Labdarúgás: értékes tapasztalatokat gyűjtött az U17-es válogatott

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.21. 13:42
Címkék
Az U17-es válogatottat szövetségi edzőként irányító Belvon Attila értékelte a hazai rendezésű UEFA-felkészülési tornát, amelyen a magyar korosztályos együttes egy ponttal negyedik lett Hollandia, Spanyolország és Portugália mögött.

Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát Forrás: mlsz.hu
Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát Forrás: mlsz.hu

Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát • Forrás: mlsz.hu

Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát Forrás: mlsz.hu
Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát Forrás: mlsz.hu

Az U17-es válogatott utolsóként zárta a négycsapatos felkészülési tornát  •  Forrás: mlsz.hu

A jövő évi, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságra készülő férfi U17-es válogatott október 13. és 19. között UEFA-felkészülési tornán vett részt a portugál, a spanyol és a holland válogatott társaságában. A Belvon Attila szövetségi edző által felkészített társaságra nagy kihívás várt, hiszen egy hét leforgása alatt a három legmagasabban jegyzett európai korosztályos válogatottal mérkőzött meg: az első mérkőzésén Portugália ellen 3–3-as döntetlent ért el, Spanyolországtól 2–0-s vereséget szenvedett, majd utolsó erőpróbáján Hollandia 5–0-ra felülmúlta.

A három, elitkörös vetélytárssal megvívott mérkőzés tapasztalatairól Belvon Attilával beszélgettünk.

„Jól kezdtük az előkészületi tornát, mindvégig ugyanazt a játékot próbáltuk erőltetni, amit elterveztünk: igyekeztünk a kezdeményező védekezés eszközével élni, amivel magasan szerezhetünk labdát, s abból nyomást tudunk gyakorolni az ellenfelekre, s esélyt teremthetünk a gólszerzésre. A portugálok elleni első mérkőzésünkön az elképzeléseinket hellyel-közzel megvalósítottuk a támadójáték terén, nyílt meccsen sikerült 3–3-at játszani. Jó volt az iram, lüktető és élvezetes volt a játék, ám a védekezéssel akadtak gondjaink, komoly hibákat vétettünk, melyeket vetélytársunk kihasznált. Tudtuk, hogy a spanyol technikailag képzett ellenfél, de láttuk, hogy a hollandok ellen beszorult a saját térfelükre, ezért azzal a szándékkal vetettük bele magunkat a meccsbe, hogy feljebb toljuk a védekezésünket, és hasonló játékkal igyekszünk kirukkolni, mint Portugália ellen, ám a sok egy az egy elleni helyzetből a spanyolok jöttek ki jobban, érvényesült a dinamikus, gyors játékuk. Spanyolország megvillantotta, hogy a földrész egyik legjobb utánpótlása az övé, a saját bőrünkön érezhettük, milyen gyorsak a játékosai. Kicsit mérges voltam a lefújást követően, mert az eddigi nyolc-kilenc meccsünk mindegyikén sikerült hét-nyolc nagy helyzetet kialakítanunk, ám a spanyolok ellen ez nem valósult meg. Ami a Hollandia elleni találkozót illeti, a mérkőzés előtt megbizonyosodhattunk róla, hogy sokkal erősebb a torna többi résztvevőjénél, ennek ellenére nyílt játékot próbáltunk erőltetni, ebben láttunk lehetőséget – ez a játék egy éven keresztül hatékonynak bizonyult –, de a találkozó rámutatott arra, hogy ez a nyitottság egy ilyen kaliberű rivális ellen milyen hibákhoz vezet. Játékosaim elbizonytalanodtak, s hiába akartunk változtatni, a srácok hátrányba kerülve elvesztették a hitüket, magabiztosságukat."

A hollandok nagy falatnak bizonyultak Bagi Ádáméknak Forrás: mlsz.hu
A hollandok nagy falatnak bizonyultak Bagi Ádáméknak Forrás: mlsz.hu

A hollandok nagy falatnak bizonyultak Bagi Ádáméknak  •  Forrás: mlsz.hu

Hogy mennyire erős ellenfelekkel mérte össze erejét az U17-es válogatott, jól jelzi, hogy Belvon Attila szerint nem kizárt, hogy valamelyikük vagy akár a torna résztvevői közül két válogatott is Eb-döntős lesz a májusi viadalon, amelynek Budapest mellett Debrecen és Balmazújváros ad otthont. Az utolsó, Hollandia elleni fiaskó azonban méretes pofonnak tűnik, amely alááshatja az önbizalmat, főleg egy olyan társaság esetében, amely a torna előtt nem szenvedett még vereséget.

„Egy ilyen különbségű vereség megviseli a csapatot, láttam az arcokon a csalódottságot, de nem eshetünk abba a hibába, hogy kesergünk a múlton. Ez a hármas torna rávilágított arra, hogy nem mindenki ellen tudunk ugyanabban a felfogásban játszani, olykor más alapokra kell szervezni a játékunkat. Meg kell találnunk a módját, a topcsapatok ellen hogyan tudjuk kompenzálni az esetleges hiányosságokat. A jövőben ezen kell dolgoznunk. Nem kizárt, a játékosok képességéhez igazítva új felállási formát is átveszünk, hogy újabb variációs lehetőséget adjunk a csapatjátékunkhoz, valamint stabilabbá, eredményesebbé váljunk az erősebb válogatottak ellen. Mivel a tizenhat éves játékosok fejlődési üteme jelentősen eltér, előfordulhat, hogy találunk még új fiatalokat, akik a segítségünkre lehetnek. Az együttes gerince adott, de emellett még számos labdarúgót figyelnünk.”

A kerettagok közül öt tehetség, Yaakobishvili Áron (Barcelona), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Harangi Aiden (Eintracht Frankfurt), Galántai Tamás (Torino) és Balabás Bence (Austria Wien) is külföldön nevelkedik – a szövetségi edző elégedett a határon túl pallérozódókkal.

A Torinóban pallérozódó Galántai Tamás értékes tagja a csapatnak Forrás: mlsz.hu
A Torinóban pallérozódó Galántai Tamás értékes tagja a csapatnak Forrás: mlsz.hu

A Torinóban pallérozódó Galántai Tamás értékes tagja a csapatnak  •  Forrás: mlsz.hu

„Rendkívül jó szellemiséggel érkeztek a csapathoz, de a közösség is elfogadó, úgyhogy könnyedén beilleszkedtek. Mindannyian olyan srácok, akik szeretnek dolgozni, sokat tettek a csapatért, ezért elégedett lehetek velük. Rajtuk kívül is akadnak, akik külföldön játszanak, figyelemmel kísérjük az ő teljesítményüket is, klubjaiktól begyűjtjük a szükséges információkat, így pontosan tudjuk, milyen állapotban és formában vannak. Az itthon nevelkedők is folyamatosan fejlődnek, sokan már magasabb korosztályban vagy az NB III-ban játszanak, ők is elindultak a felnőttfutball felé vezető úton. Jó karakterek alkotják a csapatot, a torna után sem változik a véleményem a játékosokról, illetve a csapat megítéléséről, de az kétségtelen, ez a három találkozó rávilágított néhány hiányosságunkra. Korosztályos szinten tehetséges játékosaink vannak, a szakmai stáb feladata, hogy megtaláljuk azokat a tehetségeket, akiket építhetünk, és remélhetőleg idővel akár felnőttválogatottnak is hasznos tagjai lehetnek.”

Az U17-es válogatott házigazdaként automatikus résztvevője lesz a májusi földrésztornának, ám addig is fontos felkészülési időszakok várnak rá. Novemberben hazai pályán játszik két tesztmeccset Olaszország ellen, továbbá a szakmai stáb abban bízik, jövőre olyan edzőtáborba vonulhat ahol az hasonló torna szerint játszhat nemzetközi mérkőzéseket.

A torna végeredménye:
1. Spanyolország 9 pont
2. Hollandia 6 pont
3. Portugália 1 pont
4. Magyarország 1 pont
(Portugália jobb gólkülönbsége miatt előzte meg Magyarországot)

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik