utánpótlásfutballban nagy előnyt jelent a testi fölény.

„Nem magyar sajátosság, hiszen külföldön is ezt láthatjuk: már az utánpótlásban is az eredményt helyezik előtérbe. Éppen ezért a nagyobb, erősebb gyerekeket játszatják az edzők, aki pedig még nem tart ott, kiszorul a csapatból. Ezen is próbálunk segíteni, igyekszünk felhívni az akadémiák figyelmét a programban szereplő fiatalokra, hogy minél több játékpercet kapjanak.

A később érő fiatalok is felvehetik a címeres mezt Forrás: MLSZ

Hasonló kezdeményezések már futnak más európai országokban – ezeket követi most az MLSZ.

„Sok helyen látjuk az úgynevezett Future Team-programokat, amelyek a kisebb termetű és később érő játékosokat karolják föl.

A jelenlegi nemzetközi élvonalból ki lehet emelni Thibaut Courtois-t, aki Belgiumban a nálunk most elindított perspektív válogatotthoz hasonló csapatban szerepelt. De említhetném a Manchester City sztárját, Kevin De Bruynét vagy az angol csatárt Harry Kane-t.

Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Svédországban, Lengyelországban, Walesben és Dániában szintén zajlik ilyen program, ebbe a nemzetközi vérkeringésbe szeretnénk beilleszteni a magyar gyerekeket.”

A szövetség azt tervezi, hogy az edzőtáborok mellett barátságos mérkőzéseket is szervez a perspektív válogatottnak.

„Ezeken a meccseken ugyanúgy eljátsszák a Himnuszt, és fel lehet venni a címeres mezt, ami biztos, hogy hatalmas élmény lesz ezeknek a fiúknak. Szükséges, hogy ők is hozzájussanak olyan nemzetközi tapasztalatokhoz, mint a többiek, mivel sokan a pillanatnyi hátrányukból később előnyt tudnak szerezni, mert technikailag gyakran képzettebbek a fizikailag erősebb társaiknál.”

Az az elképzelés, hogy két-három havonta rendeznek edzőtábort a csapatoknak.

„Első körben tavasszal a hazai kiemelt akadémiák korosztályos együtteseivel szervezünk mérkőzéseket, a nyártól pedig – a versenynaptárba iktatva – szeretnénk, ha pályára léphetnének az első nemzetközi meccsükön is. Attól kezdve pedig két-három havi rendszerességgel

tervezünk ennek a csapatnak is mérkőzéseket rendezni, akárcsak az utánpótlás-válogatottaknak.”

Fontos, hogy ezeket a csapatokat nem a korosztályos válogatottak második csapataiként kell kezelni.

„Nem az a célunk, hogy B- vagy C-válogatottat hozzunk létre, és onnan egyeseket átemeljünk az A-csapatba. A kezdeményezés ugyanis teljesen független ettől. Ezek a fiúk két-három éven belül remélhetően fizikálisan utolérik a kortársaikat, és azt szeretnénk, hogy addig is érje őket nemzetközi impulzus.”

Az egyelőre nem várható, hogy további korosztályokat is bevonna a programba a szövetség.

„Az U15-ös – amelyet az a Szabados József szövetségi edző irányít, akivel együtt vezetjük a programot – és az U16-os válogatottal tervezünk, mert a többség jellemzően tizenhat éves korára eléri azt a fizikai szintet, amelyhez képest már nem várható túl nagy változás az alkati fejlődésében.”

És hogy miképpen fogadják a klubok és a játékosok a kezdeményezést?

„Mint minden új program esetében, meg kell értetni a rendszer szereplőivel, hogy mi a célunk és kiket keresünk. Biztos vagyok abban, hogy a klubok is hamar belátják, ebből az egészből mindenki profitál.

(Kiemelt képünkön: Szalai László (középen) irányítja az U16-os perspektív válogatottat Forrás: MLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik