Úszás: Rio is Gyurtáé lehet, Risztov lábra kapott - Széles

Vágólapra másolva!
2012.08.27. 18:25
Címkék
A tanítványaival két olimpiai aranyat nyerő Széles Sándor úszóedző Gyurta Dánielben és Risztov Évában is látja a riói ismétlést, sőt Gyurta Gergőt nyílt vízi úszóként szintén olimpiai érmesként képzeli el. A tréner a Digi Sport Reggeli Start című műsorában módszereiről mesélve kiemelte a baráti légkört, ellentétben a Széchy-korszakkal és túlértékeltnek nevezte a pszichológusok és egyéb segítők szerepét, ebben látva például Cseh László kudarcát.

„Ha nem hittem volna Risztov aranyszerzési esélyében, aligha vállalom Kiss László szövetségi kapitány felkérését január elején, hogy foglalkozzunk Évivel. Hittem benne, bár több szempontból kockázatos volt belevágni: egyrészt kaptam volna a fejemre kudarc esetén, másfelől kezdetben a Gyurta testvérek sem nézték jó szemmel a csoport bővülését, a figyelmem további megosztását. Aztán jól sült el, mert mindhárman nagyon dolgos sportemberek, óriási kohézió jött ki belőle” – mondta Széles Sándor.Széles Sándor.

„Gyurta felkészítésekor elsősorban rá koncentráltam, nem az ellenfelekre. Itt volt a végső vetélytárs, a brit Jamieson: róla álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jól teljesít majd. Nem lehet, nem szabad követni a riválisok munkamódszerét és felkészülését: a saját versenyzőből kell kihozni a legtöbbet, amit most világcsúccsal sikerült is Daninál” – jelezte az edző.

„Gyurta Gergő sajnos most nem indulhatott nyílt vízi úszásban, de biztos vagyok benne, hogy amennyiben lesz hozzá kedve és mögé áll a sportvezetés, ugyanolyan olimpiai sikert ér majd el a hosszú távon, mint Risztov Évi. A nyílt vízi úszók nem cápák közt edzenek a tengerben, nagyjából ugyanazt a programot hajtják végre, mint az 1500-as gyorsúszók a medencében. Így olyan óriási különbség nincs Gyurta Dani és Risztov Éva felkészítése között. A nyílt vízi pluszt az adja, hogy azok a versenyzők elindulnak évente 8-10 távversenyen.”

„Csapatmunka volt ez a két aranyérem, bár ennek a csapatmunkának is megvannak a maga határai, onnantól elsődleges az edző felelőssége. Gyurta Danival tizenhárom és fél éve dolgozunk együtt, Risztov Éva idén csatlakozott hozzánk, akkor tőle senki nem várta, hogy érmes lesz” – tette hozzá.

A pszichológusok és a segítők szerepéről így beszélt: „Gyurta Dani ragaszkodik ahhoz, hogy Lénárt Ágota pszichológus segítse az ő mentális felkészülését. Ha így érzi, tegyen így - mindenkinek vannak babonái az életben. Hogy ebben mennyi a valóságos szerep, mennyi a versenyzői hit, hadd ne foglaljak állást. Egy kicsit azonban túlértékeltnek érzem ezeket a szerepeket: szerintem a versenyző-edző kettőse a lényeges. A többiek túlhangsúlyozásában van egy kis divat is. Elég Cseh Laci edzőjét megkérdezni: náluk túl sok szerepet kaptak a pszichológusok, tudósok, számítógépes elemzők. Kellenek segítők, de a szerepüket a helyére kellene tenni. Cseh Lacinál átestek a ló túloldalára”.

A riói kilátásokat is elemezte a sikertréner: „Gyurta Dániel 23 éves, négy év múlva abban a korban lesz, mint most Phelps, de sokkal fiatalabb, mint fő ellenfele, Kitadzsima. Tehetsége, akarata alapján teljesen reális számára Rióban ismét az arany. A kis Gyurta tíz kilométeren alkothat nagyot, Risztov Éva meg most kapott lábra, nincs értelme abbahagynia: minél hosszabb a táv, annál érettebb versenyző kell hozzá. Nagyon erős a kis csapatom.”

Saját mentalitásáról elmondta: „Szerintem edzőként nem vagyok nehéz ember. Jókedvűen, demokratikus módszerekkel készülünk, a vidámság nálunk alap – már amennyiben le lehet így úszni naponta 16-18 kilométert feszített tempóban. Más magyar műhelyekkel összehasonlítva nálunk nagyon jó a hangulat. Risztov Éva is a baráti közeg miatt ragadt nálunk a floridai edzőtábor után.”

„Nem szeretem az uszodában a keménységet, ridegséget, az erőszakos stílust, mert ettől szenvedtem a Széchy-éra alatt mint tanítvány, versenyzőként, aztán edzőként is sanyargatott rendesen. Én máshogy dolgozom, de a módszereimet már Széchy Tamás is elismerte. Az értelmes munka híve vagyok” – tette hozzá Széles Sándor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik