Labdarúgás: Zsóri Dánielék az NB II-ben kaphatnak második esélyt

Pór Károly utanpotlassport.huPór Károly utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 08:58
Címkék
A Magyar Labdarúgó Szövetség tavaly nyáron teremtette meg annak a lehetőségét a 21 év alatti hazai játékosok számára, hogy kettős játékengedéllyel, úgynevezett kooperációs kölcsönszerződés keretében egyszerre az NB I-ben és az NB II-ben is szerepeljenek. A rendszer működéséről az élvonalbeli DVTK és az NB II-ben szereplő Budaörs szakvezetőjét, Feczkó Tamást, illetve Bognár Györgyöt kérdeztük, mindketten jó lehetőségnek tartják a kettős játékengedélyt.

A téli átigazolási időszak hajrájában a DVTK öt játékost adott kölcsön kooperációs megállapodás keretében a Kazincbarcikának: Farkas Marcell (19 éves),Korbély Kristóf (19), Orosz Donát (17),Szűcs Kornél (18) és Tóth Borisz (17) kapott lehetőséget, hogy kettős játékengedéllyel tavasszal az NB II-ben is szerepeljen. Fehérvárról így került Budaörsre a 19 éves Zsóri Dániel, aki már gólt is szerzett a másodosztályban, a Ferencváros pedig a télen Győrből szerződtetett Szánthó Regőt (19) és Szerető Krisztofert (20) adta kölcsön ebben a formában Soroksárra. Utóbbi az ősszel öt meccsen már játszott a másodosztályban.Farkas Marcell (19 éves),Korbély Kristóf (19), Orosz Donát (17),Szűcs Kornél (18) és Tóth Borisz (17) kapott lehetőséget, hogy kettős játékengedéllyel tavasszal az NB II-ben is szerepeljen. Fehérvárról így került Budaörsre a 19 éves Zsóri Dániel, aki már gólt is szerzett a másodosztályban, a Ferencváros pedig a télen Győrből szerződtetett Szánthó Regőt (19) és Szerető Krisztofert (20) adta kölcsön ebben a formában Soroksárra. Utóbbi az ősszel öt meccsen már játszott a másodosztályban.

Mint ismeretes, az MLSZ tavaly nyáron teremtette meg a lehetőséget a 21 év alatti, hazai játékosok számára, hogy kettős játékengedéllyel egyszerre az NB I-ben és az NB II-ben is szerepelhetnek.

Zsóri Dániel (fehér-zöldben) a Vidinél edz, de Budaörsön kap rendszeres játéklehetőséget Fotó: Lukács József/BSC1924.com
Zsóri Dániel (fehér-zöldben) a Vidinél edz, de Budaörsön kap rendszeres játéklehetőséget Fotó: Lukács József/BSC1924.com

Zsóri Dániel (fehér-zöldben) a Vidinél edz, de Budaörsön kap rendszeres játéklehetőséget  •  Fotó: Lukács József/BSC1924.com

„A 2019–2020-as évadtól az NB I-es felnőtt nagypályás bajnokságban szereplő sportszervezet egy NB II-es felnőtt nagypályás bajnokságban szereplő sportszervezettel köthet kooperációs megállapodást. Egy évadban, egyszer, egy csapattal – fogalmazott az ezzel kapcsolatos szabálymagyarázatban a szövetség. – Amennyiben a megállapodást a két sportszervezet az NB I-es felnőtt bajnokság kezdete előtt írásban megkötötte és azt az MLSZ versenyigazgatóságának megküldte, az NB I-es sportszervezet magyar állampolgárságú hivatásos szerződéssel rendelkező U21-es labdarúgója az adott bajnoki évben saját csapatában, valamint az NB II-es csapatban is pályára léphet. A kooperációs versenyengedély kiadását az átvevő (NB II-es) sportszervezet kérelme alapján az MLSZ engedélyezi. Kooperációs versenyengedéllyel egy időben maximum öt fő léphet pályára. A kooperációs versenyengedély megszerzése nem minősül átigazolásnak.”

A rendszer gyakorlati működéséről, szakmai hasznáról edzőkkel beszélgettünk.

„Jó lehetőségnek tartom a kooperációt mind az NB I-es, mind az NB II-es csapat számára, mert többet ér a másodosztályban kilencven perc, mint az, hogy az élvonalban ülnek a kispadon vagy beállnak öt percre – reagált megkeresésünkre a DVTK vezetőedzője, Feczkó Tamás. – Bár azt nem értem, hogy a másodosztályban ezek után jövőre miért csökken a kötelezően szerepeltetendő utánpótláskorú játékosok száma a jelenlegi kettőről egyre, mert alanyi jogon nem biztos, hogy annyi fiatal kap majd lehetőséget a másodosztályban, mint a jelenlegi rendszerben.”

A szakember azt is elmondta, hogyan működik a mindennapokban a Kazincbarcikával kialakított szakmai kapcsolat.

„A barcikaiak sportigazgatójával, Koszta Péterrel állok kapcsolatban. A hét elején megbeszéljük, ki milyen teljesítményt nyújtott az előző héten, milyen szerepet szánnak neki a következő fordulóban és ez alapján döntjük el, melyik játékos hány edzésen vesz részt a Kazincbarcikánál és hányszor edz nálunk. Három tréningen biztosan ott vannak a KBSC-nél, de ez lehet több is. Az előző héten például jelezték, hogy Orosz Donát náluk kezdene, ezért plusz két edzésen részt vett, és végig is játszotta a Vasas elleni meccset, amin én is ott voltam, hogy lássam a kölcsönjátékosaink teljesítményét. A fiataloknak persze szokniuk kell az alkalmazkodást, hogy adott esetben egyik héten az NB II-ben, a következőn pedig az NB I-ben kell helytállniuk, de ez jobb lehetőség számukra is, mintha az NB III-ban játszanának.”

Feczkó Tamás hozzátette, a DVTK azon kevés csapat közé tartozik az NB I-ben, amely tartani tudja a fiatalszabályt, vagyis átlagosan egy 1999-es születésű vagy fiatalabb játékos mindig pályán van náluk. Tavasszal a Felcsútról kölcsönvett, 19 éves Kiss Tamás mindegyik bajnokin kezdő volt. Viszont azoknak is szükségük van a játéklehetőségre, akik éppen nem férnek be adott hétvégén az első csapatba.

Megkérdeztük a másik oldalt is, vagyis egy NB II-es klubot. A Budaörs már az őszi szezonban is együttműködött ebben a formában a Mol Fehérvárral, tavasszal pedig a fent már említett Zsórin kívül Mocsi Attila (19) és Szabó Bálint (19) is szerepelhet kettős játékengedéllyel mindkét csapatban. Az ősszel már bizonyított és ide tartozhatna a 18 éves Halmai Ádám is, de őt sérülés hátráltatja.

„Mi úgy alakítottuk ki az együttműködést, hogy aki hozzánk került, az egész héten velünk is edz – nyilatkozta a budaörsiek szakmai igazgatója, Bognár György. Az egyetlen kivétel Zsóri Dániel, aki csak a meccsre jön hozzánk. Az ő esetében az a kulcs, hogy jó a mentalitása, futballozni szeretne, és miután csatárposzton kevesen voltunk, nálunk meg is kapja a lehetőséget és nincs is gond a játékával, gólt is szerzett már a tavasszal. Az egy hibás elképzelés, hogy aki nem fér be 19 évesen az NB I-be, azt el kell felejteni. Az NB II egy olyan kötelező lépcsőfok kell, hogy legyen egy fiatal fejlődésében, amit nem lehet kihagyni. Aki nem fér be a Fehérvár első csapatába az játszik nálunk, ha pedig adott hétvégén nálunk sem játszik, akkor ott a Vidi II és az NB III. Ez egy jó rendszer, de ugyanilyen alapon az NB II-es klubok számára is meg lehetne teremteni a lehetőséget, hogy kettős játékengedéllyel a harmadosztályban is szerepeljenek a fiataljaik.”

A Budaörs és a Fehérvár együttműködése kapcsán érdemes megemlíteni a szezon közben Olaszországból hazatért Szabó Levente (20) példáját is, aki az ősszel öt meccsen egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett a Budaörsben, a tavasszal pedig bemutatkozhatott az élvonalban is a Zalaegerszeg ellen.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik