Úszás: a Limnológiai Intézet szerint kiváló a Balaton vízminősége

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.06.24. 09:14
A Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar úszás napját követő megbetegedések között. A halpusztulás okait még vizsgálják – tette hozzá.Magyar úszás napját követő megbetegedések között. A halpusztulás okait még vizsgálják – tette hozzá.

A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a Balatonba – jegyezte meg.

Felidézte, hogy a népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Ez ugyanis egy nagy partszakasz, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív fürdőélet zajlik – hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a népegészségügyi vizsgálat befejezéséig az okról csak találgatni lehet – fűzte hozzá.

Présing Mátyás végül hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) jelezte, hogy az Európai Úszószövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer megvizsgáltatta a víz minőségét.

„A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására” – áll a MÚSZ korábbi közleményében. A Veszprém Megyei Kormányhivatal több szakigazgatási szervezete is vizsgálja a fertőzéses megbetegedések okát.

A történtek előzménye, hogy szombaton Balatonfüreden, a Magyar úszás napján többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül.

Risztov Éva és Gyurta Gergely is kórházban kötött ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik