MTI/M. D. 2019.08.04 10:09 Frissítve: 2019.08.04 11:18

Nyílt vízi úszó-vk: Rasovszky újabb aranyával történelmet írt

Rasovszky Kristóf arany-, Olasz Anna bronzérmet szerzett a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának kanadai versenyén.

 

Rasovszky Kristóf újabb aranyérmet nyert Kanadában (Fotó: Derencsényi István, archív)

 

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA honlapjának beszámolója szerint a Lac-Mégantic városában megrendezett 10 kilométeres viadalon a 22 éves Rasovszky szoros csatában, kevesebb mint két másodperccel előbb csapott célba, mint a második olasz Dario Verani.

A kvangdzsui világbajnokság 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky – aki a szakág történetének első vb-aranyát nyerte – sorozatban a harmadik, pályafutása során már a hetedik világkupa-viadalán diadalmaskodott. Azzal, hogy a mostani kiírásban a versenyek felét ő nyerte, jelentős az előnye az összetettben, amire szüksége is van, hiszen elmondta, hogy a szeptember 7-én Tajvanban sorra kerülő állomáson nem tud részt venni.

A Magyar Úszószövetség a Facebook-oldalán hozzáteszi, Rasovszky az első úszó a világkupák történelmében, aki egy nyár alatt megnyerte mindkét „hideg vizes” kanadai viadalt, továbbá 2012 óta ő az első férfiversenyző, aki három egymást követő vk-futamon diadalmaskodott.

„Rendben ment minden, eléggé hullámos volt a víz, amivel nagy baj nincs is, ilyen a mi sportágunk – idézi a szövetség hivatalos honlapja a friss világbajnok Rasovszky Kristófot. Próbáltam volna hátul menni, de két kilométer után éreztem, ez nem az én taktikám, nem tudom, mi történik elöl, és ez zavart, úgyhogy gyorsan felegerésztem magam az élbolyba, a második helyre. Aztán amikor hat kilométernél frissítettem, utána hirtelen az élen találtam magam, és innentől nem akartam ezt a pozíciót feladni. Az utolsó egy kilométert kellett igazán megnyomni, mert az egyetlen bójás forduló a végén nagyjából 150 méterrel a cél előtt van, és tudtam, ha ott elsőnek tudok fordulni, akkor már csak kicsit kell kibírni a végéig. És ez be is jött.”

A nők versenyében Olasz Annát két olasz, a két évvel ezelőtti balatonfüredi világbajnokságon ezüstérmes Arianna Bridi és a legutóbbi vb-n, illetve az olimpián második Rachele Bruni előzte meg.

„Kicsit agresszívebb volt a verseny annál, amit vártam, de az egyértelmű volt, hogy a sorrend hármunk sprintversenyében dől el a végén – mondta Olasz Anna a célba érkezés után. – Az utolsó ezerötszázon megpróbáltam legalább Rachelét lehagyni, de sajnos nem tudtam felpörögni ennél nagyobb sebességre – ettől függetlenül megdolgoztattam őket a pénzükért.”

2020.05.21 11:02:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

Kapott egy társat maga mellé Kalmár Ákos személyében, és ezzel megtapasztalta, milyen kikapni az edzéseken.

2020.05.11 09:43:19

Úszás SZABÓ GÁBOR

A vízipólóban keménykedő kiváló gyorsúszó a banki szektorban vitte sokra.

2020.05.08 18:09:45

Úszás KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

A vb-bronzérmes úszó a Képes Sportnak azt is elmondta, hogy élte meg a betegséget.

2020.04.28 10:18:07

Úszás KOVÁCS ERIKA

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis örül, hogy hétfőtől ismét vannak vizes edzései.