Úszó ob: Hosszú Katinka egy aranyat és egy ezüstöt nyert, Németh Nándor országos csúccsal bajnok

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 18:16
Hosszú Katinka nagy fölénnyel megnyerte a női 400 méteres vegyes úszást a Debrecenben zajló országos úszóbajnokság pénteki versenynapján, ám a 200 hát későbbi fináléjában megelőzte őt a jó formában lévő, olimpiai A-szintet száguldó Burián Katalin. Ugyancsak ötkarikás A-szinttel győzött férfi 200 háton Telegdy Ádám, férfi 100 gyorson Németh Nándor (48.17) megdöntötte Kozma Dominik országos csúcsát – az eddigi rekorder második lett –, míg férfi 400 vegyesen Verrasztó Dávid, nagy csatában visszaverve Bernek Péter támadását, megvédte a bajnoki címét.
Hosszú Katinka nagy fölénnyel nyerte meg a 400 vegyest (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hosszú Katinka nagy fölénnyel nyerte meg a 400 vegyest (Fotó: Tumbász Hédi) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

HOSSZÚ KATINKA: EGY ARANY, EGY EZÜST

NŐI NÉGYSZÁZ VEGYESEN Hosszú Katinka már pillangón megnyugtató előnyt szerzett, háton egy testhossznyira növelte a fórt, és ahogyan az várható volt, mellen sem került közelebb hozzá senki, sőt… Háromszoros olimpiai bajnokunk gyorson sem fékezett, és a többieket messze maga mögött hagyva csapott a célba (4:35.69). Kapás Boglárka lett a második, Jakabos Zsuzsanna a harmadik.

Bár Kapás szerezte meg az ezüstérmet, időeredménye rosszabb, mint Jakabos glasgow-i ideje, így a kvangdzsui vb-n Hosszú és Jakabos indulhat ezen a távon.

„Most iszonyú fáradtnak éreztem magam, és pont egy ilyen délutánon volt a négyszáz vegyes… – mondta Hosszú Katinka. – Ennek fényében kifejezettem jónak tartom a 4:35-öt, illetve azt, hogy 4:33-4:34-eket jöttem már az idén. Ha visszagondolok, 2017-ben így az év elején messze nem szórtam ilyen időket. A kétszáz hát 2:09-e itt és most jó, igazából még mindig a pillangó miatt eszem magam, mert inkább azt nyomtam volna az idén. Kell egy kis idő, amíg megemésztem, hogy a vébén nem indulhatok ezen a távon. Ám nincs mit tenni, marad a kétszáz hát, vegyük úgy, hogy most ez a bünti. Összességében egyébként így sem panaszkodom, a vegyes elég jól megy, és ennek nagyon örülök.”

A bajnok Burián Katalin (jobbra) és Hosszú Katinka a 200 hát döntője után (Fotó: Tumbász Hédi)
A bajnok Burián Katalin (jobbra) és Hosszú Katinka a 200 hát döntője után (Fotó: Tumbász Hédi)

 

NŐI KÉTSZÁZ HÁTON Hosszú csak a hetedik idővel jutott a döntőbe, de természetesen este már más volt a képlet, mint délelőtt: az egyes pályán úszva vezetett az első ötven méter után. Aztán érkezett Burián Katalin, aki a második százon megelőzte őt, majd előnyét fokozatosan növelve nagyon magabiztosan megnyerte a finálét (2:08.50). Hosszú a második helyen ért célba. Burián teljesítette az olimpiai A-szintet, Hosszú ezen egy héttel ezelőtt Marseille-ben már túlesett.

„Nagyon örülök ennek az időnek. Katinkát ugyan nem láttam az egyesen, de nagyon jó volt, hogy ezt a távot bevállalta, mert a száztól sajnos visszalépett. Nagy dolog, hogy egy olimpiai bajnokot meg tudtam előzni, és annak is örülök, hogy most jól ment, mert kétszer is betegség hátráltatott. Hálás vagyok Plagányi Zsoltnak, hogy ennek ellenére így felkészített” – így Burián Kata, aki a világranglista harmadik helyére úszott.


Németh Nándor, az új és Kozma Dominik, a régi rekorder (Fotó: Tumbász Hédi)
Németh Nándor, az új és Kozma Dominik, a régi rekorder (Fotó: Tumbász Hédi)

 

NÉMETH NÁNDOR REMEK ORSZÁGOS CSÚCSOT ÚSZOTT 100 GYORSON

FÉRFI SZÁZ GYORSON Lobanovszkij Maxim kezdett a legjobban, de a nagy esélyes Németh Nándor ott úszott a nyakán, majd remekül rúgta el magát a fordulónál, és elképesztő második ötven métert repesztve új országos rekorddal (48.17) megnyerte a nagy vágtát. Az eddigi rekorder Kozma Dominik csapott a célba másodikként, és Milák Kristóf is felkapaszkodott a dobogóra.

„Ilyesmire számítottam. Már tavaly is rá akartam menni az országos csúcsra, akkor elmaradtam tőle néhány századdal. (Plagányi) Zsolt bá' azt mondta, a felnőttmezőny 49 másodperc alatt kezdődik, azaz a 48-as idő alapcél volt, viszont világversenyen a döntőhöz már 48 alá kell menni, és ezt mindenképpen el akarom érni az idén. Ehhez jó lökés ez a csúcs” – értékelt Németh Nándor, akinek győztes ideje negyedik a világranglistán, Európában pedig az első.

Németh később negyedik emberként az első helyen hozta be a BVSC-Zugló 4x100-as gyorsváltóját – a négyesben ezúttal Kozmáé volt a legjobb idő (48.61).

NŐI SZÁZ GYORSON Molnár Flóra és Kurdi Zsófia fordult az első és a második helyen, ám végül az egyes pályán „megbújva” úszó, hatodik helyen forduló Jakabos Zsuzsanna győzött (55.33). Verrasztó Evelynnek is a második ötven sikerült jobban, feljött a harmadik helyre Kurdi mögé.

„Nem akartam indulni százon, de edzőm, Petrov Iván rábeszélt. Úgy látszik, néha megéri hallgatni rá… Az idő nem különösebben jó, annak viszont örülök, hogy sikerült nyernem, hiszen már volt bennem egy mix váltó, meg a négyvegyes, korábban pedig a kettő pille sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna” – foglalta össze a napját Jakabos Zsuzsanna.

Jakabosnak jutott még egy bajnoki cím pénteken, a győri 4x100-as gyorsváltó negyedik embereként érdemelte ki.


Jakabos Zsuzsanna az egyes pályáról nyerte meg a 100 gyorsot (Fotó: Tumbász Hédi)
Jakabos Zsuzsanna az egyes pályáról nyerte meg a 100 gyorsot (Fotó: Tumbász Hédi)

 

VERRASZTÓ DÁVID VISSZAVERTE BERNEK PÉTER TÁMADÁSÁT

FÉRFI NÉGYSZÁZ VEGYESEN, avagy a férfi „királykategóriában” Bernek Péter kezdett a legjobban, a pillangóúszást követően háton még növelte is az előnyét, ám ekkor már Verrasztó Dávid úszott mögötte a második helyen. A címvédő Verrasztó mellen az első ötvenen ledolgozta a hátrányát, gyorsra fordulva egy testhossznyi előnnyel vezetett, és ha ez 15 századra olvadt is a végére (4:12.65), legyőzte Berneket. A harmadik helyen Gyurta Gergely végzett.

Verrasztó és Bernek indulhat a kvangdzsui világbajnokságon – kettejük mellett a harmadikként célba érkező Gyurta és a negyedik helyezett Holló Balázs (4:15.69) is teljesítette az olimpiai A-szintet.

Verrasztó Dávid nem nyilatkozott a döntő után – a részletekről ide kattintva olvashat!


Verrasztó Dávid a bajnoki aranyéremmel (Fotó: Tumbász Hédi)
Verrasztó Dávid a bajnoki aranyéremmel (Fotó: Tumbász Hédi)

 

TELEGDY ÁDÁM IS MEGÚSZTA AZ OLIMPIAI A-SZINTET

FÉRFI KÉTSZÁZ HÁTON Telegdy Ádám magabiztos versenyzéssel, jó taktikával, szép technikával nemcsak megleckéztette a mezőnyt, hanem 1:56.98-as bajnok idejével megúszta az olimpiai A-szintet.

„Jól éreztem magam az úszás közben. Most az olimpiai A-szint volt a célom, ezt sikerült elérnem, azaz nagyon elégedett vagyok. Hiányzott Bernek Peti, vele mindig nagyon jó csatázni, remélem, lesz még alkalmunk egymás ellen versenyezni” – nyilatkozta Telegdy Ádám, aki a világ idei második legjobb eredményével váltotta meg világbajnoki repülőjegyét.

FÉRFI 200 MELLEN fél távnál még az osztrák Christopher Rothbauer vezetett, ám nem sikerült beférnie az első háromba, a második százon hárman is megelőzték – a kiélezett hajrá végén Horváth Dávid és Kutasi Máté azonos idővel (2:13.18) osztozott az első helyen.

„El vagyok keseredve az idő miatt, és nem tudom, ennek a visszaesésnek mi az oka, mert az edzések jól mentek, az edzőtábor is, most viszont valami nem stimmel, mert már a száz is elég rossz volt. Jön egy hét pihenő, azalatt igyekszem elengedni ezt az ob-t, amely remélhetőleg megmarad egyszeri negatív kilengésnek – így Horváth Dávid, míg Kutasi Máté ezt mondta: – Az idő nem annyira jó, viszont elértem, amiért jöttem, azaz sikerült aranyérmet szereznem. A vébészintet is el akartam érni, de van még néhány alkalom nyárig, azon fogok dolgozni, hogy be tudjak kerülni a csapatba.”

NŐI 200 MELLEN az egyes pályán úszó osztrák tinédzser, Elena Guttmann vezetett fél távnál, de végül csak harmadikként csapott a célba. Békési Eszter (2.28.84) erős második százzal több métert vert rá és lett országos bajnok, míg a második helyre Vécsei Réka úszott fel.

„Összességében örülök, de ennél mindenképpen jobb időt szerettem volna úszni. Az első százat jobban meg akartam nyomni, a másodikon próbáltam hajrázni, és sajnáltam, hogy kicsit egyedül maradtam a végére” – mondta Békési Eszter.

ORSZÁGOS ÚSZÓBAJNOKSÁG, DEBRECEN, 3. NAP

FÉRFIAK
100 m gyors. Ob: Németh Nándor (BVSC-Zugló, edző: Plagányi Zsolt) 48.17 – országos csúcs, 2. Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 48.89, 3. Milák Kristóf (BHSE) 49.23
200 m hát. Ob: Telegdy Ádám (Kőbánya SC, e: a klub edzői kollektívája) 1:56.98, 2. Kovács Benedek (Érdi Úszó Sport Kft.) 1:59.24, 3. Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) 2:01.01
200 m mell. Ob: Kutasi Máté (Vasas SC, e: Egressy János) 2:13.18 és Horváth Dávid (Kőbánya Sport Club, e: a klub edzői kollektívája) 2:13.18, 3. Okos Ákos (Vasas SC) 2:14.65
400 m vegyes. Ob: Verrasztó Dávid (FTC, e: Molnár Ákos) 4:12.65, 2. Bernek Péter (BVSC-Zugló) 4:12.80, 3. Gyurta Gergely (UTE) 4:14.79
4x100 gyorsváltó. Ob: BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Kozma Dominik, Bernek Péter, Németh Nándor) 3:18.42, 2. Győri Úszó Sportegyesület (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián) 3:19.96, 3. Egri Úszó Klub (Pap Bálint, Holló Balázs, Lakatos Dávid, Angyal Mátyás) 3:25.91

NŐK
100 m gyors. Ob:
Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület, edző: a klub edzői kollektívája) 55.43, 2. Kurdi Zsófia (DMTK-KVSE) 55.65, 3. Verrasztó Evelyn (FTC) 55.76
200 m hát. Ob: Burián Katalin (BVSC-Zugló, e: Plagányi Zsolt) 2:08.50, 2. Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 2:10.62, 3. Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) 2:12.27
200 m mell. Ob:
Békési Eszter (Egri Úszó Klub, e: Kovács Ottó, Török Zoltán) 2:28.84, 2. Vécsei Réka (Miskolci VSI) 2:32.17, 3. Okos Glória (Iron Swim Budapest) 2:34.35
400 m vegyes. Ob:
Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest, e: Petrov Árpád) 4:35.69, 2. Kapás Boglárka (UTE) 4:40.56, 3. Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) 4:45.03
4x100-as gyorsváltó. Ob: Győri Úszó Sportegyesület (Pózvai Kiara, Safrankó Sára, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna) 3:46.33, 2. FTC (Verrasztó Evelyn, Szokol Szonja, Fehérvári Réka, Szilágyi Liliána) 3:50.74, 3. Kőbánya Sport Club (Késely Ajna, Berecz Blanka, Seres Anna, Onofer Enikő) 3:53.72

4x100 MIX VEGYES VÁLTÓ
Ob:
Győri Úszó Sportegyesület (Balog Gábor, Sebestyén Dalma, Szabó Szebasztián, Gyurinovics Fanni) 3:53.29, 2. BVSC-Zugló (Ádám Henrietta, Takács Tamás, Cseh László, Nagy Réka) 3:57.54, 3. Hódmezővásárhelyi SUVC (Petrovic Péter, Szilágyi Csaba, Batta Orsolya, Szőke Zita) 3:57.76

Világbajnoki A-szintet teljesített
Férfiak
200 m hát:
Telegdy Ádám
Olimpiai A-szintet teljesített
Férfiak
100 m gyors:
Németh Nándor
200 m hát: Telegdy Ádám
400 m vegyes: Verrasztó Dávid (újra), Bernek Péter, Gyurta Gergely
Nők
200 m hát: Burián Katalin (újra), Hosszú Katinka (újra)
400 m vegyes: Hosszú Katinka (újra)

Az 1. nap döntőiről ide kattintva olvashat: Milák nyerte az Eb-döntőnek beillő 200 pillangót

A 2. nap döntőiről ide kattintva olvashat: Milák 400 gyorson győzött, megvan Hosszú 29. aranya

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik