MTI 2019.07.13 04:47 Frissítve: 2019.07.13 11:17

Vizes vb: edzője tíz kilométeren is dobogóra várja Rasovszkyt

Rasovszky Kristóf edzője szerint tanítványa öt kilométeren szerzett szombati világbajnoki aranyérme alkalmával minden úgy történt a vízben, ahogyan azt előre eltervezték, s a nyílt vízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeren is a legjobbak közé várja őt a Dél-Koreában zajló világbajnokságon.

Rasovszky Kristóf vb-aranyérmesként várja az olimpiai kvalifikációs számot, amelyben edzője szerint szintén esélyes a dobogóra (Fotó: Derencsényi István)

„A kínai versenyző a második kör végén megpróbált egy támadást, de azt Kristóf a franciával együtt nagyon szépen visszaverte, s onnantól kézben tartották a pozíciójukat. Úgy úszott, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Minden úgy történt, ahogyan elterveztük, de nagyon hosszú út vezetett idáig” – nyilatkozta könnyes szemmel Szokolai László, aki tíz éve irányítja a magyar úszósport első nyílt vízi világbajnokának felkészülését.

A szakember hozzátette, a 2016-os riói olimpián még medencében indult a versenyzője, ezt követően váltottak a nyílt vízre, s hamar kiderült, jól döntöttek, mivel még ebben az évben junior-világbajnoki címet nyert.

„Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, s az előre nézést rendkívül gazdaságosan tudja beletenni az úszásának ritmusába. Ezen kívül – amit a közönség nem láthat – ő ennek él. Minden napjának a legfontosabb pontja, hogy milyen munkát kell aznap elvégeznie” – mondta a tréner.

Szokolai László – 22 éves tanítványával ellentétben, aki „csak” az olimpiai kvóta megszerzését, azaz az első tízbe jutást célozta meg tíz kilométeren – sokkal bátrabb volt a 10 kilométeres versennyel kapcsolatban.

„Mindenképpen dobogóra számítunk. Nagyon erős ellenfelek vannak, de velük kell megküzdeniük” – jegyezte meg.

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

2020.01.15 17:48:46

Úszás ZSOLDOS BARNA

Már Budapesten van a csütörtök esti M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díszvendége, Mark Spitz.

2019.12.20 21:06:18

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Milák Kristóf próbál mindig mindenhez jó arcot vágni, igyekszik mindenkinek megfelelni.

2019.12.20 21:28:38

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Kapás Boglárka nem értette, miért vannak a sikerétől mások annyira oda.

2019.12.11 23:59:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk úgy érzi, képes lesz önmaga edzőjeként is megugrani a szintet Tokióban.