Rövid pályás úszó ob: Hosszú 350-nél megállt 400-on, így is 16 arannyal zárt

Vágólapra másolva!
2014.11.08. 18:45
null
Hosszú 16 aranyérmet szerzett az ob-n (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Hosszú Katinka végül is egy „hibaponttal" hozta a százhalombattai rövid pályás országos bajnokságot, hiszen a záró napon mind az öt számot megnyerte, így 16 bajnoki címet szerzett a 17 egyéni számban, plusz egyet a vegyes váltóban is. Igaz, délelőtt csaknem végzetes bakit követett el, amikor a 400 gyors előfutamában megállt 350 méternél...

Hosszú Katinka nagy menetelése egy banális hibán hasalt el kis híján: a délelőtti előfutamok során ugyanis elszámolta a hosszokat – nem csoda, gyakorlatilag megállás nélkül úszott –, és 350 méternél megállt. Egyébként kevés híja magával rántotta Novoszáth Melindát, aki ugyan haladt volna tovább, de visszatért a falhoz – a két versenyző aztán Katinka edzőjének, Shane Tusupnak a kurjongatására nekilendült, és végül épphogy becsusszant a fináléba a 7. és 8. helyen.

Katinka aztán délután ezt idei legjobb idejével kompenzálta, amivel megerősítette második helyét a világranglistán 400 gyorson. Miután a többi számban is nyert (plusz a váltóban is), joggal mondhatta a 800 gyors ezüstérmére utalva: „A mostani időből látszik, hogy a tegnapi 800 csak a fejről szólt. Hogy ilyen sorozat mellett a 400-on megjavítsam a legjobbamat, mutatja, hogy az erővel nincs gond, de néha vannak apróbb mentális hullámvölgyek." A 16 (17) arany és az egy ezüst szép produkció, de Katinka emiatt nem ünnepel. „Ez a bajnokság kizárólag a felkészülésről szólt, például ma reggel is hatkor kezdtünk a tornateremben – Kiss Laci bácsi intézte, a helyi munkatárs nem kis örömére... Szakmailag jól sikerült ez a három nap, holnap pedig alighanem pihenek egyet."

A férfiaknál a harmadik nap hozta az első duplázást, az egyre figyelemre méltóbb formát mutató Bernek Péter a 200 gyors után– melyen 3 századdal előzte meg Kozma Dominikot – az eseményt záró 1500 gyorsat is megnyerte. Verrasztó Dávid 400 vegyesen remekelt: jelenleg 3. helyen áll a világranglistán Dubajban mért idejével, most pedig nagyon közel került ahhoz az eredményéhez, amelyet még az Eb-ről hozott csúcsformájában ért el augusztus végén – ez biztató egy hónappal a vb-rajt előtt.

A nap végén néhány vidámabb pillanat következett, a férfi gyorsváltó rajtja előtti pillanatokban ugyanis elromlott az időmérő, mire a hangszórókból szinte azonnal felharsant Zámbó Jimmy „Egyszer megjavulok én" című száma, ami miatt a rajtkövek irányából meglehetősen epés megjegyzéseket küldtek az úszók a zenepultot kezelő Petrov Iván felé... Az óra aztán valóban megjavult – és „jól tette", hiszen a gyorsváltót nyerő dunaújvárosi kvartett a bajnokság első és egyetlen felnőtt országos csúcsát állította fel.

Ami a további csúcsokat illeti, a fiatalok ismét nagyot alakítottak, hiszen délelőtt 14, délután újabb 5 korosztályos rekord dőlt meg, a három nap alatt összesen 54 évjáratos csúcsot állítottak fel (és ebből már a Jövő bajnokai programban szereplő ifjak is kivették a részüket).

Kiss László szövetségi kapitány nem véletlenül értékelt elégedetten: „Hetedszer rendeztük meg Százhalombattán a rövid pályás országos bajnokságot, és létszámában és minőségében ismét minden idők legjobbjának ítélem az ideit. Óriási versenyeket láttunk, kitűnő eredményekkel, a rengeteg évjáratos csúcs mutatja, nagyon sok tehetségünk van. A válogatottak számára most következik az igazi csúcsforma kialakítása, a jövő héttől szinte mindenki edzőtáborba vonul, így itt, Battán, továbbá Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Balatonfűzfőn készülnek a legjobbjaink, hogy aztán Dohában folytatódjék a nagy sorozat, hiszen szeretnénk teljessé tenni a Grand Slamet, azaz aranyakat hozni a rövid pályás világbajnokságról is, ahogy eddig sikerült a junior Eb-ről, az ifjúsági olimpiáról és a felnőtt Európa-bajnokságról."

A több jó eredmény miatt a szokásosnál is hosszabb időt vesz igénybe a Dohába utazók névsorának véglegesítése – Kiss László alighanem csak kedden hirdeti ki a vb-csapatot.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, A BAJNOKOK
FÉRFIAK

50m hát: Nagy Péter (Vasas) 24.85
100m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC) 52.51
200m gyors: Bernek Péter (válogatott) 1:44.10
400m vegyes: Verrasztó Dávid (Jövő SC-Veolia) 4:03.11
1500m gyors: Bernek Péter (válogatott) 14:46.18
4x50m gyorsváltó: Dunaferr 1:28.99 – új országos csúcs
(Takács Krisztián, Sincki Ádám, Gyárfás Bence, Balog Gábor)

NŐK
50m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 26.70
100m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 58.07
200m pillangó: Hosszú Katinka (Vasas) 2:05.85
400m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 4:00.33
400m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 4:30.97
4x50m vegyesváltó: Vasas 1:53.55
(Kovács Nikolett, Ferenczi Fanni, Hosszú Katinka, Márka Adrienn)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik