Verrasztó Dávid Európa-bajnok 400 méter vegyesen!

Vágólapra másolva!
2014.08.24. 16:27
null
Verrasztó Dávid Európa-bajnok! (Fotó: MTI)
A Berlinben zajló úszó Európa-bajnokság férfi 400 méteres vegyes úszásának döntőjében Verrasztó Dávid 4:11.89 perces időt repesztve aranyérmet szerzett! Hosszú Katinka 2:07.28 perces idővel harmadik lett a női 200 méteres pillangóúszás döntőjében. Jakabos Zsuzsanna Hosszú mögött, a negyedik helyen végzett. Az Eb záró számában a magyar férfi vegyes váltó nagyszerű versenyzéssel ugyancsak bronzérmet szerzett. 

FÉRFI 400 M VEGYES (Verrasztó Dávid)

Verrasztó Dávid az első fordulónál a harmadik helyen állt, a pillangót a második helyen zárta. Háton egyértelműen átvette a vezetést a magyar fiú, de mellen erősen jött fel Roberto Pavoni és Max Litchfield. A mell második felében azonban így is jól állt Verrasztó, az utolsó 100 méter előtt egy teljes testhossz volt az előnye. Gyorson pedig már nem lehetett megszorítani, simán nyert 4:11.89-cel Pavoni és az olasz Federico Turrini előtt – Verrasztó Dávid Európa-bajnok!

„Nálunk nincs akkora értéke az Eb-aranynak, de azért elégedett vagyok, örülök, hogy győztem – mondta az MTI-nek Verrasztó Dávid. – Arra nincsen recept, hogy mikor lesz valaki első, egyszer sikerül, egyszer nem. Én remélem, két év alatt, a riói olimpia előtt megtanulom, hogy egyenletesen jól teljesítsek. A 200 vegyes után, ahol nem jutottam döntőbe, nem kívánhattam többet, s azzal is elégedett vagyok, hogy majdnem megúsztam az eddigi legjobb időmet.”

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n Cseh László mögött. Normálmedencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya.

Verrasztó Dávid 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

„NINCSENEK ESÉLYESEK!”

FÉRFI 400 M VEGYES, DÖNTŐ
1. Verrasztó Dávid 4:11.89
2. Roberto Pavoni (olasz) 4:13.75
3. Federico Turrini (olasz) 4:14.15
4. Max Litchfield (brit) 4:14.97
5. Yannick Lebherz (német) 4:16.17
6. Jacob Heidtmann (német) 4:18.10
7. Alexis Manacas Santos (portugál) 4:18.28
8. Nagy Richárd (szlovákiai) 4:18. 66

NŐI 200 M PILLANGÓ (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

Hosszú Katinka a hatos pályáról indulva az első helyen fordult 50 méternél a spanyol Mireia Belmonte García mögött, Jakabos Zsuzsanna a 8. helyen úszott ekkor. Belmonte nagy tempót diktált, 100-nál már Hosszú előtt volt, és a következő ötvenen le is szakította a magyar lányt. Hosszú így a másik spanyollal, Judit Ignacio Sorribesszel volt harcban az ezüstért, és végül 2:07.28-cal alulmaradt. Belmonte García 2:04.79-es új Eb-csúccsal csapott célba, míg Jakabos Zsuzsannának a táv második fele sikerült jobban, szépen fel is zárkózott az élmezőnyre, így negyedikként zárt.

„Nehezemre esik bevallani, de az Eb végére tényleg elfáradtam, ez mégiscsak a hetedik nap délutánja... – nyilatkozta Hosszú Katinka az MTI-nek. – Az időmnek nem, annak azonban örülök, hogy a dobogóra felállhattam ebben a számban is. Hat érmet nyertem Berlinben, annyit, amennyit korábban még egyetlen Európa-bajnokságon sem. Vagyis elégedett lehetek az összképpel.”

„Nagyon örülök a negyedik helynek és az időnek is, előre kiegyeztem volna mind a kettővel – értékelt Jakabos Zsuzsanna. – Azt hiszem, ennél több ma nem volt bennem. Jó döntés volt, amit az edzőmmel hoztunk, hogy bár három hete még nem nagyon láttam értelmét a részvételnek, végül mégis az Eb-indulást választottuk.”

NŐI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. Mireia Belmonte García (spanyol) 2:04.79 – új Európa-bajnoki rekord
2. Judit Ignacio Sorribes (spanyol) 2:06.66
3. Hosszú Katinka 2:07.28
4. Jakabos Zsuzsanna 2:08.03
5. Stefania Pirozzi (olasz) 2:08.31
6. Franziska Hentke (német) 2:08.93
7. Martin Van Berkel (svájci) 2:10.28
8. Alessia Polieri (olasz) 2:11.58

Hosszú Katinka az utolsó napon bronzzal gazdagodott (Fotó: MTI)
Hosszú Katinka az utolsó napon bronzzal gazdagodott (Fotó: MTI)

FÉRFI 4X100 M VEGYES VÁLTÓ (magyar válogatott)

A háton kezdő Cseh László a harmadik helyen fordult, majd a franciák és a britek mögött a harmadik helyen is adta át a váltót Gyurta Dánielnek. Olimpiai bajnokunk a 100 második felét megnyomta, de nem sikerült a benyúlás, így a negyedik helyen fordultunk. Pulai Bence a brit, német, francia trió mögött vitte a csapatot, Kozma Dominik így a negyedik helyről indult. Kozma óriásit úszott – az övé volt a legjobb 100-as idő, 47.08! –, lerázta Paul Biedermannt is, és végül a harmadik helyen csapott célba: bronzérmes a magyar csapat!

„Hatalmasat úsztunk mind a négyen – vélekedett az MTI-nek Kozma Dominik. – Cseh Laci csak annyit mondott nekem, hogy ezen az Eb-n most először sprinteltem végig a száz métert úgy, hogy mindent kiadtam magamból. Szó se róla, a 47.08 másodperces időm egészen óriási."

Az élen a britek (Christoph Walker-Hebborn, Adam Peaty, Adam Barrett, Benjamin Proud) végeztek megérdemelten, a franciák jöttek be másodikként, a versenyre macijelmezben bevonuló németek negyedikként, az oroszok pedig csak ötödikként.

FÉRFI 4X100 M VEGYES VÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Nagy-Britannia (Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, Adam Barrett, Benjamin Proud) 3:31.73
2. Franciaország (Jérémy Stravius, Giacomo Perez-Dortona, Mehdy Metella, Fabien Gilot) 3:32.47
3. MAGYARORSZÁG (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) 3:33.11
4. Németország (Jan-Philip Glania, Marco Koch, Steffen Deibler, Paul Biedermann) 3:33.92
5. Oroszország (Vlagyimir Morozov, Andrej Nyikolajev, Nyikita Konovalov, Alekszandr Suhorukov) 3:34.23
6. Lengyelország (Radoslaw Kawecki, Mikolaj Machnik, Pawel Korzeniowski, Konrad Czerniak) 3:34.51
7. Litvánia (Danas Rapsys, Giedrius Titenis, Tadas Duskinas, Mindaugas Sadauskas) 3:36.18
8. Hollandia (Bastiaan Lijesen, Bram Dekker, Joeri Verlinden, Sebastiaan Verschuren) 3:37.85

BORKAI: JÓL MŰKÖDIK A SPORTÁG

„Éppen most hívtam Hosszú Katinkát és gratuláltam neki az egész heti helytállásához. Persze az elismerés nem csak őt illeti meg – értékelt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Látszik, hogy óriási erő van ebben a válogatottban, öregek, fiatalabbak mind-mind kitettek magukért. Egymást húzzák a versenyzők, természetesen pozitív irányba.”

„A berlini eredményeken túl ki kell emelnem azt is, hogy milyen jól működik a sportágban az utánpótlás is. A műhelyek mindenütt erősítik a bázisukat, egyre több tehetség kerül elő. S ne felejtsük el, hogy a mieink a kínai ifjúsági olimpián is viszik a prímet. Nem szeretek kiemelni sportágakat, az egységes magyar csapat képe a mindenkori célunk. Azt azért el kell mondani, hogy az úszás kiemelkedő helyen áll, a berlini teljesítmény elvitathatatlan!”

NŐI 400 M GYORS (Kapás Boglárka)

Hosszú Katinka a délelőtt során – vélhetően a 200 pillangó döntője miatt – visszalépett a számtól, ám így is volt magyar a fináléban, Kapás Boglárka az ötödik legjobb idővel került be.

Kapás – mondhatni szokásához híven – lassan kezdett a spanyol Melanie Costa Schmid vezette mezőnyben, 100 után a spanyol mellett a brit Jazmin Carlin és az olasz Federica Pellegrini úszott még az élen. Costa Schmid a táv második felére leszakadt, ellenben feljött a holland Sharon van Rouwendaal és Mireia Belmonte García, és óriási csatára késztették Carlint, illetve Pellegrinit. Sőt, utóbbi végül le is maradt az éremről, a brit ugyanakkor begyűjtötte az első helyet Rouwendaal és Belmonte García előtt. Kapás Boglárka szépen tartotta a tempóját a hajrában is, de az első négyre nem lehetett veszélyes, ennek ellenére sokat lépett előre, és felúszott az 5. helyre.

NŐI 400 M GYORS, DÖNTŐ
1. Jazmin Carlin (brit) 4:03.24
2. Sharon van Rouwendaal (holland) 4:03.76
3. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:04.01
4. Federica Pellegrini (olasz) 4:04.42
5. Kapás Boglárka 4:06.11
6. Melani Costa Schmid (spanyol) 4:07.42
7. Lotte Friis (dán) 4:10.13
8. Diletta Carli (olasz) 4:12.56

NŐI 50 M GYORS

A nap első döntője nagy finálét hozott, az arany a brit Francesca Halsall és a svéd Sarah Sjöström között dőlt el, végül előbbi javára, öt századdal (24.32, ill. 24.37). A harmadik helyet a dán Jeanette Ottesen gyűjtötte be.

FÉRFI 50 M GYORS

Florent Manaudou az utolsó napra is megőrizte kiváló formáját, és begyűjtötte negyedik aranyérmét is a kontinensviadalon. A francia gyorsúszó kiválóan rajtolt, majd a folytatásban is ő húzta a mezőnyt, és ezen a távon óriási fölénnyel nyerte meg a futamot és ezzel az aranyérmet, ráadásként Európa-bajnoki csúcsot repesztve 21.32-vel. A második helyre a lengyel Konrad Czerniak úszott be, míg a harmadik a finn Ari-Pekka Liukkonen lett egy századdal megelőzve a brit Benjamin Proudot.

NŐI 50 M MELL

Azt követően, hogy néhány napja Nankingban megnyerte az 50 méteres és a 100 méteres mellúszást is az ifjúsági olimpián, a litván csodaúszólány, Ruta Meilutyté „átruccant” Berlinbe is, hogy teljessé tegye éremgyűjteményét, és begyűjtse első Európa-bajnoki aranyát is. 50 méter mellen 29.89-et úszva gyűjtötte be a legfényesebb medáliát a svéd Jennie Johansson és a holland Moniek Nijhuis előtt.

NŐI 4X100 M VEGYES VÁLTÓ

A dánok esélyesként vágtak neki a vegyes váltónak, a hát és a mell után, Mie Nielsent követően Rikke Möller Pedersen az élen is adta át a váltót, ám Sarah Sjöström remekül tartotta Jeanette Ottesent, így a győzelem óriási harcban dőlt el Pernille Blume és Michelle Coleman között gyorson. Coleman egy ideig nyerőnek tűnt, de Blume a hajrában még mozgósítani tudta tartalékait, így megőrizte a váltáskor átvett minimális előnyét a svéd váltó előtt. Dánia 3:55.62-os új kontinensrekorddal zárt az élen. A harmadik helyre a brit váltó ért be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik