nemzetisport.hu 2017.09.12 09:39 Frissítve: 2017.09.12 09:50

Úszás: ők öten kandidálnak a szövetség elnöki posztjára

Lezárult a jelölés időszaka. A Magyar Úszószövetség szeptember elsején tartotta rendkívüli közgyűlését, amelyen visszahívta Bienerth Gusztávot az elnöki tisztségből – annak a közgyűlésnek egyértelműen ez volt a célja.

 

A magyar úszósport összefogott, és az elmúlt hónapok széthúzásai, botrányos jelenetei után egységet mutattak a küldöttek. Higgadt gondolkodásra vall(ott), hogy ott és azonnal nem akartak ennél tovább lépni, inkább egyhangúlag úgy döntöttek, a közgyűlést szeptember 24-ére halasztják, így marad elegendő idő arra, hogy a különböző tisztségekre pályázók tisztességesen felkészülhessenek a kandidálásra.

Bienerth visszahívása mellett nem csak az elnöki poszt maradt üresen, hiszen a szövetségnek jó ideje nincs főtitkára, a szeptember elsejei közgyűlésen pedig Sós Csaba szakmai alelnök is jelezte, 24-én lemond a posztjáról – addig ezt azért nem tette és teszi meg, mert a szövetségben momentán ő az egyetlen, ügyvezetői feladatokat is ellátó tisztségviselő...

Ezekre a tisztségekre a tagszervezetek állíthattak jelölteket, a mögöttünk hagyott hétvége volt a határidő, ám ahhoz, hogy valaki felkerüljön a listára, vagyis hogy a szeptember 24-i közgyűlésen a küldöttek szavazhassanak róla, az is kell, hogy az adott személy elfogadja a jelölést. A szövetségtől kapott információ szerint mindhárom jelöltlistát kedden hozzák nyilvánosságra.

Úgy tudjuk, az elnöki posztra öten kandidálnak, mégpedig Wladár Sándor és Czene Attila korábbi olimpiai bajnok úszók; Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője; Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke; valamint Horváth Gergő Domonkos, aki az úszósporton kívülről jőve vállalja a megméretést. Jelölést kapott még Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség korábbi elnöke és Sárdi Ákos, a székesfehérváriak vezetőedzője is, ám azt egyikük sem fogadta el.

Szakmai alelnökké Darnyi Tamást, a négyszeres olimpiai bajnok úszót vagy Turi Györgyöt, a Kőbánya SC vezetőedzőjét választhatják – persze elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy két szakmai alelnöke lesz a későbbiekben a szövetségnek. Két jelölt van az általános alelnöki posztra is: Becsky András, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ügyvezetője, valamint Hornyák Viktor. A főtitkári posztra Czene Attila, Tóth István, valamint Batházi István, korábbi Európa-bajnok úszó pályázik, és ne feledjük, a szeptember 24-i közgyűlés napirendjére felkerült az alapszabály módosítása is.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.14 12:31:18

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az olimpiai bronzérmes úszó augusztusban a 4x200-as gyorsváltóval lenne Európa-bajnok.

2017.11.11 02:01:24

Úszás nemzetisport.hu

Ha a 200 gyorsot le tudja még úszni, de rosszul sikerül, biztos nem vág neki még egyszer a távnak.

2017.11.04 11:04:42

Úszás SZÖLLŐSI GYÖRGY

A 84 évéhez képest hihetetlenül friss és fitt olimpiai bajnok úszó a sportnak is köszönheti vitalitását.

2017.10.13 08:53:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

A 26 éves úszó ismét munkába állt: az újrakezdésről és a céljairól is beszélt lapunknak.

2017.09.28 09:39:03

Úszás KOVÁCS ERIKA

„A pályafutásom teljes, nem tudok semmi újat megnyerni. Ettől független a hozzáállásom ugyanolyan.”