Vizes vb: német győzelem, a magyar váltó a 8. a csapatversenyben

Vágólapra másolva!
2019.07.18. 02:12
null
Olasz Anna a váltás után (Fotó: Derencsényi István)
A dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokság nyílt vízi úszók 5 kilométeres vegyes váltójában a német csapat diadalmaskodott, a második helyről célfotó döntött Olaszország és az Egyesült Államok között az olaszok javára. A Rohács Réka, Gyurta Gergely, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar váltó a 8. helyen zárt.

Nem mondhatjuk, hogy ideális idő várta volna a vegyes váltókat a Kvangdzsutól 130 kilométerre lévő Joszuban: szakadó eső és közepes erősségű szél korbácsolta hullámok várták az úszókat. A magyar egységnél Rohács Réka kezdett, s a mezőnytől kissé ellépő Egyesült Államok, Izrael, Kína triót üldöző bolyt követve a 7. helyen haladt a maga 1250 méteres körén. Az első váltásnál aztán szűk húsz másodperces hátránnyal itt is adta át a helyét Gyurta Gergelynek.

Ő viszont nem tudta közelebb hozni csapatot az élmezőnyhöz, sőt, ő is beszedett húsz másodperc hátrányt, miközben a fél távnál az élen az Egyesült Államok váltója haladt jó tíz másodperc előnnyel Kína és Franciaország váltója előtt.

Harmadikként Olasz Anna úszott, ám ez a váltás nem sikerült zökkenőmentesen – mint utóbb kiderült a spanyolokkal akadt némi konfliktus. Olasz a 11. helyen kezdett, s egy nagyobb bolyban haladva a 10. helyen adta át a helyét Rasovszky Kristófnak, aki tartani tudta az élen haladók tempóját és a kínaiakat, valamint a spanyolokat megelőzve a 8. helyen hozta be a célba a magyar váltót.

Az élen eközben a fél távnál még nyolcadik németek és a kilencedik olaszok szépen felzárkóztak az amerikaiakra, és óriási küzdelemben a németek győzelmét hozta a hajrá. A második helyről célfotóval döntöttek, hosszú percek várakozása után dőlt el, hogy az olaszok benyúlása jobban sikerült, az övék lett az ezüstérem, míg a gyakorlatilag végig vezető amerikaiak nyakába a bronzérem került.

„A rajt előtt néhány perccel kicsit hideg volt a stégen, de utána már tökéletes volt, főleg mert a hullámok miatt a medencében erős ezerötös úszók nem tudtak tükörvízen úszni, én meg tudtam rájuk tapadni. Jól sikerült az úszásom” – mondta boldogan a versenyt követően Rohács Réka az M4Sportnak, ám az őt követő Gyurta Gergely nem volt ennyire elégedett a körülményekkel.

„Teljesen más itt úszni, mint medencében, nekem más a technikám, és ezért sokszor beakadt a kezem a vízbe. Egészen más a nyílt vízen leúszni az 1250 métert mint medencében az 1500-at. Ott fel tudod építeni az úszásod, itt meg lenyomod sprintben az egészet. A váltásomnál ráadásul a spanyol lány megrúgott, de hát ez benne van, ez a nyílt víz. Nehéz volt, de nem volt rossz” – mondta Gyurta Gergely az M4-nek.

„Az volt a tervem, hogy menjek a spanyol lánnyal, aki ezerötön fél perccel jobbat tud nálam. Ez valamelyest sikerült is, így örülök a nyolcadik helynek” – mondta Olasz Anna, aki elárulta azt is, hogy a spanyolok miatt nem sikerült elsőre váltania Gyurtával.

„Amennyire lehetett feljöttem, ha úgy vesszük, két évvel ezelőtt hetedikek voltunk, és akkor a hollandok nem úsztak, vagyis nagyjából ugyanott vagyunk. Beletettünk mindent, szép ez a nyolcadik hely, még ha a vége kicsit karcos is volt” – fűzte hozzá Rasovszky Kristóf.

A nyílt vízi úszók küzdelmei pénteken a 25 kilométeres versenyekkel zárulnak, a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely, a nőknél Olasz Anna és Sömenek Onon Kata ugrik vízbe.

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
5 km csapatverseny
1. Németország 53:58.7
2. Olaszország +0.2 másodperc
3. Egyesült Államok +0.3

8. Magyarország +1:04

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik