Shane Tusup: Egy igazi edzőnek ezt kell tennie

Vágólapra másolva!
2017.11.28. 00:44
null
Shane Tusup ismét furcsa módon adta a világ tudtára, hogy nem ért egyet valamivel (Fotó: Koncz György)
Shane Tusup megbántotta viselkedésével felesége, Hosszú Katinka nevelőedzőjét: Pass Ferenc úgy véli, az amerikai tréner viselkedése túlmegy a határon – Tusup álláspontja: csak a sportolóit védte. 

 

 

Vasárnap történt valami – újra.

És újfent nem túl szép, pedig úgy hittük, abban bíztunk, hogy az elmúlt másfél év botrányokkal tarkított időszaka után végre jön a nyugalom. Nem jött…

NEM ÉRKEZETT HIVATALOS BEJELENTÉS
Batházi Tamás, a Magyar Úszószövetség
főtitkára: – A Magyar Úszószövetséghez nem érkezett hivatalos bejelentés annak kapcsán, mi is történt a bajai Halászlé-kupán, ennek hiányában pedig a MÚSZ sem állást nem tud foglalni, sem vizsgálatot nem tud lefolytatni az ügyben.

A hétvégén Baján tartották meg a Halászlé-kupát, ezt a fiatalok számára kiírt viadalt hosszú ideje Pass Ferenc szervezi. Az edző, aki a kétezres években Hosszú Katinkát terelgette, aki mellett (mellől) a ma már háromszoros olimpiai bajnok úszónő első nagy nemzetközi sikerét aratta: a 2008-as eindhoveni Európa-bajnokságon 400 vegyesen ezüstöt szerzett. Aztán Hosszú Katinka azon a nyáron az Egyesült Államokba költözött: jött Dave Salo edző, az első világbajnoki cím 2009-ben, és jött Shane Tusup, aki előbb Katinka kedvese lett, 2012-től pedig már az uszodában is együtt dolgoztak.

Nos, vasárnap, azon a bizonyos Halászlé-kupán, történt valami: a verseny utolsó futamában, a vegyes váltók küzdelmében öt csapat indult – négy a rajtjelre a vízbe is ugrott, az Iron Aquatics versenyzője viszont csak 2-3 másodperccel később indult el.

Ilyesmi azért előfordul a gyerekversenyeken, ami viszont utána következett, kevésbé érthető. Hogy mi is történt pontosan, nehezen rekonstruálható, akadnak olyanok (többségben), akik Pass Ferenc igazát támasztották alá, és akadnak (jóval kevesebben), akik úgy nyilatkoztak, nem történt semmi különös a bajai uszodában.

„Huszonhat éve vagyok úszóedző, tizenöt éve szervezek versenyeket. Voltak problémáim versenyzőkkel, követtem el hibákat, volt konfliktusom edzőkkel és nézőkkel. Minden vélt vagy valós sérelmet kulturáltan és normális emberi hangnemben kezelni tudtam a kollégáimmal karöltve. Az, ami ma történt, túlmegy minden határon – fogalmazott Facebook-oldalán az eset után még vasárnap Pass Ferenc, majd hogy mindenki értse, leírta, hogy az Iron Aquatics versenyzője késve indult el a rajtjelre: – A csapat világhírű vezetőedzője ezt követően kivetkőzve önmagából, minden erkölcsi gátat áthágva, ismételten tanúbizonyságot tett magas intelligenciájáról. Mindkét középső ujját a magasba tartva, »Thank you« (köszönöm), majd később »Fuck you, Mr. Pass« (B…a meg, Mr. Pass!) felkiáltásokkal kommentálta végig a futamot. Sajnálom, hogy ezt többeknek végig kellett nézni.”

Az eset még akkor is kiverte a biztosítékot, ha néhányan azt mondják, nem történt semmi különös – és leginkább azért, mert nem ez az első eset, hogy Shane Tusup furcsán viselkedik. Megkerestük az Iron Aquatics csapatát, hiszen a hétfői nap során vártunk valamiféle reagálást. Estére teljesült a kívánságunk: Shane Tusup is a Facebook-on írta le, az ő olvasatában mi is történt vasárnap Baján – a megszólalását az Iron-váltó tagjainak címezte:

„Kedves lányok! Az utolsó számhoz érkeztünk, és ti mindent bele akartatok adni. (…) Ahogy én és a helyszínen szurkoló szülők legnagyobb része látta, rosszul rajtoltatták el a mezőnyt. Van egy íratlan szabály az úszásban: miután minden úszó mozdulatlanul áll a rajtkövön, és elhangzik a »Felkészülni!« vezényszó, a startbíró az emberi szervezet számára legideálisabb kettő–öt másodperces időszak között indítja el a futamot. Ezúttal viszont pillanatokkal a felhívás után elrajtoltatták az úszókat. (…) Biztos voltam benne, (…) hogy a fair verseny biztosítása érdekében vissza fogják lőni a futamot. (…) Amikor úgy éreztem, hogy a versenyzőimmel sportszerűtlen módon jártak el, reagáltam. Megtettem, és meg fogom tenni bármikor, amikor így érzem. Talán a pillanat hevében nem a legmegfelelőbben reagáltam, de ismertek. Más profi sportágak vezetőedzőitől tanultam a szakmát, akik sohasem hátrálnak meg, és bárkivel szembeszállnak, ha megsértik a csapatukat. Igen, kiálltam, és megpróbáltam megvédeni a sportolóimat. (…) Egy igazi edzőnek ezt kell tennie. ”

Hogy az Iron Aquatics leányzói örültek Tusup sorainak, ahhoz kétség sem férhet, gyanítjuk, Pass Ferenc nem volt boldog kollégája megnyilvánulásától – a bocsánatkéréstől messze van ugyanis Tusup Facebook-bejegyzése. (Pass Ferenc edzőt kerestük, ám lapzártánkig nem értük el.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik