Úszás: továbbra is Wladár Sándor a Magyar Úszószövetség elnöke

Vágólapra másolva!
2020.09.27. 14:02
Tisztújító közgyűlést tartott vasárnap a Duna Arénában a Magyar Úszószövetség, és 178 igen, 1 tartózkodás, 1 nem szavazat mellett Wladár Sándort választották meg elnöknek.

Wladár Sándor maradt a MÚSZ elnöke (Fotó: Török Attila)
Wladár Sándor maradt a MÚSZ elnöke (Fotó: Török Attila)
Wladár Sándor maradt a MÚSZ elnöke (Fotó: Török Attila)

Augusztus végén a Magyar Úszószövetség elnöksége úgy döntött, hogy újra bizalmat és 2025-ig tartó felhatalmazást kér tagszervezeteitől, noha a vezérkar mandátuma 2022-ig élt volna.

Tette mindezt azért, hogy kellő ideje legyen a már elindított programok befejezésére, az újak elindítására, valamint a hazai világversenyek megszervezésére – többek között.

Az elmúlt három évben a szövetséget vezető Wladár Sándor munkája kapcsán a sportág berkein belül sem lehetett hallani negatív felhangokat, így aztán néhány napig úgy tűnt, egyértelmű, hogy egyedüli jelöltként ő nyeri el a tagszervezetek szavazatainak többségét.

Csakhogy a határidő lejárta előtt nem sokkal bejelentkezett az elnöki tisztségre Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetőedzője. Innentől pedig egy őrült kampány vette kezdetét – hogy színre lépése megváltoztatott sok mindent, azt az elmúlt napok után a vasárnapi tisztújító közgyűlés első hivatalos mondatainak egyike is megerősítette, hiszen a 199 mandátumból 186-nak ott volt a Duna Arénában a képviselője.

És ott volt a teremben Szabó Tünde államtitkár is, aki diplomatikusan ugyan, ám mégiscsak letette a voksát.

„A rendkívüli helyzetben a bejelentett szándékkal csak egyetérteni lehet, hogy az elnökség most kapjon új, olyan hosszabb távra szóló felhatalmazást, amely a két, egymást három évvel követő olimpiai felkészülésnek, a jövő évi budapesti Eb megrendezésének, valamint a 2024-es rövid pályás világbajnokság előkészítésének a zavartalanságát garantálja” – hangsúlyozta napirend előtti beszédében az államtitkár.

Hogy a közgyűlés nem lesz gördülékeny, az persze borítékolható volt, egyfelől mert mindig akadnak olyanok, akik szeretnek ilyenkor szerepelni, másfelől pedig a kialakult helyzet óhatatlanul két táborra szakította ideiglenesen a magyar úszótársadalmat.

A kérdés már csak az volt, melyik oldalon állnak többen.

Miután a közgyűlés elfogadta a MÚSZ szakmai és pénzügyi beszámolóját, az ellenőrző bizottsági és közhasznúsági jelentést, továbbá a 2020-as szakmai programot is, jöhetett a tisztújítás, közte elsőként az elnökválasztás.

Wladár Sándor már a szakmai beszámoló kapcsán elmondta a mondandóját („Lehajtott fejjel, csendben dolgoztunk, béke, rend és nyugalom honol a sportágban.”), míg Petrov Iván ekkor jelentkezett beszédre: programjában a vidéki klubok és a válogatott sokkal komolyabb támogatása kapott igazán nagy hangsúlyt.

Az elmúlt tíz nap viharos kampányidőszaka után némi meglepetéssel zárult az első titkos szavazás, hiszen a tagszervezetek a jelölőlistára sem szavazták „fel” Petrov Ivánt: csak 65 szavazatot kapott (az egyszerű többséghez 94-et kellett volna), míg Wladár Sándor 134-et. Az egyetlen jelöltre már nyíltan voksoltak a tagok: 178 igen, 1 tartózkodás, és 1 nem szavazat mellett Wladár Sándort választották meg a Magyar Úszószövetség elnökének – mandátuma öt évre szól.

Akárcsak a szakmai alelnöknek, Turi Györgynek és az általános alelnöknek, Becsky Andrásnak – mindketten ismételt felhatalmazást kaptak a tagszervezetektől.

„Az elmúlt tíz nap megtanított arra, hogy még jobban kell végeznünk a munkát, bár tudjuk, olyan sohasem lesz, hogy mindenki elégedett legyen – mondta el Wladár Sándor. – Az újbóli felhatalmazás önmagában nagyszerű, az, hogy ezt titkos szavazás döntötte el, s hogy ilyen túlnyomó többséget kaptam, engem is megerősít. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a szövetségben tizenhét munkatárs dolgozik, ennyien figyelünk százharminckilenc tagszervezetre és ötezer versenyzőre, hiszen nekünk nemcsak az élsportolókra kell figyelnünk, hanem a kis klubokra is – és a koronavírus-járvány miatt most elsősorban rájuk, mert az élversenyzőink eddig is megkaptak mindent, ami szükséges az olimpiai felkészülésükhöz.”

Legvégül a közgyűlés az elnökségi tagok személyéről szavazott, és a testületbe klasszisok sora került be, a 12 tagú grémium tagja lett: Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kalaus Valter, Kovács Ottó, Markovits László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szita Károly, Török Enikő és Verrasztó Zoltán.

PETROV IVÁN: EL KELL FOGADNOM
„Abból a városból jövök, amelyik a legnagyobb mértékben felvállalja az úszósport segítését, ez továbbra is így lesz. Az, hogy a vidéki egyesületek sorban sorvadnak el, szerintem fontos kérdés, úgy gondoltam, ezzel foglalkozni kell. A tagság döntése szabad, legitim és korrekt, nekem ezt el kell fogadnom. Ettől függetlenül, ahogyan eddig, úgy a későbbiekben is azon leszek, hogy segítsem ezt a sportágat. Mert szeretem.”
PETROV Iván
a Győri ÚSE vezetőedzője

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik