Rövid pályás úszó Eb: Hosszú és Bernek is aranyérmes!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.02. 17:03
null
Hosszú Katinka Netanyában is gyorsan begyűjtötte első aranyát (Fotók: AFP)
A várakozásoknak megfelelően Hosszú Katinka óriási fölénnyel nyerte meg a női 400 m vegyest a netanyai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon, délelőtti világcsúcsától kevéssel maradt el. A másodikként célba érő Jakabos Zsuzsannát kizárták. Férfi 400 méter gyorson Bernek Péter ért elsőként célba, és lett aranyérmes.

 

• HOSSZÚ KATINKA ARANYÉRMES 400 VEGYESEN, JAKABOS ZSUZSANNÁT A 2. HELY UTÁN KIZÁRTÁK
• BERNEK PÉTER VISSZAVERTE PAUL BIEDERMANN TÁMADÁSÁT, ÉS SZINTÉN ARANYÉRMES
• CSEH LÁSZLÓ REMEK FORMÁBAN, BEJUTOTT A 100 PILLANGÓ DÖNTŐJÉBE
• FÖLDHÁZI DÁVID ÉS A FÉRFI GYORSVÁLTÓ IS HATODIK

HOSSZÚ-ARANY, JAKABOST KIZÁRTÁK. A délelőtti világcsúcs után Hosszú Katinka délután is erősen kezdett női 400 m vegyesen, már pillangón is csak a német Franziska Hentke tartotta vele a tempót. Százötven méternél már három hossznyi volt Hosszú előnye, miközben Jakabos Zsuzsanna feljött a második helyre.

Féltávnál Hosszú másfél másodperccel volt a világcsúcsrészidőn belül, már ekkor kétség sem fért a győzelméhez. Jakabos mellről a 3. helyen fordult a gyorsra, a záró úszásnemben visszavette a második helyet, s másodikként csapott célba (4:26.36), ám a futam után kizárták.

Hosszú több mint félmedencényi előnnyel úszott, csak a világcsúccsal versenyzett, ám 29 századdal elmaradt délelőtti idejétől, 4:19.75-tel érte el a falat.

„Jobban esett az úszás, mint reggel. A célba érésnél nem fájt annyira. Mint korábban is mondtam, egy forduló rosszabb, és már más az idő. Nagy dolognak tartom, hogy egy napon belül kétszer is 4:20 alá kerültem. Hogy próbálom-e bármikor visszafogni magamat? Nem. Mindig próbálom feszegetni a határaimat. Ha délelőtt nem úsztam volna ki magamat teljesen, lehet, hogy arra a világcsúcsra nem lett volna több esélyem. Több vetélytársam is mondta, hogy tisztel azért, amit csinálok, de hogy pontosan mit gondolnak róla, azt nem tudom megmondani” – válaszolt az M4 Sport kérdéseire Hosszú a nap végén.

„Most jöttem ki a vízből, nem tudom, miért zártak ki. Nem úsztam háromszázötven métert, és szerintem nem csináltam semmi szabálytalant, amitől gyorsabban úsztam volna” – mondta az M4 Sportnak Jakabos, aki elégedett volt a teljesítményével. Utóbb az úszószövetség Facebook-oldalának tájékoztatása alapján kiderült: Jakabos a mellúszófordulót követően három tempót delfinezett (kettőt lehet), emiatt zárták ki. Mivel kizárólag a bírók szava döntött, visszanézés a szabályok szerint nem volt lehetséges, óvni sem volt érdemes.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NETANYA
NŐI 400 M VEGYES, DÖNTŐ

1. HOSSZÚ KATINKA
4:19.75 p.
2. Hannah Miley (brit) + 7.12 mp. hátrány
3. Lara Grangeon (francia) + 7.56
Jakabos Zsuzsannát kizárták.

Hosszú 100 méter háton is vízbe csobbant a középdöntőben, és egyedüliként úszott 57 mp-en belül (56.49), és jutott az első helyen a fináléba.

Bernek Péter újra megmutatta erejét az úszóvilágnak
Bernek Péter újra megmutatta erejét az úszóvilágnak

BERNEK IS ELSŐ! Hosszúék után közvetlenül jött a férfi 400 gyors, és újabb magyar arany: Bernek Péter nagy csatában győzte le a német Paul Biedermannt. A magyar rövid pályás világbajnok 200 méterig a második helyen állt a lengyel Wojciech Wojdak mögött, ám aztán átvette a vezetést. A hajrában Biedermann nagyon erősen jött fel a középmezőnyből, ám elsőként – akárcsak egy éve Dohában – Bernek érte el a célt.

„Végig láttam Wojdakot, és kontrolláltam a futamot, még akkor is, amikor a nagy öreg, Biedermann feljött a végén. Az időm is csak egy másodperccel marad el a tavalyitól, ez jó jel úgy, hogy edzésből jöttünk és az olimpiát szem előtt tartva is. Remélem, tudom még bővíteni az éremkollekciómat. Biedermann nagy klasszis, kétszázon még nagyobbat fogunk csatázni” – nyilatkozta Bernek az M4 Sportnak.

FÉRFI 400 M GYORS, DÖNTŐ
1. BERNEK PÉTER
3:35.46
2. Paul Biedermann (német) + 0.50
3. Gabriele Detti (olasz) + 1.76

CSEH REMEK FORMÁBAN. A 30. születésnapját holnap ünneplő Cseh László könnyedén jutott be a 100 m pillangó döntőjébe. Cseh közel úszott délelőtti országos csúcsához (49.93), de ezúttal nem jutott 50 mp alá (50.10), ám így is megnyerte időfutamát, és az olasz Matteo Rivolta mögött a második legjobb idő fűződik a nevéhez.

„A reggeli úszást könnyebbnek éreztem, de összességében elégedett vagyok. Holnap a döntőben legalább egy másodperccel jobbat kell jönnöm” – mondta Cseh az M4 Sportnak.

FÖLDHÁZI A HATODIK. A férfi 200 m hát fináléjában Földházi Dávidért szoríthattunk, a magyar úszó együtt úszott a mezőnnyel, igaz, Radoslaw Kawecki megszorítására senkinek sem volt esélye. Földházi 1:51.61-gyel a hatodik lett.

FÉRFI 200 M HÁT, DÖNTŐ
1. Radoslaw Kawecki (lengyel) 1:48.33
2. Jakov Jan Tumarkin (izraeli) + 1.51
2. Simone Sabbioni (olasz) + 2.42

6. Földházi Dávid
+ 3.28

A női 50 m mell középdöntőjében Sebestyén Dalma 31.17-tel futamában a 8. lett, az M4 Sportnak elmondta, örült, hogy továbbjutott a selejtezőből, élvezte a délutáni úszást. Összesítésben a 15. helyen végzett.

A nap záró száma a férfi 50 m gyorsúszás váltója volt, amelyben a mieink jól teljesítettek, a Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk összeállítású négyes országos rekordot úszott, amellyel a hatodik helyen végzett. Az aranyat az oroszok szerezték meg az olaszok és a fehéroroszok előtt.

FÉRFI 4x50 M GYORSVÁLTÓ
1. Oroszország (Jevgenyij Szedov, Andrej Arbuzov, Alekszandr Kljukin, Nyikita Konovaljov) 1:23.49
2. Olaszország (Federico Bocchia, Marco Orsi, Giuseppe Guttuso, Filippo Magnini) + 0.95
3. Fehéroroszország (Jauhen Csurkin, Anton Latykin, Viktar Sztaszelovics, Artyom Macsekin) + 1.52
...
6. Magyarország
(Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim, Lavotha Oszkár, Mészáros Márk) + 1.90

NŐI 50 M MELL
1. Jenna Laukkanen (finn) 29.71
2. Fanny Lecluyse (belga) + 0.13
3. Natalja Ivanejeva (orosz) + 0.29

FÉRFI 50 M MELL
1. Damir Dugonjic (szlovén) 26.20
2. Adam Peaty (brit) + 0.01
3. Oleg Kosztyin (orosz) + 0.15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik