Úszó Eb: Gyurta G. sokáig vezetett, végül 10. lett 10 km-en

Vágólapra másolva!
2014.08.14. 11:58
null
Gyurta Gergely sokáig diktálta a tempót, a végére azonban leszakadt a nagymenőktől (Fotó: MTI)
Gyurta Gergely ugyan a futam több mint felén át vezetett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén a berlini Európa-bajnokságon, ám végül legjobb magyarként a 10. helyen végzett. Papp Márk a 17., Rákos Patrik a 26. helyen ért célba a versenyen, amelyet a holland Ferry Weertman nyert meg.

 

Gyurta Gergely már a verseny legelején magához ragadta a kezdeményezést, és diktálta az iramot, igyekezett leszakítani, vagy legalábbis szétrázni a mezőnyt. Az első fordulónál ő vezetett, még frissítőt sem vett magához, hogy ne veszítsen ütemet közvetlen követői a brit Jack Burnell, az olasz Federico Vanelli és az orosz Danyil Szerebrennyikov előtt.

A tegnapi versenyhez képest szelesebb volt a pálya, erősödtek a hullámok is, ám Gyurta maradt az élen, sőt, erősebb iramot is ment a második fordulóig, mint az első, és ekkor már ő is frissített. Gyurta mellett a még nála is fiatalabb – 21 éves – Burnell tartotta a tempót, felzárkózott még a német Andreas Waschburger. Szerebrennyikov visszacsúszott a középmezőnybe, Rákos Patrik elé, miközben a holland Ferry Weertman az utolsó helyek egyikéről a 7. pozícióig száguldott fel!

A harmadik mérőpontnál viszont már nem Gyurta vezetett, hanem a francia a 20 éves Axel Reymond, őt követte a magyar élversenyző, majd jött a német Thomas Lurz és Burnell. Nagyszerűen felzárkózott Papp Márk, aki a 32. helyről zárkózott fel a 10.-re, és övé is volt a legjobb részidő.

A hajrá előtt egy ritmusváltásnak köszönhetően Gyurta visszaesett, az iramot diktáló Reymond, Wurz és Weertman mögött a közvetlen élboly mögött tempózott.

A befutó egyenesre Weertman tisztes előnnyel fordult rá Lurz előtt, és nem is férhetett kétség a győzelméhez, nagyszerű felépített futamon az első helyen csapott a célba Lurz és az orosz Jevgenyij Dratcev előtt. Gyurta Gergely a 10. helyen ért célba, miután már a befutót követően egy hellyel előrébb lépett. Papp Márk a 17., Rákos Patrik a 26. helyen végzett a versenyen.

„Meg kellett próbálnom ezt is, majd az edzőimmel kielemezzük, mit láttak ők kintről, és mit én bentről – mondta a versenyt követően Gyurta Gergely. – A visszafelé vezető szakasz különösen rossz volt, fújt a szél, a hullámok miatt nem tudtam úgy úszni, ahogy szoktam, de ettől még az első hét és fél kilométer úgy sikerült, ahogy terveztük. Az utolsó kör nem, viszont ebből is lehet tanulni. Elképesztő volt a tempó, még ezt is szoknom kell ahhoz, hogy eredményesebb lehessek. Az első tízben lenni, együtt haladni a legjobbakkal úgy gondolom, jó eredmény. Hogy már vadásztak rám a végén? Így volt, de nem szeretnék erre hivatkozni, nem lenne sportemberhez méltó. Ma ennyi sikerült, remélem, legközelebb még jobbat tudok jönni – és persze az ezerötszázon is szeretném megmutatni jövő héten.”

Papp Márk a 17. helyen ért célba, mint mondta, „a helyezés szerintem jó, de úgy gondolom, még sok rutint kell gyűjtenem ahhoz, hogy bírjam az ilyen versenyeket. Nagyon kemény tempót diktáltak elöl, nem volt olyan kör, amiben ne indultak volna meg, igyekeztem velük menni, de ez azért nem volt annyira egyszerű. Összességében elégedett vagyok, komoly lecke volt a mai.”

Rákos Patrik a 26. helyen zárt, miután ő is belekerült a darálóba. „Kőkemény volt, rettenetesen elfáradtam... Ahol én úsztam, ment a verekedés, kaptam két akkorát, hogy kénytelen voltam megállni... Így azért nehéz azt mondani, hogy elégedett vagyok, mert nem vagyok az.”

ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, 10 KM, FÉRFIAK

1. Ferry Weertman (holland) 1:49:56.2 óra
2. Thomas Lurz (német) + 2.8 mp.
3. Jevgenyij Dratcev (orosz) + 4.4
4. Federico Vanelli (olasz) + 6.1
5. Matteo Furlan (olasz) + 7.6
6. Jack Burnell (brit) +7.9
…10. Gyurta Gergely + 11.8
…17. Papp Márk + 18.1
…26. Rákos Patrik + 2:05.0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik