Tokió 2020: Már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, s az is maradok, bármi lesz – Hosszú

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.07.27. 09:06
null
Kapás Boglárka (Fotó: Tumbász Hédi)
Az olimpia kapcsán több döntő- és dobogóesélyes úszónk van, de van négy olyan, aki odaérhet a mezőny legelejére is. Ha nem halasztják el a játékokat, már zajlanának az úszóversenyek Tokióban.

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf, és persze a nyílt vizes Rasovszky Kristóf (vele keretes írásunkban foglalkozunk) – ők négyen a mi kvangdzsui világbajnokaink, s minthogy úszásban kiváltképp sokat jelent, illetve mutat, ki hogyan teljesít az olimpiát megelőző vb-ken, okkal gondoltuk, hogy ők lehetnek a mi tokiói (arany)esélyeseink.

És valójában még most is így gondoljuk, dacára annak, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztották.

És dacára annak, hogy mindannyian eltérő korúak, eltérő módon élték meg a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzetet, és az ezzel járó többhetes kihagyást.

Kapás Boglárka például úgy, hogy meg is fertőződött a vírussal…

Szerencsére tünetei egyáltalán nem voltak, és amint kinyíltak az uszodák kapui, Virth Balázs tanítványa már ugrott is a medencébe, hogy aztán a hétvégi Négy Nemzet versenyen száz pillangón kirukkoljon egy egyéni rekorddal!

„Nem akarok azon keseregni, hogy jelenleg éppen Tokióban lennénk, ha a koronavírus-járvány miatt nem halasztották volna el az olimpiát” nyilatkozta Kapás Boglárka.

„Annak viszont örülök, hogy hamar kiderült a verseny új időpontja, hiszen így tudjuk, mire és mikorra kell készülni, ráadásul nekünk, úszóknak nem jelent túl sok nehézséget az időpont, hiszen a szokott módon készülhetünk, a szokásos nyári csúcsforma-időzítés vár ránk ezúttal is.”

Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)
Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)

Hogy van időpont, az Hosszú Katinka szerint is jó, és rendkívül megnyugtató: ő aztán kiváltképp azon úszók közé tartozik, aki pontosan kiszámolja egy-egy nagyobb verseny előtt, mikor és mit kell csinálnia, mikor és hol kell lennie, mikor és hol kell tartania a felkészülésben. Azzal nem foglalkozik háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy nem 31, hanem 32 évesen kell rajtkőre lépnie pályafutása ötödik olimpiáján, azon pedig egyszerűen csak nevet, hogy akadnak, akik a halasztás egyik nagy vesztesének éppen őt tartják.

„Én már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, és az is maradok, bármi is lesz – fogalmazott, aztán üzent is a vészharangot kongatóknak, egyúttal arra kérte őket, később nyugodtan hangoztassák ezen véleményüket: – Most még ne, hiszen nincsenek versenyek, nem tudom megmutatni, hogy nem kell félteni engem, később már felerősödhetnek ezek a hangok, segíteni fogják a felkészülésemet.”

Milák Kristóf (Fotó: Tumbász Hédi)
Milák Kristóf (Fotó: Tumbász Hédi)

Ha már féltés: Milák Kristófot bizony nagyon féltettük (féltjük…?). Az egy évvel ezelőtt 200 pillangón a világot is meghökkentő, egészen káprázatos világcsúcsot úszó 20 éves klasszis ugyanis a járvány idején nemigen találta a helyét.

„Szeretném, ha nem csak az úszásról szólna az életem. Menedékeket keresek, olyanokat, amelyek kikapcsolnak. Igyekszem minél jobban elfelejteni az úszást és feltöltődni” – így szólt Selmeci Attila tanítványának május végi nyilatkozata, a szakemberek pedig okkal tették fel a kérdést: te jó ég, mi lesz ebből…?

Egyelőre úgy tűnik, Milák Kristófból még jobb úszó lesz.

Szurkolói szemmel pláne, de szakmai oldalról is már-már megmagyarázhatatlan, amit művel ez a fiú a medencében – a Négy Nemzet úszóversenyen hihetetlenül jó időeredményeket úszott, tulajdonképpen felkészületlenül.

„Ilyen vagyok, nagyon feldob minden versenyhelyzet – árulta el. – Ne nézzünk visszafelé, különben is, már rég feldolgozta mindenki, hogy az olimpiát elhalasztották egy évvel. Augusztusban jön három hét pihenő, akkor feltöltődöm, utána pedig: hajrá!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik