Úszás: Még csak félúton vagyunk Rio felé - Hosszú K.

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.09.10. 16:01
null
Elégedetten értékelhették az elmúlt időszakot a sikerszéria résztvevői (Fotók: Szabó Miklós)
Az augusztusi berlini felnőtt Európa-bajnokságon öt, a nankingi ifjúsági olimpián négy, a most hétvégén zárult balatonfüredi junior nyílt vízi világbajnokságon pedig két aranyat nyertek a magyar úszók, miközben a sikerszériát seregnyi további érem egészítette ki e világversenyeken – összegezték a lényeget a sportági „aranynapoknak” szentelt szerdai sajtótájékoztató résztvevői.

Kósa Lajos, a 2021-es magyarországi felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke azt emelte ki, hogy a balatoni esemény nagyszerű főpróba volt a hét év múlva esedékes csúcsviadal előtt, már csak azért is, mert a magyar úszósport először rendezett idehaza vb-t.

„Merész debütálás volt, hiszen bő egy hónap állt rendelkezésre, ami nem mondható soknak” – fogalmazott, majd megemlítette Cornel Marculescunak, a vizes világszövetség, a FINA ügyvezető igazgatójának reagálását, aki kitűnő színvonalon megszervezett vb-ről, elsőrangú körülményekről, és teljes megelégedettségéről írt gratuláló levelében.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy szenzációsan szerepeltek az úszók mindhárom nagy versenyen, és annak a reményének adott hangot, hogy a sportág legjobbjai Rióban, a 2016-os nyári olimpián is jól fognak teljesíteni.

„Megvan az esély rá, hogy két év múlva is ünnepeljünk, a MOB megadja az anyagi, erkölcsi, szakmai támogatást” – jelentette ki.

Simicskó István sportért felelős államtitkár kitért rá, hogy a kormányzat 50 millió forinttal támogatta a junior-vb megrendezését, és úgy fogalmazott, jó ötlet volt Gyárfás Tamás sportági elnök részéről, hogy Magyarország vállalja el a házigazda szerepét a visszalépni kényszerülő Izrael helyett.

„Sportdiplomáciában is tovább erősödtünk” – hangsúlyozta, majd hozzátette: fontos, hogy jöjjenek az eredmények, de az is, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni Magyarországon. Ez utóbbival kapcsolatban hatalmas fejlődésnek nevezte, hogy az utánpótlásban a létszám egy év alatt ötezerről 6500-ra nőtt.

Gyurta Dániel „beáldozta” az Eb-t az olimpiáért; Hosszú Katinka az idei legeredményesebb magyar úszó
Gyurta Dániel „beáldozta” az Eb-t az olimpiáért; Hosszú Katinka az idei legeredményesebb magyar úszó

A sajtótájékoztatón jelenlévő versenyzők idei legeredményesebbje, a berlini Európa-bajnokságon hat érmet, közte három aranyat nyerő Hosszú Katinka elmondta, hogy a maga részéről nem igényel külön motivációt a folytatáshoz.

„Ha jönnek az eredmények, már azon jár az eszem, mit és min lehetne még tovább javítani, hogy még jobb úszó legyek. A nagy cél természetesen a riói olimpia, mert olimpiai aranyam még nincsen – mondta a vb- és Eb-győztes versenyző. – Még csak félúton vagyunk a Rióba vezető úton, de nagyon sok idő nincsen, bőven akad még elvégzendő munka.”

A londoni olimpia bajnoka, a vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel arról beszélt, sajnálja, amiért a múlt hónapi németországi kontinensviadalon nem állt rajthoz fő számában, a 200 méteres mellúszásban.

„Ezt a döntést meg kellett hozni, éppen azért, hogy két év múlva, Rióban legyek a legjobb formában, és akkor meglesz a hőn áhított diadal ott is – mondta, rávilágítva, hogy neki, aki hosszú évek óta halmozza az aranyakat a világversenyeken, fontos volt, hogy ebben az évben tudjon szusszanni. – Az Eb nem kis verseny, de ha az olimpiával hasonlítjuk össze, akkor Rio felé billen a mérleg” – fogalmazott Gyurta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik