Hosszú Katinka Európa-bajnoki rekorddal kontinensbajnok!

Vágólapra másolva!
2014.08.18. 18:14
null
Hosszú Katinka Európa-bajnoki rekorddal vívta ki a döntőbe jutást (Fotó: Reuters)
Hosszú Katinka női 400 méteres vegyes úszásban megszerezte a magyar küldöttség első Európa-bajnoki címét Berlinben, Verrasztó Evelyn a hatodik helyen végzett. Kis Gergő férfi 400 gyorson a nyolcadik lett.

 

ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÖNTŐK

NŐI 400 M VEGYES

Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn
ugrott a vízbe a fináléban, a döntőbe Európa-bajnoki csúccsal bejutó Hosszú kiválóan rajtolt, és pillangón magához ragadta az irányítást. Hosszú 100 méter után elsőként, Verrasztó negyedikként fordult, az élen úszó magyar világklasszist egyedül a spanyol Mireia Belmonte García közelítette meg. Háton aztán Hosszú ellépett, messze az Európa-csúcson belüli idővel vezetett, Verrasztó pedig éremért csatázott. Hosszú 200 méternél több mint három másodperccel vezetett, Verrasztó feljött ismét a harmadik helyre.

A magabiztosan, könnyedén vezető Hosszú Katinka óriási fölényét mellúszásban is megőrizte, Belmonte García „üres térben” tartotta a második helyet, őt Verrasztó követte. Hosszú 3:26.95-nél, közel két másodperccel az Európa-csúcson belül fordult gyorsúszásra, csak magával és az idővel kellett versenyeznie. Végül 4:31.03-mal ért célba, ez nem Európa-csúcs, ám Európa-bajnoki csúcs – és a távon egyeduralkodó Hosszú Katinka első aranyérmét szerezte meg Berlinben. Az ezüstérem Belmonte Garcíáé, a bronz a brit Aimee Willmotté lett, Verrasztó Evelyn 4:40.61-es idővel végül a 6. helyen végzett.

„A pillangó nem volt annyira erős, viszont a hátat nagyon megnyomtam, meg a mellet is, azért haltam meg ennyire a végére... Azért örülök, csak most nagyon fáj mindenem... De a lényeg, hogy megint sikerült előrelépnem” – jött Hosszú Katinkától a villámértékelés.

„Az aranyérem az aranyérem, nagyon örülök, hogy sikerült így kezdenem. Az elején talán túlzottan belekezdtem, de az időket nézve összességében nem volt annyira túlzott a tempó, viszont az utolsó száz méterre már eléggé kikészültem. Viszont így legalább megvan a feladat: az utolsó száz méteren igazítani még. A kétszáz hátat sem bánom, most így sikerült, de a jövőre nézve ebből is tudok tanulságokat levonni, és legalább lesz egy lazább délutánom holnap. Mindenesetre ez a kezdés sok jót ígér a folytatásra” – mondta már bővebben, az eredményhirdetés után.

„Nem nagyon szoktam 400 vegyest úszni, kettő egy nap elég megterhelő, nagyon érzem mindenemen. Azért jó volt így, nyolcadik idővel jöttem, hatodik lettem – innen már nem megyek úgy haza, hogy na, megint volt egy rossz versenyem” – nyilatkozta Verrasztó Evelyn az úszószövetség Facebook-oldalának.

ÚSZÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN
NŐI 400 M VEGYES
1. Hosszú Katinka
(magyar) 4:31.03 – Európa-bajnoki csúcs
2. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:33.13
3. Aimee Willmott (brit) 4:34.69
...6. Verrasztó Evelyn (magyar) 4:40.61

FÉRFI 400 M GYORS

Velimir Sztjepanovics irdatlan erővel vágott neki a távnak, hatalmas előnyre tett szert már 100 méternél, 150-nél pedig közel három (!) másodperccel vezetett, ideje a világcsúcson belül volt. A szerb tempójával a riválisok nem vehették fel a versenyt, igaz, ő sem tudta tartani az iszonyatos tempót – féltávnál magabiztosan vezetett, Kis Gergő pedig a 8. helyen úszott. Sztjepanovics fáradni látszott, ám pazar kezdése révén az utolsó százra is jelentős előnnyel fordult. Az olasz D'Arrigo egy másodpercen belülre került, de ennél közelebb nem: Sztjepanovics lett az Európa-bajnok, az ezüstérem Andrea Mitchell D'Arrigo, a bronz a brit Jay Lelliott birtokába került, Kis Gergő a 8. helyen csapott célba, 3:53.14-gyel.

„Amikor beugrottam, már éreztem, hogy ez nem lesz jó. Délelőtt eléggé kiúsztam magam, itt a mezőny rögtön elment az elején, egyszerűen most nem vagyok annyira gyors, hogy ezt a tempót végig bírjam, így ma nem volt igazán esélyem” – vonta meg a mérleget Kis Gergő.

FÉRFI 400 M GYORS
1. Velimir Sztjepanovics (szerb) 3:45.66
2. Andrea D'Arrigo (olasz) 3:46.91
3. Jay Lelliott (angol) 3:47.50

...8. Kis Gergő (magyar) 3:53.14

NŐI 4x100 M GYORSVÁLTÓ

A nyolcas pályán rajtoló dánok fordultak a hajrára az élen, ám a svédek és a hollandok vészesen közelegtek – a dán előny végül elegendőnek bizonyult, az Ottesen, Levisen, Nielsen, Blume kvartett 3:35.26-os idővel győzött Svédország (Coleman, Kuras, Hansson, Sjöström) és Hollandia (Dekker, Van der Meer, Vermeulen, Heemskerk) előtt. Legalábbis ez volt a medencében kialakult eredmény, aztán jött a sokk: a teljesen döbbenten álló dánokat rossz váltás miatt diszkvalifikálták, Svédország lett az Európa-bajnok, Hollandia mögött pedig Olaszországé a bronz.

FÉRFI 4x100 M GYORSVÁLTÓ

Az olasz váltó diktálta eleinte az iramot, de a franciák és az oroszok szorosan a rivális nyomában voltak, 200-nál pedig már a franciák fordultak az első helyen. Florent Manaudou az első helyen adta át a váltót az utolsó száz méterre, de az oroszok és az olaszok egyáltalán nem voltak esélytelenek. A végén viszont hiábavaló volt minden előzési kísérletük, Jérémy Stravius Európa-bajnoki címre vezette a francia váltót (Metella, Gilot, Manaudou, Stravius), mely versenyrekorddal (3:11.64) diadalmaskodott. Oroszország (Grecsin, Lobincev, Szuhorukov, Morozov) lett a második, Olaszország (Dotto, Orsi, Leonardi, Magnini) pedig a harmadik.

ELŐDÖNTŐK

NŐI 50 M PILLANGÓ

Az első elődöntőt a dán Jeanette Ottesen 25.43-as idővel nyerte meg, megelőzve a brit Halsallt (25.67) és az olasz Di Pietrót (25.90). A másikban a svéd Sarah Sjöström repesztett, 25 másodpercen belül (24.87-es Európa-bajnoki csúcs) ért célba.

100 M FÉRFI HÁT

Bernek Péter az első elődöntőben rajtolt, a hatodik helyen, 54.93-mal csapott célba, futamát a francia Jérémy Stravius (53.93) nyerte meg. A másodikban Balog Gábor volt érdekelt, a hetes pályán úszva 54.95-ös időeredményt ért el – ez a hatodik helyre volt jó, a futamot a brit Christoph Walker-Hebborn (53.62) nyerte. Bernek a 11., Balog a 12. helyen végzett, így egyik magyar hátúszó sem jutott be a fináléba.

100 M FÉRFI MELL

Gyurta Dániel állt rajtkőre az elődöntőben, 200-as olimpiai bajnokunk a litván Giedrius Titenisszel csatázott futamában. Titenis csapott célba az első, Gyurta a második helyen, ők ketten úsztak egy percen belül (59.35 Titenis, 59.58 pedig Gyurta ideje). A második futamban két brit – Adam Peaty és Ross Murdoch – dominált, Peaty 58.68-as versenyrekordot repesztett. Gyurta negyedik helyen került be a döntőbe, négyen úsztak a finalisták közül egy percen belül.

„Jó lesz ez. Még mindig nem hibátlan az úszás, huszonöt és ötven között megint szétestem picit, mint délelőtt, de már kevésbé. Ezen még kell javítanom, és akkor rendben leszek a döntőre” – értékelt Gyurta a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldalának.

200 M NŐI HÁT


A tizenegy számot vállaló Hosszú Katinka Eb-arany ünneplése helyett már futhatott is a 200 hát elődöntőjének rajtjához, lévén sok szünet nem volt a két szám között... Ötvennél Hosszú hetedikként, száznál nyolcadikként fordult, az egyértelműen elfáradt magyar bajnoknő így aztán a táv második felében leginkább levezetett, messze a többiek után, 2:20.04-gyel, nyolcadik helyen ért célba. A futamot a spanyol Duane Da Rocha Marce nyerte meg 2:09.13-as idővel. A második elődöntőt a cseh Simona Baumrtová nyerte meg (2:10.22), Hosszú a 16. helyen végzett.

50 M FÉRFI PILLANGÓ

A sprinttáv első elődöntőjében Cseh László a 8. helyen ért célba (23.95, gyengébb, mint délelőtti ideje), a futamot Florent Manaudou nyerte 23.23-mal. Cseh eredménye a papírformának megfelelően kevésnek is bizonyult a döntőbe jutáshoz, úszóklasszisunk a 15. helyen végzett, a legjobb idővel a 23.03-at repesztő ukrán Andrij Govorov került a finéléba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik