Úszás: Thorpe-ot depresszióval és alkoholizmussal kezelik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.30. 19:21
null
A sikeres sportkarriert kínkeserves évek követték Thorpe esetében (Fotó: Action Images)
Helyi sajtóhírek szerint a depresszióval és alkoholizmussal küzdő Ian Thorpe-ot szerda óta egy sydneyi rehabilitációs központban kezelik. Az ötszörös olimpiai bajnok ausztrál úszó nem találja helyét a civil életben, az öngyilkosság is megfordult a fejében.

 

Thorpe másfél éve Svájcba költözött, ám a karácsonyi ünnepekre hazatért Sydneybe szülei otthonába. A 31 éves korábbi klasszis a hét elején elesett és megsérült. Családtagjai számára ekkor vált világossá, hogy segítségre van szüksége, és szerda este jelentkezett is egy sydneyi kórházba.

Barátai szerint Thorpe a profi sport abbahagyása után nem találta helyét, és az sem segített állapotán, hogy kudarcba fulladt a visszatérési terve, nem tudott kvótát szerezni a londoni olimpiára. A nehézségeit ő sem tagadta, a 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében részletesen kitért rájuk.

„Még a családom sem tudta, hogy életem nagy részét harccal töltöttem, amit én csak bénító depressziónak tudok nevezni – írta Thorpe, akinek számos alkalommal meggyűlt a baja az alkohollal, különösen 2002 és 2004 között. Utóbbi évben vett részt utolsó olimpiáján, az athénin. – Arra használtam az alkoholt, hogy megszabadítsam a fejem a szörnyű gondolatoktól, hogy jobb hangulatom legyen. Ezt azonban zárt ajtók mögött tettem, ahol sok más depressziós ember is küzd a démonaival, míg végül belátják, hogy segítség nélkül nem boldogulnak. Így romboltam magamat, mindig egyedül, szégyenkezve. Olyan ez, mint amikor valamilyen nagy súly nehezedik rád. Vannak napok, amikor egyszerűen nem tudsz felkelni az ágyból. Nem tudsz szembenézni a világgal. Egyszerű dolgokat mondasz magadnak: »Csak menj ki a konyhába, és igyál egy pohár vizet!«. És az, hogy ilyen alap dolgokat nem vagy képes megtenni, igazán ijesztő.”

A könyvében arról is említést tett egyébként, hogy az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében legrosszabb pillanataiban.

Az utóbbi hetekben több nyilvános rendezvényen megfordult, kilátogatott többek között az Australian Openre is, ám nemcsak lelki bajok gyötrik, hanem makacs hátsérülése is. Ehhez jött hozzá a napokban elszenvedett esése.

„Az otthonában érte a balesetet. Elcsúszott, és megütötte magát. Reméljük, minden rendben lesz vele, és teljesen felépül” – nyilatkozta egyik barátja a News Corpnak.

Egy másik közeli ismerőse, a rádiós riporterként dolgozó Alan Jones is megerősítette, hogy Thorpe nehéz időszakon ment át mostanában:
„Igen, súlyos a helyzet, de sokkal többet nem tudok és nem is akarok ehhez hozzátenni. Ian nagyszerű ember, ám nehezen ismeri fel a problémáit.”

A korábbi úszó menedzsere és a kórház, ahova Thorpe-ot állítólag felvették, nem erősítették meg a hírt, amely szerint az ötszörös olimpiai bajnok gyógykezelés alatt áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik