Foci: 45 millió euró egy 17 éves brazilért

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.12. 11:27
Címkék
Manapság már meg sem lepődik a futballszurkoló, ha több tízmillió eurós transzferről olvas. Természetesen más a helyzet, ha megtudja: tinédzser játékosért ért fizetett ennyit egy klub. Ahogy a tizenhét esztendős brazil Vinícius Júniorért a Real Madrid – negyvenöt millió eurót…

Rácz Roland Júliusban még csak 17 éves lesz Vinícius Júnior, de az előélete alapján a legkevésbé sem nevezhető váratlannak, hogy felfigyelt rá a Real Madrid, és horribilis pénzért szerződtette. A fiúnak figyelemre méltó a statisztikája a korosztályos labdarúgó-válogatottakban, hiszen a dél-amerikaiak U15-ös csapatában hat mérkőzésen hat gólt szerzett, míg az U17-es együttesben tizenöt mérkőzésen tizenkétszer talált a hálóba. Tehetségére hamar felfigyelt a Flamengo, amelyben korábban is folyamatosan az idősebb korosztályok gárdájában játszott, 16 évesen pedig már a felnőttek között is bemutatkozott. És lett ezzel a legfiatalabb futballisták egyike, aki valaha pályára lépett a brazil élvonalban.Rácz Roland Júliusban még csak 17 éves lesz Vinícius Júnior, de az előélete alapján a legkevésbé sem nevezhető váratlannak, hogy felfigyelt rá a Real Madrid, és horribilis pénzért szerződtette. A fiúnak figyelemre méltó a statisztikája a korosztályos labdarúgó-válogatottakban, hiszen a dél-amerikaiak U15-ös csapatában hat mérkőzésen hat gólt szerzett, míg az U17-es együttesben tizenöt mérkőzésen tizenkétszer talált a hálóba. Tehetségére hamar felfigyelt a Flamengo, amelyben korábban is folyamatosan az idősebb korosztályok gárdájában játszott, 16 évesen pedig már a felnőttek között is bemutatkozott. És lett ezzel a legfiatalabb futballisták egyike, aki valaha pályára lépett a brazil élvonalban.

A 17 éves brazil Vinícus Juniort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid Forrás: ESPN
A 17 éves brazil Vinícus Juniort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid Forrás: ESPN

A 17 éves brazil Vinícus Juniort 45 millió euróért vette meg a Real Madrid  •  Forrás: ESPN

Jelenlegi edzője, Zé Ricardo a spanyol Marca című sportlapnak adott interjújában elismerően nyilatkozott róla. Kiemelte: érzelmileg rendkívül erős játkosról van szó, akit nem riaszt vissza az ellenfél esetleges fizikai fölénye sem, miközben a gyorsasága kiemelkedő, akárcsak a technikai tudása.

Azonban elég lesz-e mindez az idén a Bajnokok Ligájában újra győztes Real Madridban? Abban a „királyi gárdában”, amely nem költött 45 millió eurót (hozzávetőleg 14 milliárd forintot!) még a horvát Luca Modricra, a francia Karim Benzemára vagy a már világbajnokként érkezett, német Toni Kroosra sem... Abba az elit alakulatba, amely hagyományosan versenyben van a bajnoki címért, a kupagyőzelemért meg a BL-trófeáért?

Valóban megér ekkora összeget a Madridnak a pályája legelején járó játékos?

A jelek szerint igen. S a spanyol vezetőket az sem riasztotta el a kontraktustól, hogy tisztában voltak vele: az elmúlt években többször előfordult, hogy a legnagyobb zseninek kikiáltott fiatalok – különleges sajtóvisszhangot kiváltó átigazolásuk után – képtelenek voltak felnőni az előttük álló feladathoz. A 2015 januárjában „mindössze” 4 millió euróért megvásárolt csodagyereknek kikiáltott norvég Martin Ödegaard például nem tudott megragadni a Real első csapatában (egyetlen mérkőzésen lépett pályára, azon is csereként), s most kölcsönben játszik a holland Herenveenben. A spanyolországi beilleszkedés annak ellenére sem sikerült a szerződtetése idején 16 esztendős Ödegaardnak, hogy az átigazolást megelőző szezonban már 23 felnőttbajnokin lépett pályára a norvég első osztályban, 2014 augusztusában bemutatkozott a skandinávok válogatottjában is. (Hogy mást ne mondjuk, 2015 novemberében csereként beállt a magyarok elleni, számunkra oly emlékezetes Eb-pótselejtezőn is.)

De Ödegaardon kívül is akadnak példák arra, hogy nem egyszerű a korán nagycsapathoz kerülő tinitehetségek élete. Nagy reményekkel érkezett 2009-ben – 10 millió euróért – Barcelonába Keirrison is, ám a szintén szupertálentumnak kikiáltott brazil többszöri kölcsönadás után sem tudott megragadni az európai futball világában. Két éve, nyáron a Manchester Unitednek 60 millió eurót is megért Anthony Martial játékjoga. Az akkor még csak 19 éves francia játékosnak 70 tétmeccsen már 15 gólja és 8 gólpassza volt a Monacóban, de a Premier League-ben jó kezdés után visszaesett.

A Martialhoz képest jóval rutintalanabb Viníciusnak Madridba költözéséig még lesz ideje pallérozódni a Flamengóban, mert bár túlvan az orvosi vizsgálatokon, s mindkét klub megerősítette a transzfert, az ifjú csatár csak 18. születésnapja után (vagyis jövő ilyenkor) teszi át a székhelyét Európába.

Ami biztos: az igények igen jelentősek lesznek vele szemben, s már az átigazolás hírére ugrásszerűen megnőtt körülötte a figyelem. Sokan már most a legnagyobb brazil elődökhöz hasonlítják az egyébként erős karakterként jellemzett játékost, ám – mint kortársai esetében általában – vele kapcsolatban is úgy szól a legfontosabb kérdés: elbírja-e a nyomást a világklasszisok környezetében?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik