Úszás: „Dave Salo és Hosszú Katinka kapcsolatának nem volt túl szép a vége”

Vágólapra másolva!
2018.07.15. 08:54
null
Hosszú Katinka első világbajnoki címét Dave Salo irányításával szerezte, később viszont nagyon csúnyán összevesztek – van tehát kockázat a döntésben... (Fotó: MTI)
Újabb fejezet íródik Hosszú Katinka pályafutásában: a háromszoros olimpiai bajnok úszó visszatalált régi edzőjéhez, és az Eb-ig biztosan Dave Salóval készül Los Angelesben.

 

A KÖZÖS MÚLT

Hosszú Katinka a 2008-as pekingi olimpia után vette az irányt Amerika felé, és bár elege volt az úszásból, Dave Salo újra megszerettette vele. Az amerikai edző ugyanis képes volt motiválni a magyar lányt, aki egyre jobban és jobban élvezte, hogy az úszócsapat vezéreként emlegetik. Az a római aranyérem 400 vegyesen hatalmasat szólt, és még a következő közös évük is sikeresnek volt mondható, hiszen Hosszú a margitszigeti Európa-bajnokságon 200 pillangón és 200 vegyesen is nyert, és tagja volt a győztes 4x200-as gyorsváltónak, igaz, a kontinensviadal első napján 400 vegyesen „csak” második lett. A 2011-es sanghaji vb már egyértelműen kudarc volt: a legjobb egyéni helyezése a hatodik volt (200 vegyes), 400 vegyesen a döntőbe sem jutott, 200 pillangón pedig még az előfutamokból sem lépett tovább. Aztán ugyan a 2012-es debreceni Eb-n három aranyat (200 pillangó, 200 és 400 vegyes) és egy ezüstöt (4x200-as gyorsváltó) gyűjtött, de ott már Shane Tusup kísérte őt mindenhová az uszodában – és azon kívül is...

Hogy Hosszú Katinka újra versenyez, már nem kelt akkora meglepetést, hiszen háromszoros olimpiai bajnok úszónk a hosszú kihagyás után azért már több viadalon elindult – az sokkalta nagyobb meglepetés, hogy a Los Angeles Invite elnevezésű versenyen úgy nyilatkozott a swimswam.com úszóportálnak, hogy Dave Salóval készül az augusztus 3-án rajtoló glasgow-i Európa-bajnokságig.

Persze ha azt nézzük, hogy első világbajnoki aranyérmét (400 vegyes) és a római két bronzot (200 pillangó, 200 vegyes) 2009-ben neki köszönheti, még érthető is a döntése. Ha viszont visszaemlékszünk, milyen csúnyán váltak el útjaik, hogy a londoni olimpia – Hosszú szempontjából – mindenképpen kudarcnak minősíthető negyedik helye (400 vegyes) után éveken keresztül szinte nem is köszöntek egymásnak, már korántsem olyan érthető a döntés...

Ugyanakkor tudjuk mindannyian: az idő sok mindent megold, sok sebet begyógyít, és tudjuk azt is, min ment keresztül Hosszú Katinka az elmúlt hónapokban. Ha a bajnoknő élete egy teleregény lenne, a pénteki bejelentése kapcsán körülbelül az 1000. epizód megírásának kezdhetnének neki a forgatókönyvírók – megtesszük mi is, csak kicsit másként, sokkal inkább fókuszálva a szakmai részekre, magára az úszásra, a magánéleti szálat ezúttal hagyjuk figyelmen kívül.

Shane Tusupot viszont ne, merthogy kettőse Katinkával amellett, hogy úttörő és a sportágon belül feltétlenül forradalmi, ráadásul sikeres is volt, a válásuk, mégpedig a szakmai szétválásuk mindent bizonytalanná tett – Hosszú pályafutását tekintve mindenképpen...

ELSIMULT ELLENTÉTEK

Így, utólag már egészen másként értelmezi az ember Dave Salo M4 Sportnak adott hosszabb interjúját, május elején ugyanis az amerikai szakember megkövette Hosszú Katinkát a londoni olimpián történtek miatt: „Mindaddig, amíg nem az amerikai válogatottnál volt dolgom, minden tőlem telhetőt megtettem, hogy sikeres legyen. Az utolsó négy hétben valóban nem voltam vele, talán jobban teljesített volna, ha mellette vagyok. De azt nem hiszem, hogy mondtam volna, hogy nyisson szépségszalont Budapesten. Talán azt igen, hogy vehet egyet. De hogy ott dolgozzon, azt nem hiszem, hogy mondtam volna. Ennél azért többre tartom Katinkát. Sőt, valójában nagyon is tisztelem őt. Ha valamit így értett, akkor most bocsánatot kérek tőle.”

„Katinka életében bekövetkezett egy súlyos magánéleti válság, amely a speciális helyzet kapcsán természetszerűleg hozta magával a szakmait is. Ezért persze haragudni nem lehet, bizakodni viszont a jövőt illetően nehéz, hiszen az ismeretlen, az új kapcsán mindannyiunkban van mindig félsz. Na, éppen ezt érzem én most – reagált Hosszú bejelentésére Sós Csaba szövetségi kapitány. – Egyfelől meglep a döntése, már csak a múltbeli történések miatt is. Dave Salo és Hosszú Katinka kapcsolatának nem volt túl szép a vége, és ne feledjük azt sem, hogy a római vébéarany ellenére sem minősíthető a közös munkájuk sikeresnek. Hordoz tehát magában némi kockázatot, hogy újra együtt dolgoznak, viszont kétségkívül erősítheti őket, hogy ismerik egymást. De nincsenek jó érzéseim: ahogyan Nagy József és Gyurta Dániel együttműködése nem vált be, a Salo-Hosszú kapcsolat sem biztos, hogy tökéletes. Az úszás mérhető sportág, az Európa-bajnokságon majd képet kapunk róla, hol is tart Katinka, képes volt-e segíteni neki Dave Salo.”

És itt elérkeztünk ahhoz a részhez, amelyről valójában nehéz írni, de legalábbis szokatlan világgá kürtölni, hogy Hosszú Katinka az amerikai versenyen 4:44.22-vel nyerte meg a 400 vegyest, előtte nem sokkal pedig 2:12.18-cal a 200 hát futamát, ahogyan azt is, hogy 200 pillangón 2:09.27-tel lett második, merthogy ezek az eredmények finoman fogalmazva sincsenek köszönő viszonyban Hosszú korábbi eredményeivel... Persze nem azt várjuk, hogy már most megközelítse a 4:26-os világcsúcsát 400 vegyesen, na de vészesen közeledik az Európa-bajnokság!

Ugyanakkor Hosszú Katinka kapcsán át- és megéltünk már annyi csodát, hogy nincs okunk a vészharangot kongatni, sokkalta inkább véljük örömtelinek, hogy végre ott áll valaki mellette – és nem azért jó, mert újra rátalált Dave Salóra, és van, aki az edzéseken nyomkodja a stopperórát, hanem mert az úszás kifejezetten az a sportág, amelyet nem lehet edző nélkül űzni.

Hogy aztán ez a kapcsolat valóban csak az Európa-bajnokságig éledt újra, esetleg ennél hosszabb távú lesz, nem tudjuk, csak bízunk benne, hogy Hosszú Katinka már tudja..

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik