Úszás: Risztov és Gyurta G. is kórházba került - fertőzés a nyílt vízi versenyzők között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.23. 10:08
null
Gyurta Gergely könnyedén tudta le a távot, de a fertőzés őt is ledöntötte a lábáról (Fotó: Tumbász Hédi)
Fertőzés döntötte ágynak a szombaton a Magyar úszás napja alkalmából megrendezett balatoni verseny indulóit: a Magyar Nemzet Online beszámolója szerint a „háromszázak” közül gyakorlatilag valamennyien ágynak dőltek, súlyos lázas, hasmenéses, hányásos tünetekkel, a hétfő reggeli edzést mindenhol le kellett fújni, mert nem volt, aki vízbe szálljon.

 

Risztov Éva olimpiai bajnokunk még mindig a kórházban fekszik infúzióra kötve, Gyurta Gergely Európa-bajnokot, a nyílt vízi Európa-kupa férfiversenyének győztesét is a László Kórházban ápolták, de már otthon van – derül ki az MNO cikkéből. Hétfő délelőttre az is kiderült, hogy a két lengyel sztár, a női verseny győztese, Nathalia Charlos és a férfiaknál másodiknak célba érkező Mateusz Szawrymowicz is megbetegedett.

Kiderült, hogy szinte mindenkit valamiféle fertőzéssel kell kezelni, ami az első hírek szerint kalici vagy rota vírus lehet. Tény, hogy a Balatonban már egy hete tapasztalható volt a tömeges gardapusztulás, szombaton többen angolnatetemeket is láttak lebegni a Füredi-öböl vízében, megint más hírforrások arról szólnak, hogy a Balatonba ömlő kommunális szennyvíz Balatonfüred térségében nem megfelelően tisztított, s baktériumokat tartalmaz.

A Magyar Úszószövetség a Facebookon az alábbi közleményben reagált a hírekre.

„A Magyar Úszószövetséghez is számos jelzés érkezett, hogy Balatonfüreden június 21-én többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül. Az érintettek ellátása folyamatban van, a MÚSZ valamennyiüknek mielőbbi felépülést kíván.

A MÚSZ ezúton jelzi, hogy az Európai Úszószövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti időszakban – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kémiai, toxikológiai és laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.

A fentiek ellenére a Magyar Úszószövetség sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, melynek eredményéről tájékoztatja a közvéleményt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik