MTI 2019.02.06 12:49 Frissítve: 2019.02.06 13:46

Úszás: Hosszú Katinka lesz az egyik követ, csapatot is szervez

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lesz a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) egyik nagykövete; a szervezet idén új sorozatot indít, amelynek egyik versenyét Budapesten rendezik.

Hosszú Katinka a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A 29 éves sportoló a keddi sajtótájékoztatón az ISL alapítójával, az orosz és ukrán állampolgársággal is rendelkező, milliárdos Konsztantyin Grigorisinnel együtt beszélt a szériáról, amely több állomásból álló csapatverseny lesz. A tervek szerint hat európai és hat amerikai klub csatázik majd egymással, a magyar együttest Hosszú Katinka szervezi.

Utóbbival kapcsolatban Hosszú Katinka leszögezte, hogy a legjobb magyar úszókat szeretné meghívni a csapatába, név szerint Milák Kristófot, Cseh Lászlót, Késely Ajnát és Verrasztó Dávidot említette. Hozzátette: az ISL-sorozatban induló klubjának nevéről csupán később döntenek, s természetesen a részvételhez honfitársainak nem szükséges átigazolniuk.

A lebonyolításról Konsztantyin Grigorisin kifejtette, az úszásban jelenleg egy „XIX. századi” rendszert alkalmaznak, míg az ISL-sorozatban azt szeretnék, ha a versenyek formátuma sokkal közelebb hozná a nézőket a sportághoz. A tervek szerint nem lesznek előfutamok, hanem csak az egyes helyszíneken versenyző négy csapat két versenyzője ugrik majd medencébe egy szám döntőjében. Az biztosnak tűnik, hogy az 1500 méter gyors nem szerepel majd a kétnapos viadalok programjában a hossza miatt.

A tervek szerint egy csapat minimum 24, maximum 30 főből áll majd, s nem szükséges előre megadni, ki milyen számot vállal.


Hosszú Katinka és Konsztantyin Grigorisin (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Grigorisin kiemelte: a 2019-es szezon egy teszt lesz, a tervek szerint az alapszakaszt követően – amely várhatóan hét-nyolc állomásból áll majd – decemberben, Las Vegasban rendezik a döntőt. Hosszú Katinka mellett a brit Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell lesznek az ISL nagykövetei.

A sajtóbeszélgetésen szóba került a lehetséges szembenállás a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetséggel, a FINA-val. A magyar úszó hangsúlyozta: nem akarnak ellenfelei lenni a FINA-nak, és ő ugyanúgy rajthoz áll majd a szervezet viadalain, a világkupában, vagy az idén induló elit sorozatban.

Hosszú Katinka kijelentette: az ő edzésmódszerének „jól jön”, ha minél többet versenyezhet, ezért mindenképpen szeretne részt venni minél több állomáson.

A sorozat budapesti versenyére a tervek szerint október végén kerül majd sor, az ISL képviselői és rendezői várhatóan jövő héten egyeznek meg a részletekben.

Az ISL már decemberben, Torinóban rendezett volna egy meghívásos viadalt, azonban a FINA nyomására – a szervezet eltiltással fenyegette meg a részt vevő úszókat – törölték az eseményt. Emiatt Hosszú Katinka két amerikai úszótársával beperelte a FINA-t.

 

2020.01.15 17:48:46

Úszás ZSOLDOS BARNA

Már Budapesten van a csütörtök esti M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díszvendége, Mark Spitz.

2019.12.20 21:06:18

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Milák Kristóf próbál mindig mindenhez jó arcot vágni, igyekszik mindenkinek megfelelni.

2019.12.20 21:28:38

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Kapás Boglárka nem értette, miért vannak a sikerétől mások annyira oda.

2019.12.11 23:59:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk úgy érzi, képes lesz önmaga edzőjeként is megugrani a szintet Tokióban.