Németh Róbert bravúros visszatérése

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2006.03.07. 00:50
Címkék
Az öttusa-utánpótlás talán legtehetségesebb tagja Németh Róbert (képünkön), aki a február végi, HVB Bank-kupáért kiírt nemzetközi fedett pályás viadalon ezüstérmet szerzett. Az UTE fiataljának produkciója több szempontból is megörvendeztette a szakembereket és a sportág híveit. A magas összpontszám (5664) mellett az is a szerény öttusázóra irányította a figyelmet, hogy egyáltalán teljesíteni tudta a három nap – váltó, egyéni selejtező, egyéni döntő – programját. Németh Róbert ugyanis októberben súlyos lovasbalesetet szenvedett, az is kérdéses volt, hogy egyáltalán visszatérhet-e a sportágba…– A szakemberek szerint korosztályod nagy tehetsége vagy, pedig csak véletlenül lettél öttusázó.
– Valóban. A szüleim hároméves koromban beírattak úszni Székesfehérvárott. Szorgalmasan jártam is a foglalkozásokra, aztán összetűzésbe kerültünk az edzőkkel, és átraktak egy másik medencébe. Kiderült, abban az öttusázók edzettek… Akkor még azt sem tudtam, mi az az öttusa, később folyamatosan ismerkedtem meg a többi számmal.

– Mi volt az első jelentős állomás a pályafutásodban?
– Az első nemzetközi versenyem az 1999-es háromtusa Európa-bajnokság volt, amelyen a nyolcadik helyen végeztem. Rá egy évre háromtusa Európa-bajnok lettem. A következő mérföldkő a 2004-es esztendő volt: negyedik lettem a junior Európa-bajnokságon. Nagyon készültem a székesfehérvári világbajnokságra, szerettem volna hazai környezetben bizonyítani, de konfliktusaim támadtak az Alba Volán szakosztályának vezetőivel, ők pedig nem engedtek rajthoz állni. Az UTE-ba igazoltam. Az eltiltásom miatt három hónapig nem is edzettem, és az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom az öttusát. Ám hiányzott a sport, tehát folytattam.

– A következő vébé bizonyára kárpótolt a kihagyottért…
– Igen. Moszkvában hatodik lettem, a csapattal és a váltóval pedig a dobogó tetejére állhattunk. Az ősszel önbizalommal, jó hangulatban kezdtem el a felkészülést, ám a tápiószentmártoni lovastáborban súlyos balesetet szenvedtem. Mindkét alkarom eltört, ki is ficamodott, tíz napig kórházban feküdtem. Decemberben a Sportkórházban Moldvai Ildikó gyógytornász vett kezelésbe, és már a futást is elkezdtem. Családom támogatása, édesanyám biztatása nélkül nem tudtam volna folytatni…

– Gondoltad volna, hogy ezüstéremmel térsz vissza?
– Dehogy! Csak januárban kezdtem az edzéseket, úgyhogy még két hónapnyi felkészülés sem volt bennem. Edzőm, Deák Ferenc meg is hökkent, amikor szóltam neki, hogy indulni akarok a viadalon.

– Nem éreztél fájdalmat verseny közben vagy félelmet a lovagláskor?
– Bevallom, szorongtam, de nem a lótól tartottam, hanem a karomat féltettem, nehogy rásérüljek. A vívásban néha fájt a kezem, de az úszás jót tett neki. Az orvosok szerint egészséges vagyok, az önbizalmamnak pedig nagyon jót tett az ezüstérem. Nagyon várom, hogy egy hónap múlva Párizsban újra bizonyíthassak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik