KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2020.07.27 09:06 Frissítve: 2020.07.27 09:23

Tokió 2020: Már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, s az is maradok, bármi lesz – Hosszú

Az olimpia kapcsán több döntő- és dobogóesélyes úszónk van, de van négy olyan, aki odaérhet a mezőny legelejére is. Ha nem halasztják el a játékokat, már zajlanának az úszóversenyek Tokióban.

Kapás Boglárka (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf, és persze a nyílt vizes Rasovszky Kristóf (vele keretes írásunkban foglalkozunk) – ők négyen a mi kvangdzsui világbajnokaink, s minthogy úszásban kiváltképp sokat jelent, illetve mutat, ki hogyan teljesít az olimpiát megelőző vb-ken, okkal gondoltuk, hogy ők lehetnek a mi tokiói (arany)esélyeseink.

És valójában még most is így gondoljuk, dacára annak, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztották.

És dacára annak, hogy mindannyian eltérő korúak, eltérő módon élték meg a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzetet, és az ezzel járó többhetes kihagyást.

Kapás Boglárka például úgy, hogy meg is fertőződött a vírussal…

JÖHET A MÁSODIK!

Női nyílt vízi úszó olimpiai bajnokunk már van Risztov Éva személyében (2012), Tokió hozhatja az újabb sikert: nincs vita arról, hogy Rasovszky Kristóf a 10 kilométeres távon egyértelműen az esélyesek közé tartozik.

„Szerintem jól kihasználtuk a kényszerszünetet, de azt nem tudom megmondani, mikor versenyezhetek újra nyílt vízen… – mondta a veszprémi fiú. – Még nem tudjuk, mi lesz később, mi dolgozunk, éspedig azért, hogy az a tokiói tíz kilométer olyan legyen, amilyennek lennie kell.”

Szerencsére tünetei egyáltalán nem voltak, és amint kinyíltak az uszodák kapui, Virth Balázs tanítványa már ugrott is a medencébe, hogy aztán a hétvégi Négy Nemzet versenyen száz pillangón kirukkoljon egy egyéni rekorddal!

„Nem akarok azon keseregni, hogy jelenleg éppen Tokióban lennénk, ha a koronavírus-járvány miatt nem halasztották volna el az olimpiát” nyilatkozta Kapás Boglárka.

„Annak viszont örülök, hogy hamar kiderült a verseny új időpontja, hiszen így tudjuk, mire és mikorra kell készülni, ráadásul nekünk, úszóknak nem jelent túl sok nehézséget az időpont, hiszen a szokott módon készülhetünk, a szokásos nyári csúcsforma-időzítés vár ránk ezúttal is.”

Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Hogy van időpont, az Hosszú Katinka szerint is jó, és rendkívül megnyugtató: ő aztán kiváltképp azon úszók közé tartozik, aki pontosan kiszámolja egy-egy nagyobb verseny előtt, mikor és mit kell csinálnia, mikor és hol kell lennie, mikor és hol kell tartania a felkészülésben. Azzal nem foglalkozik háromszoros olimpiai bajnokunk, hogy nem 31, hanem 32 évesen kell rajtkőre lépnie pályafutása ötödik olimpiáján, azon pedig egyszerűen csak nevet, hogy akadnak, akik a halasztás egyik nagy vesztesének éppen őt tartják.

„Én már háromszoros olimpiai bajnok vagyok, és az is maradok, bármi is lesz – fogalmazott, aztán üzent is a vészharangot kongatóknak, egyúttal arra kérte őket, később nyugodtan hangoztassák ezen véleményüket: – Most még ne, hiszen nincsenek versenyek, nem tudom megmutatni, hogy nem kell félteni engem, később már felerősödhetnek ezek a hangok, segíteni fogják a felkészülésemet.”

Milák Kristóf (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Ha már féltés: Milák Kristófot bizony nagyon féltettük (féltjük…?). Az egy évvel ezelőtt 200 pillangón a világot is meghökkentő, egészen káprázatos világcsúcsot úszó 20 éves klasszis ugyanis a járvány idején nemigen találta a helyét.

„Szeretném, ha nem csak az úszásról szólna az életem. Menedékeket keresek, olyanokat, amelyek kikapcsolnak. Igyekszem minél jobban elfelejteni az úszást és feltöltődni” – így szólt Selmeci Attila tanítványának május végi nyilatkozata, a szakemberek pedig okkal tették fel a kérdést: te jó ég, mi lesz ebből…?

Egyelőre úgy tűnik, Milák Kristófból még jobb úszó lesz.

Szurkolói szemmel pláne, de szakmai oldalról is már-már megmagyarázhatatlan, amit művel ez a fiú a medencében – a Négy Nemzet úszóversenyen hihetetlenül jó időeredményeket úszott, tulajdonképpen felkészületlenül.

„Ilyen vagyok, nagyon feldob minden versenyhelyzet – árulta el. – Ne nézzünk visszafelé, különben is, már rég feldolgozta mindenki, hogy az olimpiát elhalasztották egy évvel. Augusztusban jön három hét pihenő, akkor feltöltődöm, utána pedig: hajrá!”

SÓS CSABA: BERÚGTUK AZ AJTÓT

– Az olimpia elhalasztása kapcsán azt mondta, jósolni nem lehet, de Milák Kristóf esetében úgy érzi, jó lett volna, ha most van Tokió, mert biztosan behúzta volna a kétszáz pillangót.
– Igen, tényleg így nyilatkoztam – fogalmazott Sós Csaba szövetségi kapitány. – Akkor még csak annyit tudtam, hogy Milák tehetséges úszó, azt még nem, hogy zseni. Tudjuk, milyen felkészülés van mögötte, mondjuk ki: zömében pihenésből állt, ennek ellenére, hosszabb távokon is jól úszik, sorozatban is képes jól teljesíteni. Az ember el sem hiszi, amit lát! Újra kell írni a tankönyveket annak kapcsán, amiket Kristóf csinál – egyszerűen jó nézni őt.

– Az a meglátása viszont beigazolódni látszik, hogy a nagyon fiatalok közül lesz olyan, aki berobbanhat.
Bizony, és látjuk is a konkrét példát: Kós Hubert tizenhét éves, vagyis még erősödni, fejlődni fog, de már berobbant, és jövőre borítja majd a jelenleg fennálló viszonyokat négyszáz vegyesen.

– Még az évek óta kiváló eredményeket szállító Verrasztó Dávidnak is félnie kell?
Félnie senkinek sem kell, ráadásul Dávid jól dolgozik, őt azért nem lesz könnyű megverni. De Kós Hubert jövőre már tényező lesz, azt gondolom, négyszáz vegyesen ő lehet a második magyar úszó, pedig egyelőre Bernek Péter, Gyurta Gergely és Holló Balázs áll az útjában.

– Azt szokta mondani, az csak jó, hogy már itthon nagy a konkurencia egy-egy távon.
Hát persze, hiszen ez mindenkit még több munkára sarkall, és még motiváltabbá tesz.

– Mit gondol, vajon nagyon visszaesnek majd az időeredmények a leállás miatt?
Majd meglátjuk, úgy vélem, minél idősebb valaki, annál nehezebben, annál lassabban éri el újra a legjobb idejét – ők jobban megérzik a kihagyást.

– Mit lehet tudni a világ úszósportjáról, az ellenfelek felkészülési körülményeiről és lehetőségeiről?
Gyakorlatilag semmit. A Négy Nemzet versennyel mi üzentünk – berúgtuk az ajtót, várjuk, jöjjön más is velünk.

2020.08.12 10:00:58

Úszás KOVÁCS ERIKA

Cseh László, Kapás Boglárka, Bernek Péter és Olasz Anna szebbnél szebb tájakon jár.

2020.08.10 18:56:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Büszke vagyok rá, hogy az emberek nemcsak az úszásomra emlékeznek, hanem a saját érzéseikre is.”

2020.08.01 19:24:20

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Csakhogy Tusup itt van. És attól, hogy ő továbbra sem nagyon tud mit kezdeni magával és a helyzetével, nekünk mégis kellene kezdeni vele valamit. A kollégáknak, az ellenfeleknek, akár ellenségeknek, a magyar úszásnak és sportnak.

2020.07.31 22:05:43

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szeretem, ha a „jobb” győz, ha a verseny nem úgy kezdődik, hogy a másik tudását el kell rontanom, ha nem bírói ítéleten múlik (múlhat) a dolog, ha az eredmény elfogult hevülések nélkül is könnyebben kalkulálható.