Labdarúgás: jó teljesítménye ellenére hiányérzete van Kovács Mátyásnak

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 13:51
Címkék
Az MTK-ban szereplő Kovács Mátyás alapembere a másodosztályú kék-fehéreknek, hat gólja mellett hat gólpassza van, mégis úgy érzi, több volt az őszi szezonban.

Jól sikerült Kovács Mátyás, az MTK Budapest U21-es válogatott szélsőjének őszi szezonja. A klubot 2018 óta erősítő 19 éves fiatal a Merkantil Bank Ligában 17 mérkőzésen lépett pályára, neve mellett hat-hat gól, illetve gólpassz szerepel. Az InStat adatelemzőrendszer teljesítménymutatója, az InStat-index alapján 208-as értékkel ő nyújtotta a legjobbat azon utánpótláskorú játékosok közül, akik legalább tíz bajnokin kaptak szerepet. Mindez annak tükrében elismerésre méltó, hogy a felnőttfutball terén kevés tapasztalata volt – 2022 telén került fel a kék-fehérek első keretéhez, tavasszal az NB I-ben nyolc meccsen lépett pályára.Kovács Mátyás, az MTK Budapest U21-es válogatott szélsőjének őszi szezonja. A klubot 2018 óta erősítő 19 éves fiatal a Merkantil Bank Ligában 17 mérkőzésen lépett pályára, neve mellett hat-hat gól, illetve gólpassz szerepel. Az InStat adatelemzőrendszer teljesítménymutatója, az InStat-index alapján 208-as értékkel ő nyújtotta a legjobbat azon utánpótláskorú játékosok közül, akik legalább tíz bajnokin kaptak szerepet. Mindez annak tükrében elismerésre méltó, hogy a felnőttfutball terén kevés tapasztalata volt – 2022 telén került fel a kék-fehérek első keretéhez, tavasszal az NB I-ben nyolc meccsen lépett pályára.

"Az élvonalban nem tudtam meghatározó játékossá válni, úgyhogy a nyáron azt a célt tűztem ki magam elé, hogy beverekedjem magam a kezdőbe, fontos játékosa legyek a csapatnak. Úgy érzem, ezt elértem, hiszen az első fordulókat leszámítva végigjátszottam az őszt, hat gólt szereztem és hat gólpasszt adtam. A statisztikáim kapcsán azonban van hiányérzetem, mert sok lehetőséget elpuskáztam, több volt bennem.

– értékelt önkritikusan portálunknak Kovács Mátyás, majd így folytatta:

"Nem indult jól számomra az idény, augusztusban alig kaptam lehetőséget, az első négy fordulóban nagyjából huszonöt percet játszottam, pedig a nyári edzőmeccseken jól teljesítettem. Nehéz volt kivárnom, míg rám került a sor, de kiharcoltam a helyemet a pályán. A Budafok elleni két gólom hatalmas löketet adott, majdnem összejött a mesterhármas. Formába lendültem, meccsről meccsre jól játszottam, segítségére voltam a csapatnak. Az utolsó hat bajnokin azonban nem találtam be, a szezon végére mentálisan fáradtnak éreztem magam, nem úgy teljesítettem, ahogyan azt magamtól elvárom. Még mindig bosszant, hogy az év vége így alakult, de azon vagyok, hogy a tavaszi szezont erőm teljében, jó formában kezdjem."

Az MTK Budapestnél fontos szempont, hogy fiatal, piacképes labdarúgókat neveljen, s építsen fel az első csapat számára. Emlékezhetünk, amikor NB I-es tagsága volt, rendre a legfiatalabb átlagéletkorú csapatot küldte a pályára, megadta a tehetségeinek az esélyt a bizonyításra. Mindez a másodosztályban sincs másképpen – hiába kötelező elvárás, hogy visszakerüljön az élvonalba, továbbra is támaszkodik fiataljaira, keretének átlagéletkora 24.3 év. A 2003-as születésű támadó lefelé húzza az átlagot, a csapatot azonban felfelé – esetében szó sincs arról, hogy azért játszatják, mert játékpercei után klubja központi bevételhez jut. 

"Az NB II-es fiatalszabálynak tulajdoníthatóan a korombélieknek könnyebb játéklehetőséghez jutniuk, de úgy érzem, az NB I-ben is meg tudnám állni a helyemet.

Minden edzésen és meccsen azon vagyok, hogy a társak és a külvilág se úgy nézzen rám, mint aki csak azért játszik, mert az a klubjának anyagi érdeke, hanem mert úgy teljesítek, hogy azzal csapat hasznára vagyok.

Sok időt töltök a pályán, egyre több tapasztalatot és rutint szerzek, fiatalként pedig ez a legfontosabb. Az edzőváltás óta egyre több játéklehetőséghez jutottam, Horváth Dávid kinevezésével az NB I-ben és az NB II-ben is többet játszottam. Régóta ismerem őt, az utánpótlásban is együtt dolgoztunk, érzem a bizalmát, ami fiatal játékosként különösen sokat jelent, lendít az önbizalmamon. Az MTK-nál az edzők már utánpótlásszinten is felnőttként kezeltek engem, illetve minket, fiatalokat, ez pedig nagyban segített az alkalmazkodásban, a beilleszkedésben és az eredménykényszer kezelésében. Továbbá nagy segítség, hogy olyan játékosokkal játszhatok együtt, mint Németh Krisztián vagy Stieber Zoltán, akik nyitottak felém, sokat el lehet tőlük lesni."

A tehetséges szélső szerint semmivel sem könnyebb az NB II-ben játszani, mint az NB I-ben, brusztos és kemény bajnokságnak ismerte meg a másodosztályt.

"A legtöbb csapat minket szeretne elkapni, mindenki felszívja magát ellenünk. A fejlődésemet jól szolgálják az NB II-es meccsek, ezen a terepen hozzá lehet szokni az elváráshoz, miszerint folyamatosan szállítani kell az eredményeket. Harmadikok vagyunk a tabellán, egy pontot ver ránk a Pécs, de a Diósgyőrt üldözzük, a bajnokság megnyerése ugyanis a célunk."

Nem csak a Merkantil Bank Ligában lesz lehetősége a bizonyításra: február 8-án az MTK az Ajax ellen csap össze az UEFA Ifjúsági Ligájának kieséses szakaszában. Portálunk korábban beszámolt arról, hogy az egyesület három játékosának, Kovács Mátyásnak, Molnár Ádinnak és Barkóczi Benedeknek az ifi BL-ben nyújtott teljesítménye felkeltette több nyugati topcsapat érdeklődését, ám a követező, Ajax elleni találkozó lendíthet igazán sokat a pályafutásukon – akár külföldi szerződéshez is hozzásegítheti őket.

"Mindenki nagyon várja az ifi BL kieséses szakaszát, még senki sem játszott ilyen erős csapat ellen és a sorozat ezen szakaszában. Biztosan nagy élmény lesz a párharc, mindent beleadunk, s annyit ígérhetek, hogy nem adjuk olcsón a bőrünket! Az Ajax a világ egyik legjobb utánpótlásműhelye, örülök, hogy megmutathatom magam a holland csapat ellen. Valószínűleg nagy érdeklődés övezi majd a találkozót, amelyen jó teljesítménnyel ki lehet tűnni."

(Kiemelt kép: Kovács Mátyás. Forrás: mtkbudapest.hu)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik