Rp. úszó-vb: Hosszú a harmadik napon sem maradt arany nélkül

Vágólapra másolva!
2016.12.09. 00:21
null
Hosszú Katinka a windsori rövid pályás vb harmadik napján sem maradt aranyérem nélkül (Fotó: MTI)
A windsori rövid pályás úszó-világbajnokság harmadik versenynapjának esti programjában két döntőben is úszott Hosszú Katinka, aki a 200 m hát fináléjában magabiztos teljesítménnyel, nagy fölénnyel győzött, és megszerezte a negyedik aranyérmét a vb-n. A 800 m gyorson már nem különösebben erőltette meg magát, nyolcadik lett. Három másik úszónk indult az elődöntőkben Hosszún kívül, de egyikük sem jutott döntőbe, csak Hosszú Katinka, aki a legjobb idővel kvalifikálta magát a 100 m vegyes fináléjába. Verrasztó Evelyn (100 m vegyes) a 13., Földházi Dávid (100 m vegyes) a 15., Lobanovszkij Maxim (50 m gyors) a 11. lett.


A 4. NAP PROGRAMJA
péntek, 15.15: előfutamok (Tv: M4 Sport): Férfi 4x50 m gyorsváltó (Magyarország), női 50 m hát (Hosszú Katinka), férfi 50 m pillangó, női 400 m gyors (Hosszú Katinka, Késely Ajna), női 100 m mell, férfi 4x200 m gyorsváltó (magyar válogatott)
szombat, 0.30: elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport): Férfi 4x50 m gyorsváltó, női 50 m pillangó, férfi 100 m vegyes, női 100 m vegyes (Hosszú Katinka), férfi 50 m pillangó, női 400 m gyors, férfi 50 m gyors, női 50 m hát, férfi 50 m hát, női 100 m mell, férfi 4x200 m gyorsváltó
Női 200 m hát döntő

Hosszú Katinka a második idővel jutott a döntőbe, így az ötös pályát kapta. Az első ötven méter után Hosszú három tizeddel vezetett a brit Kathleen Dawson előtt. Száz méternél egy másodpercre hízott az előny, és a többiek erősen lemaradtak. Végül már csak a saját világcsúcsával versenyzett, mert a riválisok nem voltak veszélyesek rá. Az utolsó hosszon az ukrán Zevina még valamennyire feljött, de ezzel sem tudta megszorítani. Hosszú Katinka világbajnok!

Hosszú a tizedik rövid pályás világbajnoki aranyérmét szerezte, továbbá a 18. érmet – így immár a hölgyek között is egyedül listavezető az ezt számon tartó örökranglistán.

Női 200 m hát
1. Hosszú Katinka (Magyarország) 2:00.79

2. Darina Zevina (Ukrajna) 2:02.25
3. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:02.65

Női 800 m gyors döntő

Ebben a számban is indult Hosszú Katinka, aki itt nem volt esélyes. Az amerikai Smith és Twichell elhúzott a mezőnytől, és különversenyt vívtak az aranyért. Féltávnál Hosszú a 7. helyen fordult, és alighanem elengedte ezt a versenyt. Smith és Twichell tovább küzdött egymással, és a többieknek csak a harmadik hely lehetősége kínált reményt. Aztán az utolsó hosszon Leah Smith előnyt szerzett, és nyert. A második Twichell, a harmadik Melverton lett. Hosszú a nyolcadik helyen ért célba (8:36.76).

Női 800 m gyors
1. Leah Smith (Egyesült Államok) 8:10.17
2. Ashley Twichell (Egyesült Államok) 8:11.95
3. Kiah Melverton (Ausztrália) 8:16.51
...8. Hosszú Katinka (Magyarország) 8:36.76

„Úgy gondolom, eddig elég jól sikerült a világbajnokság, bár vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, ám ez törvényszerű, amikor ennyi számot úszik az ember – nyilatkozta Hosszú Katinka a hazai úszószövetségnek. – A mai nyolcszáz gyors például nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de sajnos az előző szám után nem tudtam rendesen levezetni, és ez visszaütött. Viszont most jön végre egy kis pihenő. A kétszáz hát aranyérmének örülök, igazából most ennyi is elég volt, a száz vegyes pedig jól sikerült, kíváncsi vagyok, holnap mire leszek képes ebben a számban, mert este nekem ez lesz az első a programban."

Férfi 100 m pillangó döntő

Chad le Clos haladt a leggyorsabban a mezőny előtt, világcsúcsrészidőn belül volt az utolsó hosszon, és megcsinálta! Leiskolázta a mezőnyt a dél-afrikai, az ideje szenzációs: 48.08. A windsori világbajnokságon ez volt az első, egyéni számban elért világrekord. Második az amerikai Shields, a harmadik az ausztrál Morgan lett.

Férfi 100 m pillangó
1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 48.08 – világcsúcs

2. Tom Shields (Egyesült Államok) 49.04
3. David Morgan (Ausztrália) 49.31

Vegyes csapatok 4x50 m vegyes váltója

A japánok indultak meg a legjobban, csakhogy a brazilok átvették a vezetést, de hiába tűntek győztesnek, az amerikai Michael Chadwick szenzációs hajrával megnyerte a versenyt a csapatának.

Vegyes csapatok 4x50 m vegyes váltója
1. Egyesült Államok 1:37.22 – világbajnoki csúcs
2. Brazília 1:37.74
3. Japán 1:38.45

Férfi 50 m mell elődöntők

A legjobb időt az új Ázsia-rekordot felállító japán Koga Dzsunja érte el 22.81-gyel.

Női 100 m vegyes elődöntők

Az első futamban úszott Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka is. Hosszú simán vezetett fél távnál, Verrasztó lemaradt, csak a 8. helyen fordult. A gyorsúszásnál már látszott, hogy Hosszú Katinka simán nyeri a futamot. Könnyedén úszott nagy időt (57.53), így jutott tovább. Verrasztó Evelyn idei legjobbját érte el ebben a számban (1:00.59), ami a futam 7. helyére volt elég, míg összesítésben a 13. pozícióra. Összesítésben is Hosszúé volt a legjobb eredmény, így bizakodva várhatjuk a holnapi döntőt.

Férfi 50 m gyors elődöntők

Lobanovszkij Maxim az első futamban a második pályán ugrott vízbe. Egyetlen nagy vízfüggöny volt a mezőny, végül Lobanovszkij 21.52-vel csapott a célba, ezzel 5. lett, összesítésben pedig 11., 8 századmásodperccel maradt le a döntőről. A legjobb időt az orosz Vlagyimir Morozov érte el, 21.05-tel.

„Megint a forduló... – kesergett Lobanovszkij Maxim. – Nem rúgtam el magam eléggé, túl hamar jöttem fel a víz alól, beleütköztem a hullámba, ez pont elég volt ahhoz, hogy picit lelassuljak... Ebben a számban ennyin múlik. Nagyon dühös vagyok, a váltóban első emberként 21.41-et úsztam, azzal most döntős lehettem volna..."

Férfi 100 m vegyes elődöntők

Földházi Dávid a második futamba kapott besorolást, ott pedig az egyes pályán úszott. A terve az volt, hogy megjavítja a magyar csúcsot. Remekül tartotta magát sokáig, de a végén csak nyolcadik lett és a rekorddöntés sem sikerült. 53.61-gyel a 15. helyen végzett. A legjobb idővel a japán Szeto Daija jutott a döntőbe.

„Sajnálom, mert semmi olyat nem éreztem közben, hogy ez gyengébb lenne, mint a délelőtti úszás – idézi a Magyar Úszószövetség Földházi Dávidot. – Körülbelül minden úgy sikerült, ahogy terveztem, azt gondoltam, gyorsabb vagyok, mint délelőtt. Lehet, hogy a hullámok miatt lett ilyen az idő, de az előfutamban is a szélén úsztam, azaz erre nem fognám semmiképpen. Ez most így sikerült, azonban nem vagyok elkedvetlenedve, megyek tovább."

Női 50 m pillangó elődöntők

Ahogy arra számítani is lehetett, az amerikai Kelsi Worrell úszta a legjobb időt (25.18), így ő rajtolhat majd a döntőben a négyes pályáról.

Női 100 m gyors döntő

Óriási iramban indultak meg a résztvevők, a holland Kromowidjojo úszott legelöl, előnyét egészen az utolsó 5 méterig tartotta, de ott egy kicsivel, egy tizeddel lemaradt az ausztrál Elmslie mögött. A hazaiak nagy örömére a kanadai Oleksiak jött be harmadiknak.

Női 100 m gyors
1. Brittany Elmslie (Ausztrália) 51.81
2. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 51.92
3. Penny Oleksiak (Kanada) 52.01

Férfi 200 m mell döntő

A nagy esélyes Koch gyorsan az élre állt, de nagyon ragadt rá a brit Willis is. Fél távnál négy tizedmásodperc előnye volt a németnek. Az utolsó ötvenre egy testhossz előnnyel fordult Koch, és úgy tűnt, nem lehet befogni. Így is történt, ő szerezte meg a világbajnoki címet, második Willis, harmadik az orosz Dorinov lett.

Férfi 200 m mell
1. Marco Koch (Németország) 2:01.21 – világbajnoki csúcs
2. Andrew Willis (Nagy-Britannia) 2:02.71
3. Mihail Dorinov (Oroszország) 2:03.09

ELŐZMÉNYEK

Hosszú Katinka 100 méter vegyesen elődöntőbe, míg 200 méter háton rögtön döntőbe jutott a kanadai Windsorban zajló rövid pályás úszó-világbajnokság harmadik versenynapján – előbbi számban Verrasztó Evelyn is elődöntős lett. Földházi Dávid 100 méter vegyesen a 13. helyen lépett tovább az elődöntőbe, akárcsak 50 méter gyorson Lobanovszkij Maxim, aki holtversenyben a 9. legjobb időt érte el a selejtező során.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik