Úszás: Milák Kristóf elengedte a 200 gyorsot

Vágólapra másolva!
2019.04.20. 10:11
null
Milák Kristóf dobogóra akar állni a vb-n a 200 pillangó után (Fotó: Tumbász Hédi)
A számok ütközése miatt kénytelen elengedni a 200 gyorsot a vb-n, ám a 200 pillangó döntője után Kvangdzsuban ott akar állni a dobogón Selmeci Attila tanítványa.

 

– Látva a fejlődését, adódik az összehasonlítás és a kérdés: milyen eredményekre lett volna képes, ha nyolc-tíz évvel korábban születik?
– Michael Phelps kapcsán kérdezi? Korábban többször kérdezték ezt tőlem, de csak olyan közhelyeket tudok mondani, mint hogy hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen nagy bajnokkal együtt emlegetnek, meg hogy fantasztikus érzés… Ám könnyen lehet, ha nyolc évvel korábban születek, nem erre sodor az élet, elképzelhető, hogy a szüleim nem ezen az úton indítanak el.

Csak a véletlenen múlott?
– Igen, és valahogy ott ragadtam az uszodában. Persze gyerekkoromban én is sokszor mondogattam, hogy elegem van, abba akarom hagyni, aztán eljött az idő, amikor megvilágosodtam, és rájöttem, nagyon is szeretném ezt csinálni.

Ha Phelpsszel már nem is tudott versenyezni, a huszonháromszoros olimpiai bajnok kétszáz pillangós világrekordja ott lebeg a szeme előtt?
– Már nem.

Miért nem?
– Már nem siettetek semmit. A világcsúcsot sem. Amikor el kell jönnie az időnek, el fog jönni, legyek bármennyi éves.

2019 kapcsán mi lebeg a szeme előtt?
– Egy szép érem a világbajnokságról – kétszáz pillangón. Ez érdekel a legjobban.

A kétszáz pillangó az igazi szerelem?
– Amennyi energiát beleteszek ebbe a számba… Az ember már csak úgy működik, ha valamivel sokat foglalkozik, ha valamibe sok energiát öl, és a végén kamatozik a munkája, akkor nagyon boldog. Még abban az esetben is, ha a mindennapok során jó sokat szívok.

A debreceni ob-n úszott 1:53.19-es eredménye ebbe a kategóriába tartozik?
– Abból a munkából, amit november óta végzek, ez mindenképpen jó eredménynek számít. Meg aztán inkább most ússzak rossz időt…

Rossz időt?!
– Oké, „relatíve rossz időt”, minthogy március végén menjek egy rohadt jót, a vébén meg egy rosszabbat. Így ez most még inkább feltüzel, tele vagyok motivációval azok után, hogy rengeteget hibáztam Debrecenben. Ezekből a hibákból tanulnom kell.

Kétszáz méteren hibázott sokat?
– Nem, az egész verseny alatt. Ezeket az edzéseken és a további versenyeken ki lehet javítani, de azt látni kell, hogy az iramérzékeléssel akadnak még problémáim, hiszen például az első ötven métert még nem merem bevállalni erősen.

Ez hiba?
– Mégpedig borzasztóan nagy hiba, mert lenne, lett volna rá energiám az országos bajnokságon is, főleg az első három napon, hiszen akkor még nem voltam annyira elfáradva.

Ez valami olyan, amit szezonról szezonra elfelejt az ember?
– Ez leginkább az aktuális formától függ, attól, hogyan készülsz. Én sajnos elfelejtem minden szezon után, viszont a másik oldalon az áll, hogy az edzéseken – azt hiszem, ezt bátran kijelenthetem – jobb az iramérzékelésem, mint bárki másnak.

A magyar bajnokság előtt azt mondta, a célja, hogy a száz pillangót „felhozza” a kétszáz mellé.

– Jól van, na, elfáradtam az ob végére… Ha nem a negyedik napon van a száz pillangó, biztos, hogy jobban ment volna, viszont kétszáz gyorson meg sikerült egyéni csúcsot úsznom, végre bevertem az időmet 1:47 alá. Ennek nagyon örülök, már nem vagyok tizenhét éves, amikor könnyebben dobáltam az egyéni rekordokat.

Az nem, csak tizenkilenc.
– Az izmosodással nehezebb lettem, ezt a testet ellátni oxigénnel… Na, erre még nem készültem fel teljesen, kicsit még össze is kellene zsugorítani ezt az izomzatot. De visszatérve a száz pillangóra: a következő versenyek valamelyikén minden számot eldobok aznap, amikor ez a táv van a programban, mert tényleg jobbat akarok százon.

A világbajnokságra négy számban kvalifikálta magát, de…
…de a kétszáz gyorsot biztos, hogy kihagyom, túlságosan üti a száz és kétszáz pillangót. Pedig jobban örültem volna a kétszáznak, mint a négyszáz gyorsnak, kicsit könnyebb szám. Nem baj, a négyszáz úgyis kell a kétszáz pillangós felkészüléshez, az edzéseken mindenképpen kell hosszabb távokat is úsznom. A négyszáz gyors a vébé első napján van, az előfutamban jönnöm kellene egy 3:46-os időt a bekerüléshez, nekem meg 3:48.08 a legjobbam… De ha már egyedül én vagyok A-szintes, illene ezt teljesítenem és itt is megcsípni egy döntőt.

A finálé kétszáz pillangón alap, ám gyanítható, Kvangdzsuban jobban kontrollálni akarja, mint Debrecenben az ob-döntőt.

– Miket mond! Azért Kenderesi Tamáson kívül mindenkit uraltam ott is, nem így látja? Nekem jól jött, és jól is jön, hogy Tomi így megy most, mert csak még jobban tol engem is előre. A vébéig lesz még jó néhány versenyem, a Bajnokok Ligája-sorozat, Barcelona, Róma, a japán bajnokság, vagyis lesz alkalmam a hibák javítására. Aztán jöhet Kvangdzsu!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik