Foci: Hol a csapatunk? – avagy a fiatalokra is zúdul a harag

Vágólapra másolva!
2017.06.11. 14:14
Címkék
Két mérkőzés, két csalódást keltő vereség a magyar labdarúgó válogatott júniusi mérlege. Több utánpótláskorú játékos kapott helyet Bernd Storck keretében, mint a kapitány regnálása alatt bármikor, de a fiatalok egyelőre csak azt bizonyították, hogy nem képesek érdemben hozzátenni felnőttválogatottunk játékához.

MunkatársainktólAz inga már csak olyan, hogy kileng. Erre is, arra is. Nagyjából arra tanyázott, éppen egy évvel ezelőtt, ahol mi is látni szeretjük: a magyar válogatott az Európa-bajnokságon túlnőtt önmagán, és a bravúrjaival még a Combinókat is megállította a budapesti Nagykörúton, ahol szurkolók ezrei masíroztak, ünnepelve.MunkatársainktólAz inga már csak olyan, hogy kileng. Erre is, arra is. Nagyjából arra tanyázott, éppen egy évvel ezelőtt, ahol mi is látni szeretjük: a magyar válogatott az Európa-bajnokságon túlnőtt önmagán, és a bravúrjaival még a Combinókat is megállította a budapesti Nagykörúton, ahol szurkolók ezrei masíroztak, ünnepelve.

Az inga most – kegyetlenül nagy amplitúdóval – a túloldalra tért át. A lelkes magyar szurkolók, akik a tavalyi siker után ismét hinni kezdtek labdarúgásunk felemelkedésében, Andorrában már mérkőzés közben csalódottan skandálták: „Hol a csapatunk?” De jött keményebb kritika is: „Vedd le a mezt!”, ami azt üzeni, hogy ezzel a játékkal nem vagy méltó a címeres mez viselésére.

És bekövetkezett az, amire gondolni sem mert senki: a miniállam történelmi sikert ünnepelhetett, a magyar futball ázsiója pedig történelmi mélypontra zuhant.

Kiszolgáltatottan Forrás: AFP/Pascal Pavani
Kiszolgáltatottan Forrás: AFP/Pascal Pavani

Kiszolgáltatottan, tehetetlenül, összetörten, szemben a haragos tömeggel  •  Forrás: AFP/Pascal Pavani

Bernd Storck szövetségi kapitány jó szándékkal küldte a játékosait a magyar szektor elé a meccs végén: köszönjék meg a nézőknek, hogy pénzt és időt nem kímélve, ide is elkísérték a csapatot, és ez egyben bocsánatkérést is jelentett volna. De a tömeg akkorra már a csapat ellen fordult. Velük kellett farkasszemet nézniük a játékosoknak, köztük azoknak a fiataloknak is, akik pályafutásuk egyik nagy eseményeként élték meg a válogatottságot. De most csak álltak, szemben a haragos tömeggel, kiszolgáltatottan, tehetetlenül, összetörten... Azóta is áradnak feléjük a szitkok, a mémek. A leszólás és a gúny.

Nem túlzás: a fiatalok többsége most pszichológus segítségére szorul, hogy fel tudja dolgozni a visszhangos kudarcot.

Az Oroszország és Andorra elleni vesztes meccsen négy, 23 év alatti játékos debütált a nemzeti csapatban – Márkvárt Dávid (23), Balogh Norbert (21), Kleisz Márk (18) a szbornaja, Tóth Bence (19) pedig a miniállam ellen lépett először pályára a felnőttek közt. Nézzük először az ő teljesítményüket:

Balogh Norbert kifejezetten jól szállt be az oroszok ellen Forrás: player.hu
Balogh Norbert kifejezetten jól szállt be az oroszok ellen Forrás: player.hu

Balogh Norbert kifejezetten jól szállt be az oroszok ellen  •  Forrás: player.hu

BALOGH NORBERT. Osztályzata a Nemzeti Sportban: Oroszország ellen nem kapott, Andorra ellen 3
Talán az ő játékában fedezhettük fel a legtöbb jó megoldást. A Palermo hórihorgas légiósa a termete ellenére technikás, gyors futballista, nem véletlen, hogy szicíliai csapatában gyakran játszott szélsőt az idén. Az oroszok ellen kifejezetten jól szállt be, és harciassága nyomán alakult ki a magyar csapat legnagyobb helyzete – Akinfejev elől becsúszva szerezte meg a labdát, majd estében pöckölt a kapu irányába, nem sok hiányzott. Talán ennek is köszönhette, hogy a cserék közül az ő produkcióját értékelték a legjobbra a Nemzeti Sport olvasói, igaz így is csak 3,66-ot kapott. Nem mondhatjuk, hogy bármivel is elmaradt volna a nála idősebb Eppel Márton játékától, még ha ez nem is számít dicséretnek...

MÁRKVÁRT DÁVID. NS osztályzat: Oroszország ellen 4, Andorra ellen nem lépett pályára
Első mérkőzésén egyből 90 percet kapott a szövetségi kapitánytól a Puskás Akadémia futballistája. Csakúgy, mint az egész magyar csapat, jól kezdte a mérkőzést, de ahogy telt az idő, úgy lett egyre gyengébb a játéka. Stílusában hasonlít Nagy Ádámhoz. De a szakportálok szerint hiba volt két ugyanolyan játékost egymás mellett játszatni a védelem előtt. Asszisztált ahhoz, hogy a középpályánk átjáróházzá vált. Csak a meddő labdabirtoklásunkhoz tudott hozzátenni. Nem jutott szóhoz Andorra ellen azután, hogy az oroszok ellen a teljes meccset végigjátszhatta, valószínűleg Bernd Storckot sem győzte meg. A Nemzeti Sport olvasóit biztosan nem, az olvasóknál 3,25-tel zárt a 23 éves játékos.

KLEISZ MÁRK. NS-osztályzat: Oroszország ellen 4, Andorra ellen nem lépett pályára
A legfiatalabb újonc, a Vasas védője júliusban lesz 19 éves. Kiváló mentalitásáról tett tanúbizonyságot a bronzérmes együttesben, annak köszönhette a kerettagságát is. A teljes második félidőt végigjátszotta a Groupama Arénában, és bátran kezdett, a beállását követően szinte egyből lövésre vállalkozott. Összességében viszont nem tudott hozzátenni a csapat játékához, észrevétlen maradt, és az ő hibáját követően szerezték meg a vendégek a harmadik góljukat. A szurkolók nem bántak vele kesztyűs kézzel, 3,08-as átlaggal ő kapta a leggyengébb visszajelzést.

TÓTH BENCE. NS-osztályzat: Oroszország ellen nem lépett pályára, Andorra ellen 3
Egyből a mélyvízbe, már amennyire az ezer néző előtt, félprofi válogatott ellen játszott meccs annak számít. Tétmeccsnek azonban tétmeccs, a 19 éves játékos Kádár sérülése nyomán kaphatott esélyt. Próbálkozott, de érdemben nem vitte előre sem a védekezést, sem a támadást. Azt a nagyon fájó gólt az ő oldaláról érkező beadást követően kaptuk, de ott az egész védelem hibáztatható. „Az újonc, az NB II-ből érkezett balhátvéd az egyetlen, aki – amíg bírja – valamennyire mer futballozni…” – fogalmazott róla Vincze András a Nemzeti Sportban. A betömörülő védelemmel szemben szélsőhátvédeinknek fontos szerep jutott, hiszen rengeteg magas beadással kellett operálniuk, de a Puskás Akadémia játékosa többnyire pontatlanul küldte középre a labdát.

Az abszolút újoncokon kívül Sallai Roland (20) is második, illetve harmadik meccsét játszotta a felnőttek közt, és bár a Palermo fiatalja az oroszok ellen mutatott pár biztató jelet, összességében súlytalannak bizonyult a rutinosabb védők tengerében, Andorra ellen pedig bő húsz perc alatt nem regisztrálhattunk tőle hasznos megmozdulást. Szintúgy lehetőséget kapott a Legia Varsóval friss bajnok Nagy Dominik (22), aki Stieber sérülése miatt az Andorra elleni meccs háromnegyedét a pályán töltötte, de egyetlen erős, középre tartó lövést leszámítva beleveszett a szürke ködbe.

A győztes ünnepelt, és az nem mi válogatottunk volt Forrás: AFP/
A győztes ünnepelt, és az nem mi válogatottunk volt Forrás: AFP/

A győztes ünnepelt, és az nem mi válogatottunk volt  •  Forrás: AFP/Pascal Pavani

A már rutinosabb fiatal válogatottak közül Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Bese Barnabás és Kleinheisler László is jókora szerepet viselt a kudarcokban, előbbi kivételével mindannyian részt vettek a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol őket, és az egész csapatot a szívünkbe zártuk. Andorra ellen már nem a vébéálmokért, hanem a becsületünkért játszottunk.

És elbuktunk.
Andorra csupaszív futballistái ünnepelhettek a mérkőzés végén.

A vereséget követő bírálatok nagyon kemények. Mi csak a fiatalokra vonatkozókból idézünk néhányat.

A kiváló szakember, Kiss László, aki sokszor fogalmaz nyers őszinteséggel, most kijelentette: „Nagy Ádámot már az 5. percben le kellett volna cserélni. A válogatottban még nem volt egy előre irányuló passza.” Igaz, mostanában egyre többen feszegetik, hogy a máris szép pályát befutott játékos elkezdett alibifutballt játszani: az általa remekül megszerzett labdáktól túl gyorsan szabadul, a legközelebbi társhoz passzol, vagy – nagyobb kockázat nélkül – átíveli a túloldalra (igaz, többnyire pontosan). Az nyilvánvaló, hogy bármi jön most ezek után, Ádám a válogatott alapembere marad. De már a saját nagy felelőssége is, hogy tökéletesítse a játékát.

A 35-szörös válogatott Halmosi Péter, a szombathelyiek 37 éves játékosa egyenesen azt mondta ki az origo.hu-nak nyilatkozva: „Ha a Haladás lép pályára Andorra ellen, akkor is nyerni kellett volna.” Nem akarunk Storck mester fejében turkálni, de nyilván ő is azt gondolta, hogy a túl gyengének vélt ellenfelet a magyar válogatott bármilyen összeállításban le tudja győzni. Hogy tévedett, azt elismeri, mint ahogy megtette azt a mérkőzés után is, magára vállalva minden felelősséget.

De hogy ez milyen következményekkel jár, az a következő napokban derül ki.

A 23 ÉV ALATTIAK ÖSSZESÍTETT JÁTÉKPERCEI OROSZORSZÁG ÉS ANDORRA ELLEN
Nagy Ádám (22) – 180 perc; Bese Barnabás (23) – 180 perc; Kleinheisler László (23) – 105 perc; Márkvárt Dávid (23) – 90 perc; Tóth Bence (19) – 90 perc; Nagy Dominik (22) – 69 perc; Sallai Roland (20) – 64 perc; Balogh Norbert (21) – 58 perc; Kleisz Márk (18) – 45 perc; Hangya Szilveszter (23) – 45 perc; Kalmár Zsolt (22) – 45 perc

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik