Úszás: újabb Hosszú-dupla, világcsúcs a döntőben is!

Vágólapra másolva!
2013.08.08. 19:54
null
Hosszú négy világcsúccsal zárta a két eindhoveni napot (Fotó: MTI – archív)
Két nap alatt négy világcsúccsal zárt Hosszú Katinka az eindhoveni rövid pályás világkupán. A 200 méteres vegyes úszás speciális duplája után 100-on is remekelt a magyar világbajnok: az előfutam után a döntőben is rekorddal nyert, időeredménye 57.50 másodperc.

A ma délelőtti világrekord után az esti program a 400 vegyessel indult Hosszú számára, és a szám nemcsak Hosszú, de mindhárom magyar induló számára remekül sikerült. Világbajnokunk óriási fölénnyel utasította maga mögé az egész mezőnyt – a 25 méteres medencébe kiírt világkupák történetének eddigi legjobb eredményével –, de a második és a harmadik helyen is magyar versenyző ért célba. Jakabos Zsuzsanna szerezte meg az ezüstérmet, Verrasztó Evelyn pedig a bronzot. A legjobb nem magyar, a finn Tanja Kylliainen több mint 15 másodpercet kapott Hosszútól..

A női 200 pillangó döntőjében két magyar szállt vízbe: Hosszú győzelme már-már automatikus volt, bár Ellen Gandy jól ment vele és megszorította a futam második felében. Jakabos úszásán érződött a 400 vegyes, ám így is jól teljesített, az 5. helyen csapott célba.

Hosszú záró számában, 100 méteres vegyes úszásban a délelőtt világrekord után toronymagas favorit volt, és hiába volt Sarah Sjöström is a medencében, csak az volt kérdés, hogy legyőzi-e ismét önmagát a magyar úszó. Nos, ez újra sikerült, az 57.50 újabb dupla-világrekordos napot jelent, ami egészen elképesztő teljesítmény két megnyert döntő után. Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett a futamban 59.81-es időeredménnyel.

Férfi 100 mellen remek nevekből álló futam jött össze, Gyurta Dániel végül kikapott az olasz Fabio Scozzolitól, ám Kitadzsima Koszukét ezúttal is legyőzte. Férfi 1500 gyorson Kis Gergő 4. lett.

A rövid pályás vk-sorozat következő versenyét szombaton és vasárnap Berlinben rendezik.

HOSSZÚ: SHANE KICSIT HÚZTA A SZÁJÁT A NÉGYVEGYES UTÁN

A remek nap után Hosszú Katinka az úszószövetség hivatalos Facebook-oldalának nyilatkozott.

„Rossz úgy, hogy nincs előfutam, még nem éreztem emiatt a négyszázat, ötvenesben úsztam négy napja, most minden átmenet nélkül huszonötösben, azaz fordulók sem úgy sikerültek, így maradt egy gyenge kis Európa-csúcs – reagált nevetve Hosszú arra, 400-on miért maradt el a rekord, majd hozzátette: – Azért Berlinben rajta leszek az ügyön!”

Ami a száz vegyest illeti, közölte: „Reggel úgy nevettem. Mondtátok tegnap, hogy miért kell annyival megdönteni a kétszázat, így nem marad Berlinre esély egy újabb csúcsra – erre tessék, százon egyetlen századdal mentem jobbat. Hát így kell ezt, nem?”

Az esti csúcsdöntés már nem „esett jól” annyira Hosszúnak. „A négyszáz vegyes és kétszáz pille megnyerése jó volt, de szörnyen elfáradtam... Aztán mégis sikerült. Mert könnyű, hogy mégis csak száz métert kell úszni. Egyébként a mostani programom teljesen jó, tavaly ilyenkor úsztam a négyszáz gyorsot, anélkül egészen tolerálható az adag, hiszen félórás pihenőim vannak.”

Az úszó szerint edző-vőlegénye, Shane elégedett volt a produkcióval. „Kicsit húzta ugyan a száját a négyvegyes után, hogy csak az Európa-csúcs jött össze, de aztán sikerült megbékíteni a 100 vegyes újabb világcsúcsával. Mégsem akartam a morcos ábrázatát nézni, mert hogy festett volna, hogy három programban van világcsúcs, és pont a negyedikben nincs?!”

Hosszú Berlinben ugyanezekben a számokban úszik szombaton és vasárnap. „Tart még a lendület, ennek is bizonyítéka a négy világcsúcs. Megkérdezték itt, minek örülök jobban, ennek vagy Barcelonának. Azt mondtam, azért a barcelonai teljesítményemnek, de ez a két nap épp azért sikerülhetett ilyen jól, mert az olyan jól sikerült. Egy biztos, ez inkább egy nagy buli, de ezen is lehet ilyen jól teljesíteni, ha az ember teli van önbizalommal, nem érez semmilyen nyomást és jó formában van. Így tényleg könnyű!”


ÚSZÁS, RÖVID PÁLYÁS VILÁGKUPA, EINDHOVEN (a magyar érdekeltségű számok)
NŐI 100 M VEGYES

1. Hosszú Katinka 57.50 – új világcsúcs
2. Sarah Sjöström (svéd) 58.78
3. Alia Atkinson (jamaicai) 59.11
...7. Jakabos Zsuzsanna 59.81

NŐI 400 M VEGYES
1. Hosszú Katinka 4:22.18
2. Jakabos Zsuzsanna 4:30.75
3. Verrasztó Evelyn 4:34.31

NŐI 200 M PILLANGÓ
1. Hosszú Katinka 2:03.67
2. Ellen Gandy (ausztrál) 2:03.95
3. Audrey Lacroix (kanadai) 2:04.30
…5. Jakabos Zsuzsanna 2:05.45

FÉRFI 100 M MELL
1. Fabio Scozzoli (olasz) 56.49
2. Gyurta Dániel 57.10
3. Kitadzsima Koszuke (japán) 57.83

FÉRFI 1500 M GYORS
1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 14:27.65
2. Myles Brown (dél-afrikai) 14:30.54
3. Szerhij Frolov (ukrán) 14:32.91
4. Kis Gergő 14:38.66

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik