Úszás: Hosszú Katinka két számban győzött hétfőn az ISL-en

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 19:11
A London Roar csapata nyerte az ISL-sorozat második fordulóját, de ennél sokkal fontosabb, hogy a magyar úszók remekeltek a Duna Arénában.
Hosszú Katinka kiválóan úszott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Hosszú Katinka kiválóan úszott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Messze még az olimpia, és persze még egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán megtartják a versenyt, de ha minden összejön, és „felvonulnak” a sportolók Tokióban, van egy megérzésünk: Hosszú Katinka (Iron) megszerzi a negyedik ötkarikás elsőségét.

Hogy melyik távon, s jön-e még hozzá az ötödik arany, más kérdés, de az, amit a magyar klasszis hétfőn a Duna Arénában mutatott, tényleg ezt súgja nekünk.

Múlt héten lapunknak úgy fogalmazott Hosszú, kell néhány verseny, mire visszarázódik abba, amihez évek hosszú során hozzászokott, ám ez az esetében mindössze két-három úszás volt: ami vasárnap még döcögött, az hétfőre sokkal szebbre változott – és nem, mindezt nem azért mondjuk, mert Katinka a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második fordulójának második napján két számban, jelesül 200 pillangón és 400 vegyesen is győzni tudott.

SZABÓ EGYRE GYORSABB
Szabó Szebasztián (Aqua Centurions) már vasárnap nagyot alkotott, hiszen 50 gyorson és 100 pillangón is egyéni csúcsot úszott, aztán erre hétfőn rátett még egy lapáttal: 50 méter pillangón szintén élete legjobbját repesztette, csak ez ebben az esetben egy országos rekordot jelent(ett).
A korábbit is Szabó tartotta (22.13), és azt is az ISL-sorozatban úszta (2019 novemberében), hétfő óta viszont 22 másodperc a magyar csúcs rövid pályán 50 pillangón, nem mellesleg a szám örök-világranglistáján a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője az ötödik helyre lépett fel, megelőzve olyan klasszisokat, mint az amerikai Caeleb Dressel, vagy éppen a francia Florent Manaudou – Szabó egyébként 100 gyorson is közel járt a magyar rekordhoz (46.50), ám Kozma Dominik 2017-es eredményétől 13 századdal elmaradt.

Pedig éppenséggel akár mondhatnánk is pusztán emiatt, merthogy jól tudja mindenki, éppen ez a két szám a leginkább embert próbáló: kifejezetten összetett táv mindkettő, nagy állóképességet, ugyanakkor kiváló technikai tudást igényel, különösképpen a mind a négy úszásnemet felvonultató négyszáz vegyes.

Hosszú 200 pillangón 2:07.04-gyel, 400 vegyesen 4:30.52-vel győzött.

Aki csak kicsit is jártas ebben a sportágban, jól tudja: előfordult már, hogy Hosszú Katinka az ilyen időeredmények után akkor is elégedetlen volt, ha azt ötvenes medencében úszta. És mégis!

A két hétfői úszása, különösen a 400 vegyes láttán jött az érzés: ez a lány nagyon megtanulta a távot, a zsigereiben van annak minden egyes centimétere. S bár az úszásban „emlékezetből” nem lehet nyerni, a győzelemhez nem elég a múlt, a tapasztalat, Hosszú Katinka nem is pusztán ezekre támaszkodva juthat újra magasra Tokióban – mert oda fog –, de ezt egyelőre ne kiabáljuk el!

Azt viszont már most világgá kürtölhetjük, hogy Verrasztó Dávid (Iron) egy pillanatig sem adta fel.

Járvány ide, harmincon túli életkor oda, az FTC úszója rendületlenül megy előre – már persze, ha nem ragad be a rajtnál...

Világbajnoki ezüstérmesünk kis túlzással még a rajtkövön állt, amikor vetélytársai már a kidelfinezés végénél tartottak, innen kapaszkodott feljebb és feljebb, s amikor kétszáz méter után visszaküzdötte magát, tulajdonképpen hátra is dőlhettünk, hiszen Verrasztó az a vegyes úszó, aki mellen is kiváló – nem is volt kérdés, hogy a végére a hatalmas hátrányát meggyőző előnnyé változtatja. Időeredménye pedig egyenesen nagyszerű (4:04.25), így, az idény első rövid pályás viadalán meg különösen.

Az ISL-sorozat második fordulóját az Adam Peaty nevével fémjelzett London Roar csapata nyerte, a Hosszú Katinka vezette Iron a második lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik