Vizes vb: Olasz 16., Rohács 22. – nincs magyar kvóta női 10 km-en

Vágólapra másolva!
2019.07.14. 03:52
null
Olasz Anna a 16., Rohács Réka a 22. lett 10 kilométeren (Fotó: Getty Images)
Egyik magyarnak sem sikerült a legjobb tíz között végeznie a kvangdzsui világbajnokság női 10 kilométeres számában, vagyis nincs tokiói kvóta – egyelőre.

 

A 2019-ES ÚSZÓ VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI

Öldöklő küzdelem jellemezte szinte végig a női 10 kilométeres versenyt – a kvangdzsui világbajnokságon a nyílt vízi úszók között tíz kvóta gazdára talált, vagyis abban, hogy ekkora volt a harc, nem volt semmi meglepő.

Abban már sokkal inkább, hogy a verseny végén egy kínai hölgy, bizonyos Hszin Hszin (Xin Xin) érintette meg elsőként a panelt, és abban is, hogy több nagy név lemaradt az első tízről: a versenyben sokáig vezető, 2015-ben és 2017-ben ezen a távon vb-aranyat szerző francia Aurélie Muller a 11. helyen ért célba, s mert honfitársa (Lara Grangeon) odaért a legjobb tíz közé, Muller nemcsak a dobogóról maradt le Kvangdzsuban, hanem a tokiói olimpiáról is.

A kvalifikációs szabályok értelmében a világbajnokság első tíz helyezettje megszerzi a kvótát – egy országból legfeljebb két úszó indulhat Tokióban.

Az az ország, amelynek a versenyzője nem kerül be a legjobb tízbe, jövőre ismét nekiveselkedhet a feladatnak, ám a júniusi, setúbali világkupa-viadalon már országonként legfeljebb csak egy kvóta szerezhető.

Majd ott, vagyis Setúbalban próbálkozhatnak ismét a mieink, merthogy Olasz Anna a 16., Rohács Réka a 22. végzett 10 kilométeren.

„Huh, az utolsó körben hihetetlen bunyót vágtak le a többiek, kemény volt – nyilatkozta Olasz Anna az M4 Sportnak. – Igyekeztem kimaradni a verekedésből. A taktikát betartottam, de mi úgy gondolkodtunk, hogy hamarabb lesz az iramváltás, de nem így történt. Az iram nem volt olyan nagy, mint ahogy gondoltuk előzetesen. A tíz közé vártam magam, az előző világbajnokság és a rutinom is e mellett szólt, de kiúsztam magam. Négy évvel ezelőtt a tizenegyedik lettem, bőgtem is utána, most nem fogok. Jövőre biztos, hogy meglesz a kvóta.”

Az élete első felnőtt-világbajnokságán induló Rohács Réka jobbat várt magától, de saját elmondása szerint több olyan szituációba is belekeveredett, amelyben egész egyszerűen nem tudta, mit is kell tennie.

„Nagyon erős volt a mezőny, nekem meg nincs meg a kellő tapasztalatom, amiatt vagyok leginkább szomorú, hogy nem tudtam megcsinálni azt a hajrát, amit elterveztem” – mondta el Rohács Réka.

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
Nyílt vízi úszás, nők, 10 km.
1. Hszin Hszin (Xin Xin, Kína) 1:54:47.2
2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:54:48.1
3. Rachele Bruni (Olaszország) 1:54:49.9
…16. Olasz Anna (Magyarország) 1:54:58.7
…22. Rohács Réka (Magyarország) 1:55:26.7

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik