Gyereksztárok: a mentalitáson múlik, hogy az első siker az utolsó marad-e

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.14. 13:22
Címkék
A fiatalon elért sikerek után könnyen ráaggatják a sportolókra: csodagyerekek. A jelző akár súlyos teher is lehet, ha viselője mentálisan nem tudja feldolgozni azt. Persze akadnak, akik felnőttként beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, még ha nem is ők alkotják a többséget.

Lakner Gábor A másfél hete véget ért felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon még a győztesek szereplését is elhomályosította a mindössze 13 éves japán Harimoto Tomokazu elképesztő menetelése. A tinédzser nem a semmiből tűnt fel, hiszen nyert már ifjúsági világbajnokságot is, eddigi legnagyobb dobását azonban kétségkívül a Düsseldorfban megrendezett „nagy” vb-re tartogatta. A kínai szülőktől származó Harimoto – mások mellett – a világranglista ötödik helyén álló honfitársát, Mizutani Junt legyőzve egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol a világranglista-harmadik – később bronzérmet nyerő – kínai Xu Xin tudta csak megállítani. Egészen különleges teljesítmény volt ez a mindössze 13 éves sráctól, akire máris rásütötték a jelzőt: csodagyerek.Lakner Gábor A másfél hete véget ért felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon még a győztesek szereplését is elhomályosította a mindössze 13 éves japán Harimoto Tomokazu elképesztő menetelése. A tinédzser nem a semmiből tűnt fel, hiszen nyert már ifjúsági világbajnokságot is, eddigi legnagyobb dobását azonban kétségkívül a Düsseldorfban megrendezett „nagy” vb-re tartogatta. A kínai szülőktől származó Harimoto – mások mellett – a világranglista ötödik helyén álló honfitársát, Mizutani Junt legyőzve egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol a világranglista-harmadik – később bronzérmet nyerő – kínai Xu Xin tudta csak megállítani. Egészen különleges teljesítmény volt ez a mindössze 13 éves sráctól, akire máris rásütötték a jelzőt: csodagyerek.

A győzelem pillanata: Harimoto Mizutanit is megverte Forrás: ittf.com
A győzelem pillanata: Harimoto Mizutanit is megverte Forrás: ittf.com

A 13 éves Harimoto Tomokazu a világranglista-ötödik Mizutani Jun legyőzését ünnepli az asztaliteniszezők felnőtt-világbajnokságán  •  Forrás: ittf.com

Nem véletlenül, hiszen az ő esetében ugyanis nem azt láttuk, hogy az akcelerált – vagyis gyorsabban fejlődő – gyerek kitűnik az utánpótlás-korosztályból, és saját kortársai között nyújt kiemelkedőt, hanem rögtön a felnőtt világelitbe robbant be. Dr. Petrekanits Mátéval, a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértőjével arra keressük a választ, minek köszönhető a fiatalkorban a felnőttek között elért kiugró eredmény.

„A mérési eredmények alapján vannak olyan tinédzserek, akik élettanilag és pszichésen is tökéletesen működnek. Rájuk mondják, hogy csodagyerekek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármibe fognak, sikeresek lesznek; meg kell találniuk azt a sportágat, amelyben érvényesülni tudnak. Emellett az is fontos, hogy a megfelelő technikát is párosítani tudják a kivételes adottságokhoz. A gyerekek esetében az is nagy segítséget jelent, hogy még nincs félelemérzetük, így nem rettennek meg a nagynevű ellenfelektől sem.”

Az első nagy eredmény azonban nem garancia arra, hogy attól kezdve folyamatosan lehet tartani a szintet, és nem következik be visszaesés.

„Nagyon fontos, hogy az edzők és a szülők se abban lássák a további sikerek zálogát, hogy tovább növelik az edzésmennyiséget. A minőség a fontos és a specifikus képzés. A munka önmagában nem érték, de az értelmesen elvégzett munka rendre jó teljesítménnyel párosul. Rendkívül fontos, hogy a szakemberek optimalizálják terhelés és a pihenés arányát. Ráadásul van, ami nem a munkán múlik: akinek hétévesen nincs állóképessége, annak hetvenhét évesen sem lesz.”

A 17 éves brazil Vinícus Juniort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid Forrás: ESPN
A 17 éves brazil Vinícus Juniort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid Forrás: ESPN

A 17 éves brazil Vinícus Juníort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid  •  Forrás: ESPN

A közelmúltban Harimoto mellett a 16 éves labdarúgó, Vinícius Juníor nevétől volt hangos a világsajtó. A Flamengo brazil szélsőjéért egészen hihetetlen összeget, 45 millió eurót fizetett ki a Real Madrid, ezzel ő lett minden idők legdrágább 17 éven aluli játékosa. A fiatalember májusban mutatkozott be a Flamengo felnőttcsapatában.

A brazilok reménysége előtt azonban intő példa lehet a szintén csodagyereknek kikiáltott Martin Ödegaard pályafutása. A norvég középpályás több korrekordot is tart hazája élvonalbeli bajnokságában, 15 évesen pedig már a felnőttválogatottban is pályára lépett. Addigra már szerződtette a Real Madrid, azóta olyan körülmények között él, amilyenről legtöbb kortársa csak álmodozhat. Fejlődése mégis megrekedt, a Real felnőttcsapatában csak egyetlen mérkőzésen lépett pályára, az ősszel pedig a második évadát kezdi meg kölcsönjátékosként a holland bajnokság középcsatában, a Heerenvenben.

„Nagyon kevés olyan sportoló van, aki egykori csodagyerekként befutotta azt a pályafutást, amit jósoltak neki. Erre leginkább az egyéni sportágakban szereplő fiataloknak van lehetőségük, csapatsportágban sokkal nehezebb érvényesülni – ezt már dr. Budavári Ágota sportpszichológus mondja. – A gyerekek bekerülnek egy közösségbe, ahová képtelenek beilleszkedni az életkori sajátosságaik miatt. Más értékrendet vallanak, más az érdeklődési körük, és az élet egyéb területein teljesen más feladatok várnak rájuk. Ebben az életciklusban a legnagyobb a differencia a gyerekek között; már a tizenöt és a huszonhárom éves fiatalok összevetésében is óriási a szakadék, nem is beszélve a még idősebbekről. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy még nem kiforrott személyiségekről beszélünk, nekik még fel kell építeniük a saját életüket.”

A korán jött sikerek ráadásul könnyen a gyerekek fejébe szállhatnak, az elbizakodottság pedig egyenes út a süllyesztőbe. Nagyon fontos, hogy a az ifjú sportolók a kezdeti jó eredmények után is két lábbal a földön maradjanak.

„Az első sikerekből nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni, különben azok az utolsók is maradnak. Nem szabad elszállni, és a mentális fejlesztéshez ajánlott szakember segítségét is kérni. A sport mellett fejben is erősnek kell lenni ahhoz, hogy ne csak átmeneti eredményességről beszélhessünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik