Úszás: újabb öt tag a magyar Hírességek Csarnokában

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.11.10. 22:38
null
Ifj. Knézy Jenő (elhunyt édesapja díjával, balra), Gyenge Valéria, Risztov Éva és Sós Csaba a színpadon (Fotó: Tumbász Hédi)
Együtt ünnepelt a magyar úszósport Százhalombattán: újabb öt kiválasztott került be a Hírességek Csarnokába.

 

„Az év ezen napján a jelen és a jövő a múltat ünnepli”Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka találóan jellemezte azt a napot, amelyen hatodik alkalommal ünnepelt együtt a magyar úszócsalád.

Újra Százhalombattán.

A város évek óta otthont ad az úszók rövid pályás országos bajnokságának, és 2013 óta itt rendezik az úszók nagy gáláját, a Hírességek csarnokának évi beiktató ünnepségét – ez alól csak az elmúlt esztendő volt kivétel, akkor a Magyar Úszószövetség fennállásának 110. évfordulójával együtt tartották meg a ceremóniát. Példaképek, korábban sikert sikerre halmozó sportolók és edzők jócskán vannak ebben a sikersportágban, nekik az ünneplés mellett már csak azért is fontos ez a nap, mert ilyenkor nyílik alkalom a kötetlen beszélgetésre a régi úszótársakkal, mesterekkel, vetélytársakkal.

Darnyi Tamás, Szabó József és Kovács Ágnes személyében olimpiai bajnokokat is láthattunk a díszteremben, már persze a színpadon kívül, hiszen azon további ötkarikás győztesek is álltak: Wladár Sándor mellett Gyenge Valéria és Risztov Éva, akik 2018 novemberétől immár a Hírességek Csarnokának tagjai.

Akárcsak Pásztory Dóra paralimpiai bajnok: a Pécsről induló, ma már Londonban élő korábbi kiválóság a technika segítségével jelentkezett be, és köszönte meg, hogy első paraúszóként ő kerülhetett be a neves társaságba. Sós Csaba szövetségi kapitány napja nagy részét az uszodában töltötte, estére viszont ünneplőbe öltözött – nem véletlenül: ő is bekerült a halhatatlanok közé. A média képviselőjeként – posztumusz – Knézy Jenő sportriporter lett tagja a Hírességek Csarnokának.

Az ünnepség természetesen alkalmat adott arra is, hogy a jelenlévők számba vegyék az esztendő sikereit – a kisfilm ezúttal is sok-sok aranyéremről számolhatott be, így aztán a vendégek közül többen is megjegyezték: „Fényes múlt, fényes jelen, fényes jövő.”

A HÍRESSÉGEK CSARNOKÁNAK TAGJAI A BEIKTATÁSUK ÉVE SZERINT
2013

Hajós Alfréd
Széchy Tamás
Hargitay András
Darnyi Tamás
Egerszegi Krisztina
Kiss László

2014
Szőke Kató
Székely Éva
Wladár Sándor
Rózsa Norbert
Czene Attila
Sárosi Imre
Vitray Tamás (média)

2015
Tumpek György
Novák Ilonka
Gyarmati Andrea
Verrasztó Zoltán
Güttler Károly
Széles Sándor
Csurka Gergely (média)

2016
Littomeritzky Mária
Vermes Albán
Szabó Tünde
Turi György
Tóth Ákos
Novotny Zoltán (média)

2017
Csik Ferenc
Novák Éva
Kovács Ágnes
Kovácshegyi Ferenc
Török László (média)

2018
Gyenge Valéria
Pásztory Dóra
Risztov Éva
Sós Csaba
Knézy Jenő (média)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik