Rp. úszó Eb: Hosszú és Jakabos nagy fölénnyel döntős

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 13:47
null
Hosszú Katinka a legjobb idővel döntős 400 vegyesen a glasgow-i Európa-bajnokságon (Fotó: Török Attila, archív)
A glasgow-i rövid pályás úszó Európa-bajnokság első napján Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna óriási fölénnyel jutott döntőbe 400 méter vegyesen, és ugyancsak készülhet az esti finálékra 400 méter gyorson Holló Balázs, 200 méter háton Telegdy Ádám, valamint a férfi 4x50 méteres gyorsváltó.   

 

A magyarok közül elsőként 100 méter pillangón Takács Krisztián ugrott medencébe, Cseh László távollétében 33 évével a küldöttség, egyben az egész kontinensviadal korelnöke, 53.30 másodperces idejével futamában a hetedik, összesítésben a 47. helyen zárt. Őt Szabó Szebasztián követte, az idei világkupa-sorozatban remeklő úszó 51.40-nel csak a 19. lett, ezzel lemaradt az elődöntőről.

„Szerettem volna továbbjutni, csalódott vagyok, hiszen az egész évem elég jó volt, de most, amikor kellett volna, nem sikerült. Nem akarok kifogásokat keresni, de kicsit kezdek beteg is lenni. Az ötvenre szeretném összeszedni magam” – nyilatkozta az MTI-nek az idén honosított Szabó, aki hozzátette, nagyon szeretné megszerezni válogatott színekben is az első érmét.

Női 50 méter mellen a 17 éves Békési Eszter 32.39 mp-es egyéni csúccsal a 43. lett, őt egy hellyel előzte meg Bordás Beatrix, aki 32.18-cal ugyancsak pályafutása legjobbját úszta 25 méteres medencében. A férfiaknál ugyanebben a számban Horváth Dávid 27.55-tel a 31. helyen végzett.

Női 400 méter vegyesen négy magyar volt érdekelt, Hosszú Katinka címvédőként Jakabos Zsuzsannával és a 17 éves Szabó-Feltóthy Eszterrel egy futamban indult. A háromszoros olimpiai bajnok és kortársa gyorsan ellépett a mezőnytől és könnyedén vitték el az első és második helyet 4:26.75-tel és 4:27.87-tel – előbbi hat, utóbbi öt másodperccel a harmadik előtt –, míg a magyar tinédzser 4:39.27-es egyéni csúccsal a 14. lett élete első felnőttvilágversenyén. Kapás Boglárka a második előfutamban 4:35.41-gyel összesítésben hatodikként végzett, de mivel a szabályok szerint egy nemzetből csak ketten lehetnek ott a döntőben, ő nem lesz tagja az esti finálénak.

„Ez az idei legjobb időm, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyors lesz. Persze azért erősen kellett úszni így, hogy négyen voltunk magyarok. Remélem, hogy maradt bennem azért estére is” – mondta Jakabos. Hosszú majd a döntőt követően értékel.

Férfi 400 méter gyorson először Kalmár Ákos és az augusztusi budapesti junior-világbajnokságon aranyérmes Zombori Gábor ugrott medencébe, előbbi 3:46.06-al a 25., utóbbi 3:45.14-es egyéni csúccsal a 20. lett. Őket Holló Balázs követte, a két évvel ezelőtti, Indianapolisban rendezett junior-világbajnokságon ebben a számban ezüstérmes versenyző 3:40.01 perces új egyéni rekorddal az ötödik helyen bekerült a fináléba.

„Az előttem lévő futamok alatt láttam, hogy reális lehet a döntő. Próbáltam minél előrébb lenni, figyeltem a mellettem úszó Danas Rapsyst. Este szeretnék negyven alá bekerülni és ha lehet, még előrébb végezni” – nyilatkozta a 20 éves sportoló.

Férfi 200 méter háton elsőként Szentes Bence ugrott vízbe, 2:00.34-es idejével a 34. lett. A második futamban Telegdy Ádám következett, a nyári kvangdzsui nagymedencés világbajnokságon hetedik versenyző 1:51.20 perccel harmadiknak érintette a falat és összesítésben a hatodik idővel jutott döntőbe. Bernek Péter – aki ebben a számban 2012-ben és 2013-ban ezüstérmes volt – 1:53.97-tel a 18. lett.

„A delfinezésem magamhoz képest javult, de a többiekhez képest még mindig gyengébb, az olimpiáig nagyon sok idő van, addig amennyit lehet, beleteszek ebbe. Nagyon szeretnék jól úszni, de nem tudtam akkor motivációval vízbe ugrani, mint a nyári világbajnokságon, este azonban szeretnék még jobban teljesíteni” – mondta Telegdy.

A Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Szabó Szebasztián összeállítású 4x50 méteres férfi gyorsváltó 1:25.75 perces idővel az ötödik helyen került a döntőbe.

A szerda délelőtti program zárásaként női 800 méter gyorson Késely Ajna volt érdekelt, a 18 éves versenyző eddigi legjobb rövidpályás eredményét (8:21.25) alaposan megjavítva, 8:13.66 perccel a második helyen jutott a csütörtöki fináléba.

„Keveset úsztam ezt a számot rövidpályán, számítottam is erre az időre, mert jó formában éreztem magamat, persze ez még mindig nem a nyári időszak. Amit lehetett, kihoztuk magunkból, és remélem, a döntő még jobb lesz. A végén pluszenergiát adott, hogy közel voltam Simona Quadarellához, de nem akartam ellőni a puskaport” – összegzett Késely Ajna.

Az esti program magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik