A hónap utánpótlásedzője: Nagy Péter úszóedzőé a decemberi díj

Munkatársunktól  utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.23. 17:50
null
Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője decemberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Nagy Péter úszóedzőé lett.

A díj harmadik évadának negyedik kiírásában Nagy Péter úszó-, Tamás Ádám kézilabda- és Tursicsné Iván Krisztina kosárlabdaedző volt a három jelölt. A kuratórium döntése alapján a decemberi elismerést – és az azzal járó 250 ezer forintot – a BVSC-Zugló úszószakosztályának 43 éves vezetője, edzője vehette át.

Nagy Péter még úszóként, 2000-ben átigazolt a BVSC-hez, és a zuglói klubnál is fejezte be a pályafutását. Karrierje utolsó időszakában már a nyári táborokban segített a legkisebbek, a kiscsoportosok edzőjeként. 2002 szeptemberében kapott először saját csoportot a BVSC-ben, és az ottani gyerekeket egészen felnőttkorukig kísérte szakmailag és emberileg. Hogy mást ne említsünk: a világbajnok és olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka volt az egyik első tanítványa. A ranglétrán lépésről lépésre feljebb jutva 2011-ben a BVSC-Zugló szakosztályvezetőjének választották, de a napi szakmai munkában a mai napig kifejezetten aktívan, teljes értékű edzőként is részt vesz. A legismertebb tanítványai között található a már említett Kapáson túl a 2023-as év utánpótláskorú úszójának választott ifjúsági világ- és Európa-bajnok Magda Boldizsár, valamint Bóna Benedek és Székely Áron. Edzői pályafutása egy szakaszában tréningezte a vb-bronzérmes Kozma Dominiket, az Európa-bajnok Verrasztó Evelynt, a világbajnoki harmadik Bohus Richárdot és a rövid pályás világbajnok Bernek Pétert is.

Ami a decemberi eredményeket illeti, ebben a hónapban az utánpótláskorú úszók szegedi rövid pályás országos bajnokságán

a BVSC-Zugló versenyzői 48 érmet nyertek, ezzel a fővárosi klub lett a viadal legeredményesebb egyesülete. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 18 éves Magda Boldizsár, aki összesen 10 aranyat gyűjtött be pályafutása utolsó ifjúsági versenyén; ő a korosztálytól világ- és Európa-bajnokként búcsúzik.

Szintén remekelt a decemberi ob-n a 16 éves Kovács Botond, aki 8 alkalommal állhatot a dobogó legfelső fokára.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük az úszók szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba méltatta a díjazottat, és megjelent Nagy tanítványa, Magda Boldizsár is.

„Van még hely a Mesteredzők Falán is!” – jegyezte még Molnár Zoltán, és kiemelte, elsősorban azt értékeli, hogy Nagy Péter nemcsak szakmailag, hanem emberileg is sokat törődik a versenyzőivel, ami egy utánpótlásedző esetében különös jelentőséggel bír.

Zakariás Fruzsina elmondta, hogy cége, a Porsche Hungaria és az úszósport között hosszú ideje kiváló a kapcsolat. Hozzátette, számára a fiatalokkal foglalkozó trénerek kapcsán az a legmegkapóbb, hogy az alapok lerakása mellett folyamatosan fenntartják a motivációt. „A belső drive átadása – szerintem ez a legnagyobb kihívás, és a mostani díjazottunk kétségkívül birtokában van ennek a tudásnak.”

Sós Csaba kijelentette, hogy Nagy Péter a fiatal úszóedző-generáció egyik legtöbbre hivatott tagja.

 – fordult a kitüntetetthez, majd így folytatta: Egyáltalán nem lepődtem meg Péter mostani elismerésén, mert a BVSC mindig remekel az utánpótlás-bajnokságokon, Boldizsár pedig különlegesen értékes figurája a hazai úszósportnak, hiszen a királyszámban, száz gyorson lett ifi Európa-bajnok.”

Nagy Péter és az utánpótláskorú úszók decemberi rövid pályás országos bajnokágán tízszeres aranyérmes tanítványa, Magda Boldizsár Fotó: Mura László

A „megszólított” Magda Boldizsár – aki bő esztendeje Gyöngyösről került a Szőnyi útra – Nagy Péter rendkívüli figyelmességét emelte ki; azt, hogy minden egyes versenyzőjével személyre szabottan foglalkozik mind a medencében, mind a civil életben. „Mindig megtalálja azokat a közös pontokat, amelyek átlendítenek bennünket a holtpontokon.”

A decemberi győztes: Nagy Péter Fotó: Mura László

A díjazott szerencsésnek nevezte magát, amiért edzői pályafutása során rendre olyan vezetőkkel, kollégákkal és versenyzőkkel hozta össze a sors, akikkel élvezet és hasznos volt együtt dolgozni. „A mai világban nagyon nehéz céltudatossá nevelni a gyerekeket, de a sportban csak azok tudnak érvényesülni, akiknek ez a tulajdonság a sajátjukká válik” – összegzett, és megjegyezte: „Ugyanakkor

(Kiemelt képünkön balról: Bruckner Gábor, Sós Csaba, Magda Boldizsár, Nagy Péter, Zakariás Fruzsina és Molnár Zoltán Fotó: Mura László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik