MTI 2019.07.13 04:47 Frissítve: 2019.07.13 11:17

Vizes vb: edzője tíz kilométeren is dobogóra várja Rasovszkyt

Rasovszky Kristóf edzője szerint tanítványa öt kilométeren szerzett szombati világbajnoki aranyérme alkalmával minden úgy történt a vízben, ahogyan azt előre eltervezték, s a nyílt vízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeren is a legjobbak közé várja őt a Dél-Koreában zajló világbajnokságon.

Rasovszky Kristóf vb-aranyérmesként várja az olimpiai kvalifikációs számot, amelyben edzője szerint szintén esélyes a dobogóra (Fotó: Derencsényi István)

„A kínai versenyző a második kör végén megpróbált egy támadást, de azt Kristóf a franciával együtt nagyon szépen visszaverte, s onnantól kézben tartották a pozíciójukat. Úgy úszott, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Minden úgy történt, ahogyan elterveztük, de nagyon hosszú út vezetett idáig” – nyilatkozta könnyes szemmel Szokolai László, aki tíz éve irányítja a magyar úszósport első nyílt vízi világbajnokának felkészülését.

A szakember hozzátette, a 2016-os riói olimpián még medencében indult a versenyzője, ezt követően váltottak a nyílt vízre, s hamar kiderült, jól döntöttek, mivel még ebben az évben junior-világbajnoki címet nyert.

„Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, s az előre nézést rendkívül gazdaságosan tudja beletenni az úszásának ritmusába. Ezen kívül – amit a közönség nem láthat – ő ennek él. Minden napjának a legfontosabb pontja, hogy milyen munkát kell aznap elvégeznie” – mondta a tréner.

Szokolai László – 22 éves tanítványával ellentétben, aki „csak” az olimpiai kvóta megszerzését, azaz az első tízbe jutást célozta meg tíz kilométeren – sokkal bátrabb volt a 10 kilométeres versennyel kapcsolatban.

„Mindenképpen dobogóra számítunk. Nagyon erős ellenfelek vannak, de velük kell megküzdeniük” – jegyezte meg.

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

2020.05.29 08:41:23

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Nem is baj, hogy egy évvel később rendezik az olimpiát, nem tudom, az idén mire lettem volna képes.”

2020.05.27 13:47:36

Úszás nemzetisport.hu

„Abban egyeztünk meg, hogy a visszavonulásom után még két-három évet várunk a babával.”

2020.05.21 11:02:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

Kapott egy társat maga mellé Kalmár Ákos személyében, és ezzel megtapasztalta, milyen kikapni az edzéseken.

2020.05.11 09:43:19

Úszás SZABÓ GÁBOR

A vízipólóban keménykedő kiváló gyorsúszó a banki szektorban vitte sokra.

2020.05.08 18:09:45

Úszás KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

A vb-bronzérmes úszó a Képes Sportnak azt is elmondta, hogy élte meg a betegséget.