Úszás: új korszak hajnalán – így jutottunk el a tisztújításig

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.01.08. 09:07
null
Vasárnap döntenek Gyárfás Tamás utódjáról (Fotó: Beliczay László)
Vasárnap 11 órától elnököt választanak az úszók, azaz eldőlhet, hogy ki követi Gyárfás Tamást a Magyar Úszószövetség élén. Számba vettük, mi történt a tisztújításig vezető úton.

2016

November 15.:
Hosszú Katinka lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. A MÚSZ még aznap reagált, jelezve, értetlenül áll a közlemény előtt.

November 16.: Gyárfás bejelentette, hogy nem mond le. Az esemény után Gyurta Dániel, majd Kapás Boglárka adott ki levelet, azon meggyőződésüknek hangot adva, hogy „nincs rend” a magyar úszósportban. Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett Bernek Péter menedzsmentje is.

A SZAVAZÁS MENETE

A vasárnapi menetrend szerint új jelöltet már nem lehet állítani, a három elnökaspiránsról pedig először külön- külön kell majd szavazni, azért, hogy választhatók legyenek. Ehhez a megjelenő tagok több mint 50 százalékának szavazatára van szüksége mindegyiküknek. Ha egyik jelöltet sem fogadják el megfelelő arányban a küldöttek, a szövetségnek 15–30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell kiírnia, amelynek legkésőbbi időpontja február 8. Szavazást akkor is tartanak, ha csak egy jelölt marad végül versenyben, ám a győzelemhez 50 százalék plusz egy igen szavazatra van szükség. Három elnökjelölt esetén a szavazás első körében eldől a verseny, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy igen szavazatot kap. Ellenkező esetben a legkevesebb voksot szerző aspiráns kiesik, és következik a második kör, amelyben szintén nem elég az igen voksok többségének megszerzése, hanem 50 százalék plusz egy igenre van szükség. Ha egyik kandidáló sem éri ezt el, a szavazás eredménytelenül zárul, és a szövetségnek új választást kell kiírnia.

November 17.: A szövetség jelezte, konkrétan szeretné tudni, milyen gondjaik vannak a versenyzőknek, ezért lehetőséget ad számukra – akár anonim módon is –, hogy elmondják a problémáikat. A nap folyamán a Verrasztó testvérpár, Dávid és Evelyn is bírálta a szövetséget, továbbá reformokat sürgetett Kozma Dominik is. Hargitay András szövetségi kapitány érthetetlennek nevezte a felek között kialakult „felfordulást”.

November 18.: A szövetség bizottságot állított fel a versenyzők problémáinak feltárására, a testületbe Cseh László is bekerült. Az olimpiai bajnok Czene Attila, a korábbi sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott: diktatúra van a szövetségben. Hargitay visszautasította Czene vádjait, mint mondta, azonnal lemondana, ha Gyárfás beleszólna a szakmai munkába.

November 21.: Hosszú, Gyurta Dániel, Kapás, Bernek, Kozma, a Verrasztó testvérek, Financsek Gábor úszók, illetve Czakó Csaba és Shane Tusup edzők közös nyilatkozatban szólították fel a szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Szintén ezen a napon Czene Hargitayt javasolta elnöknek és Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt szövetségi kapitánynak.

November 22.: A sportért felelős államtitkárság jelezte, a szövetség belügyeibe nem avatkozhat bele, de a helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti.

A JELÖLTEK
BIENERTH Gusztáv (a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Budapest 2024 Nonprofi t Zrt. alelnöke): Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszók egyaránt alkalmasnak tartják őt a feladatra. Bienerth Gusztáv úgy véli, a sikere azon múlik, tudja-e majd a csapatát vezetni, motiválni – a csapatot, amelyben fontos, de nem meghatározó szerepe lesz az elnöknek. Az elnökjelölt szerint a szakmai kérdéseket a szakmának kell eldöntenie, az apparátusnak pedig szolgálatnak szolgáltatásnak kell tekintenie tevékenységét.
HORNYÁK Viktor (a Széles Sándor Úszónevelő-műhely vezetője): Pályázott már a Magyar Úszószövetség elnöki pozíciójáért, de nem járt sikerrel. Évek óta hallatja a hangját: előfordult, hogy a magyar úszósport több szakvezetőjére sértő megjegyzést tett, a szövetség fegyelmi bizottsága eljárást is indított ellene. A korábban Debrecenben, ma már Hajdúszoboszlón dolgozó tréner úgy véli, változásra van szükség – az egész sportág változására. Az egykor Kárpátaljáról áttelepülő edző átláthatóbb szövetséget ígér megválaszt á s a esetén.
TÓTH István (a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos SE elnöke): Úgy véli, a Magyar Úszószövetségben eltolódtak a hangsúlyok, elhomályosodtak a valódi célok. Első és legfontosabb feladatának tartja, hogy a sportágba nyugalom költözzön, emellett garantálni kell a feltételeket, hogy a sportolók képesek legyenek nyugodt légkörben felkészülni az idei világbajnokságra. Nélkülözhetetlennek tartja állandó, kétirányú kommunikációs csatorna kialakítását a vezetőség és a tagszervezetek, valamint a szakmai műhelyek között.

November 23.: Bejelentették, Gyárfás Tamás az olimpiai bajnok Szabó József ellen, a szövetség pedig a nyílt vízi úszók korábbi szövetségi kapitánya, Németh Zsolt ellen indít pert rágalmazás miatt.

November 27.: Hargitay jelezte, a híresztelésekkel ellentétben beszélő viszonyban van olyan edzőkkel is, akiknek a tanítványai a MÚSZ teljes vezetőségének távozását szorgalmazzák.

November 29.: Kiderült, hogy a 2017-es vb kabalái közül Water Willy egy szexuális segédeszköz elnevezése is.

November 30.: Gyárfás Tamás lemondott. Gyurta Dániel a Facebookon ennek kapcsán így nyilvánult meg: „Nagy levegő. Tiszta lap.”

December 1.: Hosszú Katinka a lemondásra a Facebookon reagált: „…hazánk összes úszója, a felkészülésüket segítő edzők, szakemberek lehetőséget kaptak arra, hogy együtt, korlátok és gátak nélkül dolgozhassanak azon, ami valójában a feladatuk. Olyan változás következhet (…), amely reményt adhat arra, hogy számításba vegyék a véleményüket, problémáik a megfelelő figyelmet kapják, és segítsék őket a megoldáshoz vezető úton. (…) A magyar úszósport megmutatta, hogy a vészterhes időkben olyan összefogásra képes, ami eddigi történetében páratlan.”

December 6–11.: A windsori rövid pályás világbajnokságon Hosszú Katinka hét arany- és két ezüstérmet szerzett, mellette Bernek Péter és Verrasztó Dávid állhatott fel a dobogó alsó fokára.

December 6.: Verrasztó Zoltán korábbi világbajnok a Digi Sport Reggeli start című műsorában úgy fogalmazott, hogy „Gyárfás Tamás érdemeit nem lehet elvitatni (…), aztán minden, amit tett, kezdett a visszájára fordulni, ennek pedig az az oka, hogy azt gondolta, úszni is tud.”

December 8.: Napvilágot lát az információ, hogy Bienerth Gusztáv válthatja Gyárfás Tamást a Magyar Úszószövetség elnöki székében.

December 12.: Gyárfás Tamás Seszták Miklós fejlesztési miniszternek írt nyílt levelében azt kérte, hogy a miniszter szervezőbizottság elnökeként segítse elő, hogy méltóképpen váljon meg a Magyar Úszószövetség elnöki tisztségétől.

December 13.: A Nemzeti Sport hasábjain Gyurta Dániel kellőképpen agilis, motivált, sok tapasztalattal felvértezett, sportmenedzser típusú embernek nevezte Bienerth Gusztávot.

December 14.: Egy nappal később Hosszú Katinka lapunk hasábjain megerősítette Gyurta Dániel szavait, és leszögezte: „a lényeg, hogy előrefelé menjünk!” Ugyanezen a napon hivatalosan is benyújtotta a lemondását Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség elnökségének, a testület viszont úgy döntött, hogy a január 8-i rendkívüli tisztújító közgyűlésig még maradjon hivatalban.

December 17.: Kovács Ágnes olimpiai bajnok az ATV-ben azt mondta, hogy végre történt valami, már változásra volt szükség. „Elég hosszú idő után mondott le az elnök (…), a jelöltek között Bienerth Gusztáv is ott van, akit én személyesen maximálisan támogatok, azt gondolom, nagyon jó elnök lenne.”

December 19.: Bienerth Gusztáv hivatalosan is bejelentette, hogy indul a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáért.

December 22.: Gyárfás Tamás megerősítette, nem indul el a rendkívüli elnökválasztáson.

December 27.: A Magyar Úszószövetség közleményében nyilvánosságra hozta, hogy három jelölt pályázik a MÚSZ elnöki pozíciójára: Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István.

2017

Január 6.:
Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a leköszönő elnökkel, Gyárfás Tamással és az egyik aspiránssal, Bienerth Gusztávval is. Ugyanezen a napon többen megszólaltak az ügyben: Seszták Miklós, Fürjes Balázs, Deutsch Tamás és Kósa Lajos is Bienerth mellett tette le a voksát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik